Ajattelin kirjoittaa ongelmahevosen kouluttamisesta.

Usein sanotaan, että se kannattaa jättää ammattilaisille, mutta kirjoitan tässä siitä, miten kuka tahansa voi tehdä sen kotioloissa.

Kouluttamisen perusta on paineen käyttö. Paineen avulla liikutetaan hevosen jalkoja. Hevonen ei aina kuitenkaan halua niitä jalkojaan liikuttaa, joten jos sitä narua pyörittää, eikä hevonen liiku, kannattaa lopettaa se narun pyörittäminen.

Tärkeintä on hevosen ja ihmisen välinen suhde. Jos hevonen ei liiku, sitä voi mennä vaikka rapsuttelemaan.

Toinen tärkeä asia on palkitseminen. Tärkeintä tässäkin on hevosen ja ihmisen välinen suhde. Jos hevonen tulee hieromaan päätään ihmiseen ja ystävällisesti tönäisee, ihminen voi silloin osoittaa hevoselle, että hän rakastaa sitä, kun antaa sille silloin namin.

Nämä asiat on helppo yhdistää lastaustilanteessa. Jos hevonen ei halua mennä traileriin, vaikka ihminen pyörittää narua, ihminen voi lopettaa narun pyörittämisen, mennä hevosen luo ja kertoa, että rakastaa sitä ja antaa sille pari namia.

Myös tallitapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos hevonen alkaa kuopia ruokaa nähdessään, ihminen voi antaa sitä ruokaa. Sillä se kuopiminen loppuu.

Ratsuhevosen koulutus tarkoittaa, että hevosesta koulutetaan ratsu. Ravihevosen koulutus tarkoittaa, että hevosesta koulutetaan ravihevonen. Luonnollisesti ongelmahevosen koulutus silloin tarkoittaa, että hevosesta koulutetaan ongelmahevonen. Näillä ohjeilla jokainen voi tehdä sen itse kotioloissa, ilman ammattilaisten apua. Hevosesta saa koulutettua ihmisiä tönivän paskiaisen, joka möykkää tallissa ruoka-aikana ja jota ei saa lastattua kun kantamalla.

Pitäisiköhän alkaa pitämään ongelmahevosen koulutuskursseja?

Kirjoittajan tiedot

Kirjoittaja on Helsingissä asuva hevoskouluttaja.