Suomenhevosliiton toiminta perustuu oman kotimaisen rodun elinvoiman lisäämiseen,  monipuolisen käyttömahdollisuuksien luomiseen ja kehittämiseen. Toiminta tapahtuu pääosin talkootyönä, ja kokoamme suomenhevostoiminnan ympärille virkeitä ja aikaansaavia ihmisiä ja muita suomenhevosyhdistyksiä, joiden kaikkien yhteinen tahtotila on suomenhevosten menestys monissa eri käyttömuodoissa.

Suomenhevosten raviurheilua piristää parhaiten kilpailupäivien tehokkaampi sijoittaminen lähemmäksi starttaavia hevosia. Tähän johtavia pikaisia päätöksiä odotetaan Hippoksen hallitukselta. Toinen tärkeä asia on sarjasuunnittelu, sillä matalia alle 500 euron sarjoja halutaan vielä lisää. Sarjojen suunnittelulla on erittäin tärkeä rooli siinä, että kilpailevat hevoset pääsisivät starttiin sopivin väliajoin. Myös niin että tammat huomioidaan, ja aloittelevilla olisi mahdollisuuksia starttailla lähiradoilla pienillä kustannuksilla.

Kimppaomistuksen lisäämisellä  tulisi saada mukaan uusia hevosihmisiä ja jo kokemusta omaavia senior hevosmiehiä ja -naisia. Ja tietenkin alan osaajat, joilla on kokemusta siitä miten varsasta rakennetaan pitkäaikainen starttihevonen. Ja miten hevosta lähdetään valmentamaan sen kehityksen ehdoilla niin, että terveys ja mieli pysyvät kunnossa.

Perustettavat kimpat voisivat olla muutaman henkilönkin kimppoja. Omistajilla olisi mahdollisuus osallistua hevosen palautteluun ja valmennukseenkin, päästä hevosen lähelle seuraamaan sen kehittymistä.

Myös kasvatuskimppoja on perustettu. Niissä voi osallistua hevosten hoitoon ja kokea varsan kehittyminen ja alkuopetus. Näin uudet hevoshenkiset ihmiset saavat kokea niitä tunnetiloja, mitä hevosurheilu parhaimmillaan antaa. Vuokratallitoiminnan virkistäminen helpottaa uusia alalle tulijoita. On helppo aloittaa kun on tallipaikka ja laitumet sekä hevosen ylläpitopalvelut ja tuki paikanpäällä.

Moniottelutoiminta antaa mahdollisuuksia uusien hevosharrastajien syntyyn. Laji on osoittanut miten voidaan testata ohjastajan ja hevosen taitoja ajamalla ja ratsastamalla maastotaitoradoilla. Tämä kilpailumuoto harjoituksineen kehittää hevosen ja ajajan tai ratsastajan yhteistyökykyä, hevosen hallintaa arjen tilanteissa ja lisää niin tärkeää turvallisuutta, kun ollaan hevosen kanssa maastossa liikenteen ja muiden eläimien joukossa. Hyvin toimivalla varmalla hevosella harrastaminen on parasta. Myös hevosta myytäessä nämä suoritukset vaikuttavat toimivan hevosen ostopäätökseen.

Suomenhevosen kouluttaminen ratsuksi syventää ihmisten ymmärrystä  hevosen kanssa toimimisen vastuista ja menettelytavoista, joilla voidaan lisätä hevosen hyvinvointia ja koulutustasoa. Näissä koulutuksissa on ollut 1,5 vuoden aikana noin 800 henkilöä ja 42 demosuomenhevosta, sekä ravureita että ratsuja. Olemme kiertäneet 13 paikkakunnalla, ja  koulutukset ovat yhdistäneet erilajien harrastajia ravi-, ratsu- ja työhevosihmisiä.
Suomenhevonen elää raviurheilusta, mutta monikäyttöisyyden ansiosta sitä voidaan käyttää hyvin monissa erikäyttömuodoissa. On hyvä että lajipaletti on riittävän laaja, niin suomenhevonen voi näyttää parhaat puolensa yleishevosena ja monelle sopivana rotuvalintana.

Lisääntyvä suomenhevosvarsojen kysyntä on kasvatustoiminnan ja rodun elinvoiman edellytys!

Kirjoittajan tiedot

Kirjoittaja on Suomenhevosliiton hallituksen puheenjohtaja