”Liiketoimintaa syntyy siellä, missä tunnistetaan uutta kysyntää ja kyetään vastaamaan siihen….,” todetaan Sitran Maaseutu kestävien ratkaisujen taloudessa-raportissa. Totta niin ja pätee myös hevosalaan. Hevosala elää murrosta, jossa herkällä korvalla pitää seurata asiakaskunnan muuttumista. Perinteiset tavat harrastaa, ravi ja ratsastus, eivät katoa mihinkään, mutta niiden rinnalle syntyy uutta. Hienoja oivalluksia ovat esimerkit, joissa yritykset tarjoavat palveluja ikäihmisille, pilatesta ja naurujoogaa, tai jo tutuksi tullutta green carea. Oli hykerryttävää kuulla, kuinka Antti Ojanperä Teivon Akatemiassa kertoi tallinsa panostuksista asiakaspalveluun ja yhteisöllisyyteen.

Puhutaan uudesta ja uudistuvasta hevostaloudesta. Eikä se tarkoita, että kaikkien on nyt uudistuttava. Se tarkoittaa sitä, että seuraamme aikaamme ja havaitsemme mitä maailmassa tapahtuu. Kukapa olisi 20 vuotta sitten uskonut, että mummot ja papat valtaavat kuntosalit. Joku fiksu aikaansa seuraava kuntosaliyrittäjä luultavasti mietti, miten saisi punteille järkevää käyttöä muutoin hiljaisena päiväsaikana. Syntyi ilmiö, josta on ollut selkeä hyöty yhteiskunnalle ja ihmisten liikuntatottumuksille. Eipä kovin kaukaiselta kuulosta, kun miettii hevosharrastusta. Esimerkki kertoo siitä, kuinka muutos tapahtuu. Myös hevosala muuttuu, on siirrytty maa- ja metsätaloudesta urheiluun ja virkistykseen. Puhutaan elinkaaresta, jossa käyrä voi nousta ylöspäin tai taipua alaspäin. Uusi nousu löytyy uusista oivalluksista ja kokonaisnäkemyksestä.

Nyt on hevosalalla kehitysvaihe, jossa tarvitaan käytäntöön sovellettavaa tietoa tulevaisuuden kysynnästä, asiakkaista ja siitä, miten voisimme parhaimmillaan vastata kysyntään. Emme kaipaa vaikeaselkoisia tutkimusraportteja tai rajatulle joukolle välitettyä tietoa vaan rempseitä keskustelunavauksia, kokeiluhenkeä ja halua irrotella. Tarvitsemme myönteistä näkyvyyttä ulospäin ja tarinoita siitä, miten uudet kuluttajat löytävät polkunsa hevosharrastuksen pariin.

Hyviä uutisia lyhyesti: hyvässä yhteistyössä, mm. Hippoksen, SRL:n, MTK:n ja Ravivalmentajien, kanssa on jo pitkään valmisteltu valtakunnallista Uudistuva hevostalous-hanketta, jonka taustatiimin muodostavat allekirjoittaneen lisäksi Luonnonvarakeskus Lukesta Markku Saastamoinen ja Hippoliksesta Anne Laitinen. Hanke sai myönteisen kannanoton ELY-keskusten rahoittajilta ja tämän myötä pääsemme tarttumaan uudistuvan hevostalouden kysymyksiin. Toivotamme teidät tervetulleiksi osallisiksi tarjontaan, kun aikanaan vuoden 2016 aikana projekti pääsee vauhtiin. Sitä odotellessa vietetään hyvän fiiliksen Hevosyrittäjäpäiviä marraskuussa Nokialla.

Kirjoittajan tiedot

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) projektipäällikkö, useiden hevosalan kehittämis- ja koulutushankkeiden taustahahmo ja suomenhevosen ystävä.