Linnunlahti on Jaakko Tepon kotirata. Kuva Harri Lind.
Linnunlahti on Jaakko Tepon kotirata. Kuva Harri Lind.

Innokas raviurheilun seuraaja on poissa

Jaakko Teppo nukkui pois maanantaina 26.2.2024. Tämä juttu on alunperin julkaistu 5.3.2019 nimellä Ravimatka jatkuu.
Julkaistu

Kansansuosikki Jaakko Teppo on innokas raviharrastaja. Ja ravimatka eikun jatkuu.
Ravikansa on aina pitänyt Jaakko Teppoa omana poikanaan. Kuplettilaulun Suomen mestarin laulu Ravimatka ilmestyi hänen kolmannella albumillaan Onnen kerjäläinen vuonna 1984, ja siitä on muodostunut suomalaiselle ravikansalle lähes oma ”kansallislaulu”. Jarmo Jylhän sävellys sai kuitenkin aluksi aivan eri sanat kuin millä se on tullut sittemmin ravikansalle rakkaaksi.
”Se oli Tuuleen, tuuleen, tuuleen”, Jaakko Teppo paljastaa. ”Mutta se ei mennyt niillä sanoilla läpi. Sävellys oli valmis ja hyvä, siihen piti vaan saada uudet sanat.”
Teppo oli monien vuosien hurjan keikoilla kiertämisen varrella tullut tutuksi usean ravimiehen kanssa, mutta suhde itse lajiin ei tuolloin vielä ollut mitenkään lämmin. Mieluummin päinvastoin.
”En aikoinaan sietänyt ravitouhua ollenkaan. Serkkupoika Pekka Teppo kun pelasi paljon totoa, niin pidin häntä ihan aivokuolleena.”
Hän ei osaa reilut kolme vuosikymmentä myöhemmin selittää vedenpitävästi, miksi tuohon kappaleeseen häneltä syntyivät ne kuuluisat ravihenkiset sanat.
”Jotenkin siinä sävellyksessä oli sellaisia elementtejä, vihellykset ja sellaiset, mitkä toivat minulle ravit mieleen. Olin kuitenkin kuunnellut paljon ravimiesten juttuja ja oppinut heidän kieltään. Siitä se vaan jotenkin lähti; ethän tamma laukkoo, elä heinee vällii haakkoo, ravirata tuolla jo pilkistää. Tehhään kunnon toto, vaikka köyhä meillon koto.”
Tepon 1980-luku ja 1990-luvun alku oli huikean suosion siivittämä. Kappaleet kuten Pamela, Valko, Työttömän laulu, Hilma ja Onni, Katuojalaulaja ja Jälkitauti soivat joka paikassa. Keikkatahti oli kova, ja levytyksiä palkittiin kullalla ja platinalla. Vuonna 1992 hänet valittiin Vuoden viihdetaitelijaksi. Sitten tuli kerralla seisaus.
”Kun hyvin menee, niin sitten tulee vielä ahneus. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista, niin tuli lyötyä homma överiksi. Piti sijoittaa rahat tuottamaan, mutta sijoitin ne päin persettä. Sitten kun kaikki lähtee, talotkin alta, niin se on sitä viihdetaiteilijan sijoitustoimintaa. Ei taiteilijan pidä yrittää tai sijoittaa. Pitää vain laulaa.”
Tällaiset paineet edesauttoivat miehen väsymistä ja lopulta vakavaa sairastumista. Aivoinfarkti johti työkyvyttömyyseläkkeelle, ja nykyään hänellä on myös valtion taiteilijaeläke.
”Kun jäin eläkkeelle, niin ajattelin, että pitää saada joku harrastus, jota voi seurata jatkuvasti.”
Serkkupoika Pekan harrastus alkoi nyt kiehtomaan Jaakkoakin.
”Siitä sain kipinän ja siitä lähtien olen kerran päivässä raveja seurannut, parhaana päivänä kahdesti.”
Osuus 6-vuotiaasta E.V. Jaskasta on tutustuttanut Tepon hevosenomistajan iloihin ja murheisiin. Kirjaimellisesti. Ori aloitti nelivuotiaana kahdella komealla Nuorten sarjan 2 000 euron arvoisella voitolla, toisessa startissa syntyi jo ennätys 30,9ke.
”Sitten tuli jalkaongelmia, nyt se on kuntoutumassa Terho Rautiaisella.”

Kivenheiton päässä Joensuun Linnunlahden raviradalta asuva Jaakko Teppo kuvailee itseään nykyään täysipäiväiseksi totopelaajaksi.
”Saan tästä henkistä vireyttä, se rytmittää päivää. Aamulla heti katselen prosentit ja rupean miettimään peliä. Joskus on jo päivän lounasravit seurattavana, joskus vain iltaravit, mutta ihan se on minulle kokopäiväohjelma.”
Teppo keskittyy lähinnä T4-, T65- ja T76-peleihin.
”Joskus pelaan troikkaakin, mutta en juuri koskaan kaksaria tai voittajaa.”
Totalisaattori on hänelle viihdettä, ei uhkapelaamista.
”Seuraan hevosia tarkkaan, että pystyn pelaamaan mahdollisimman paljon taidolla, en rahalla. Kun minulla ei olekaan varaa rahan voimalla pelata. Kuskeissa on tietyt nimet, jotka pitää pelatessa ottaa huomioon. Torvisen veljekset, Santtu Raitala, Mika Forss ja Jani Ruotsalainen. Moilanenkin vielä jollakin tavalla.”
Tämä tarkkaan seuraaminen heijastuu 7 oikein -lehteen, joka täyttyy ulkopuolisen silmin käsittämättömin hieroglyfein.
”Yhteen lehteen tärvelen kolme kynää, kun piirtelen kuvioita. Se on yhtä täynnä kuin keikkakalenteri aikoinaan.”
Myös tietyt käytössäännöt ovat Tepon pirtissä voimassa ravien ajan. Se koskee yhtä lailla oman perheen jäseniä kuin vieraitakin.”
”Lähdön aikana vaaditaan ehdotonta hiljaisuutta. Minä kirjaan kaikki tarkasti ylös, niin ei sitä voi hulinassa tehdä.”
Sairaus toi mukanaan rajoitteita Tepon liikkumiseen, ja hän keskittyy lähinnä nettipelaamiseen.
”Nettipelaaminen on helppoa, ja minulle sen pitääkin olla helppoa, kun olen niin tollo. Virheitä tulee silti. Seuraan tarkkaan kengitystiedot ja katson jenkkikärryt. Niistä tieto tahtoo vaan tulla turhan viime hetkessä. Niidenhän pitäisi olla merkittynä jo ohjelmaan.”
Kuninkuusraveissa käynti on kuitenkin kuulunut vakio-ohjelmaan.
”Rovaniemellä oli minusta parhaat. Siellä ei tarvinnut toisten takaa kuikuilla vaikka väkeä oli paljon paikalla. Pyrin käymään myös maaseudun kesäraveissa, Lieksassa ja Vieremällä. Onhan se fiilis ihan erilainen paikan päällä.”
Jaakko Teppo on oppinut raviurheilun realiteetit ja hyväksyy ne.
”Kaikki harrastukset maksaa, halvempaa tämä on kuin loputon kaljanjuonti. Jos joku sanoo, että on peleissään voitolla tai edes tasapelissä, niin se valehtelee. Minä en rupea valehtelemaan.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi