Hevosurheilu kirjoitti kuluneena vuonna siitä, mitä ammattivalmentajat (ilmeisesti, koska asiaa ei oltu jutussa tarkemmin määritelty) ovat todenneet heikosta tasosta uusien alalle tulevien ihmisten suhteen.

Otan kantaa asiaan anonyymisti monien harjoittelijoiden osalta viime vuosilta. Kun henkilö hakee harjoittelupaikkaa, tulee tallin tutustua riittävästi hakemukseen. Valitettavan usein ajatellaan, että tallille tulee ilmainen työntekijä, jolla voidaan teettää se työ, mitä muut eivät jaksa tai halua tehdä.

Myös se, mistä harjoittelussa on kysymys ja millaisesta harjoittelusta on kyse, ovat olennaista tallin pitäjän/valmentajan ymmärtää. Sangen usein harjoittelusta vastuu vieritetään tallin omaan väkeen vakiintuneen hevosenhoitajan harteille, vaikka asiasta pitäisi vastata valmentajan.

Työkokeilu ja koulutussopimus ovat eri asioita. Koulutussopimuksen taustalla on oppilaitos, ja talli sitoutuu toteuttamaan harjoitteluun kuuluvia osa-alueita harjoittelijan kanssa.

Analyyttisyyttä kaivataan myös sen suhteen, että ymmärretään hevosalan koostuvan monista osatekijöistä. Harjoittelija voi olla taitava hevosen käsittelijä ja hyvä hoitaja sekä tallityöntekijä, mutta vielä kaipaa harjoitusta ja toistoa esimerkiksi teknisellä puolella, kuten ajopuolella tai varusteissa, joita on ravimaailmassa todella paljon mitä erilaisempia. Jos tallinpitäjältä tai valmentajalta puuttuu analyyttisyys, tuskin hän kykenee harjoittelijaa arvioimaan.

Esimiestaitoja myös kaivataan. Työntekijän tai harjoittelijan paperit eivät voi maata kaikkien nähtävillä. Juorujen levittäminen ei kuulu työnantajan tehtäviin, vaan niiden kitkeminen ja harjoittelijalle mahdollisuuksien antaminen.

Joissakin talleissa harjoittelija on eristetty ja syrjäytetty niin, että häntä ei kuulla millään tavalla missään asiassa. Kysymyksiä ei saa esittää eikä kokemuksistaan puhua. Vaikka nämä kuuluvat harjoittelun luonteeseen.

Jos tallissa ei ole halua tai kykyä opettaa, niin harjoittelijaa ei kannata ottaa.
Jäynien tekeminen harjoittelijalle kuvastaa suurta vastuuttomuutta. Sitä kuitenkin tapahtuu valitettavan usein. Omat hevosen käsittelytaidot ovat pelastaneet näistä tilanteista.
Itse henkilökohtaisesti jätin menemättä erääseen niin kutsuttuun huipputalliin harjoitteluun kuunneltuani aikani tämän tallin valmentajan ilkeätä arvostelua aikaisempaa harjoittelijaansa koskien.
Sellainen ei kuulu hyviin esimiestaitoihin eikä etenkään työnantajan rooliin.

Kirjoittajan tiedot