Haluan nyt avautua asiasta, joka koskettaa minua lappilaisena hevosenomistajana, raviharrastajana sekä talkoohenkilönä.

Kotiradallani Laivakankaalla hieno kausi on päätösraveja vaille paketissa. Jo keväällä ajettiin hienot T76-ravit vuosien tauon jälkeen, ja muutenkin mukavat ravitapahtumat ovat saaneet yleisön takaisin radan varteen. Elokuun lopussa vuorossa on kauden päätösravit.
Viime raveissa varikolla ja katsomossa harmiteltiin, että nytkö ne jo loppuu. Sama levy soi viime vuonna useasta suusta.
No voidaanhan me jatkaa hiitti- tai harjoitusraveilla, ihan vaan huvikseen. Lapissa Rovaniemellä ajetaan kuitenkin vielä kuudet totoravit lokakuun loppuun asti, ja marraskuussa yhdet lounasravit. Oulussakin ajetaan pitkästi toistakymmentä ravipäivää, ja komean kruunusaaliin toiveissa voi lähteä ”Lapin Vermoon” Bodeniin. Jotkut hurjat huruttelevat vielä Norjaan kuorma-autot täynnä hevosia.

Silloin kun olin pikkutyttö, ravikauden aloitti Oulu helmikuussa ja myös lopetti marraskuussa. Siinä välissä ajettiin joka viikko jossakin pohjoisen radalla kilpaa. Talvet reenattiin ja kesällä päästettiin. Maanantaina oli ilmopäivä ja sunnuntaina ravit, joka viikonloppu eri paikkakunnalla. Bodeniin pääsi paremmilla hevosilla ja joskus tuurilla huonommillakin, mutta silti riitti valjakkoja viivalle Suomen puolellekin. En haikaile menneeseen, mutta tulipa vain mieleeni.

Kilpailukalenterin suunnittelun periaatteet ja toteutus on minun maalaisjärjelle ihan liian ylivoimaisen monimutkaista, mutta niin alkaa olla yhden hevosen kilpailutuskin. Maanantaina on ilmoittaminen Bodeniin, Ouluun ja Laivakankaalle, vaikka kaikki ravit ajetaan eri päivinä. Jos mietin oman iltaravihevoseni kanssa etusijalle Bodenin pistelähtöä, jossa kahdeksanneksi sijoittunutkin saa vielä parisataa euroa vaivanpalkkaa, niin ei ole vaikea kuvitella mikä ravirata monella muullakin valmentajalla on ilmoittaessa etusijalla

Harmi vaan, että Bodenin ilmolistat ja lopulliset lähtölistat julkaistaan usein niin myöhään, ettei sieltä karsiutuneita ehdi enää ilmoittaa Suomen raveihin. Bodenin karsittujen listoilta löytyy hevosia, jotka nostaisivat esimerkiksi Tornion ja Rovaniemen lähtöjen tasoa.

Joskus ilmopäivä on jännittävämpi kuin itse starttipäivä, ja puhelinlangat laulaa kun soitellaan tilannetietoja, että pidetäänkö ilmo voimassa vai vedetäänkö pois listoilta. Miksi ilmoittautumispäiviä tällaisissa tilanteissa ei voi siirtää yhdellä päivällä tai iltapäivään? Miksi pohjoisen Suomen kilpailukalenteria ei voi suunnitella sen jälkeen kun Ruotsin ravipäivät ovat tiedossa?

Asiaa kerran päämajasta tiedustelin, ja heidän mukaansa ilmopäivät ovat ne mitkä ovat, jotta lähtölistat ehtivät TOTO-lehteen. Minusta olisi mukavampi katsella radan ohjelman sivuilta täysiä ravilähtöjä.
Kiihkeimpään kesäaikaan heinäkuussa hevosmiehet olivat paineissaan, kun ei ole oikein raveja mihin ilmoittaa hevosia. Boden, Oulu ja Rovaniemi pitivät kuukauden kesätauon. Heinäkuussa ajettiin Kemijärvellä ja kahdesti Laivakankaalla. Eipä huolta, elokuulle on saatu aikaan raviruuhka, kahden viikon sisällä Oulussa ja Laivakankaalla ajetaan kahdesti ja siihen väliin vielä Rovaniemellä ja Bodenissa. Mie ilmoitan iltaravitähteni joka kinkereihin, missä vähänkään on sarjaa. Jännä nähä päästäänkö startille, tai kuinka monesti.

 

Kirjoittajan tiedot

Lasten ja hevosten kasvattaja, raviharrastaja ja talkoolainen