”Suomessa me olemme roskasakkia” – Suomen ravihuiput muuttavat nyt joukolla Ruotsiin, syynä arvostuksen ja rahan puute”. Näin uutisoi Aamulehti 29.4.2020.

Olen kirjoittanut kymmeniä juttuja Veikkauksen toiminnasta ravipelaajia ja -ihmisiä kohtaan. Esittänyt suoria relevantteja kysymyksiä – ilman vastausta. Olen peräänkuuluttanut Hippoksen toimintaa asian pelastamiseksi – ilman toimenpiteitä.

Asiani on pääasiassa koskenut raviveikkauspelien virheellistä käsittelyä, mikä vie peliltä sen oleellisen mielenkiinnon, siis juuri sen, jota mikään muu pelimuoto ei pysty tarjoamaan.

Otan vielä esimerkin. Useamman lähdön pelien, joiden oikeita nimiä ovat mm. V4 ja V75, mielenkiintoisin ja jännittävin osio on arvon seuraaminen pelin edetessä. Sitä voi verrata osakesijoittamiseen ja sen onnistumisen seuraamiseen. Osakesijoittamisen oleellinen osa ovat eri elementtien numeroarvot, niiden muutokset ja niistä tehtävä tulevaisuuden arviointi. Sen uskon olevan monille tärkeämpää kuin itse ”rikastuminen”. On sanomattakin selvää, että arvioijan tulee tietää, mitä ilmoitetut luvut tarkoittavat ja että niiden tulee olla oikeita, muutoinhan arvioinnissa ei ole mieltä.

Raviveikkauspeleissä tehdään vastaavaa arviointia kohdelähtöjen välissä Veikkauksen ilmoittamien tietojen perusteella. Valitettavasti ne ovat kuitenkin järjenvastaisia eikä ymmärtääkseni kukaan tiedä mitä ne tarkoittavat. Kun Veikkaus ilmoittaa jackpot-kierroksella ensimmäisen 75-lähdön jälkeiseksi arvoksi 0,19 €, niin Ruotsin ATG – joka laskee asian oikein – ilmoittaa vastaavassa tilanteessa arvoksi jopa 11,30 €. Pelien vaihdoillahan ei tässä laskennassa ole merkitystä, vaan lukujen tulisi olla samaa suuruusluokkaa. Oikea arvo saadaan vain pelissä mukana olevien systeemien (kuponkien) määrästä, jonka ATG ilmoittaa otsikolla ”kvarvarande system”.

Lähetin vähän aikaa sitten kirjeen muutamalle henkilölle, joiden ajattelin olevan kiinnostuneita aiheesta. Siltä varaa, että herrat ovat kiireisiä, annoin heille kolme vastausvaihtoehtoa, joten vastaamiseen olisi tarvittu vain yksi merkki tekstiviestinä. Vaihtoehdot olivat:

1) En ymmärrä, mitä tarkoitat. En näe raviveikkauspalvelussamme mitään korjattavaa

2) Ymmärrän kyllä, ettei nykyinen menettely tarjoa parasta palvelua pelaajille, mutta meillä ei ole halua eikä mielenkiintoa tehdä asialle mitään, koska ravipelit ovat toissijaisessa asemassa liiketoiminnassamme.

3) Ymmärrän, että raviveikkauspelaaminen tulee saattaa esittämääsi muotoon, koska se lisää pelien mielenkiintoa ja uskottavuutta, mistä hyötyy ajan mittaan raviurheilu ja koko hevostalous. Siihen tähtäävät toimet aloitetaan tuota pikaa. Johan sitä edellyttää jo ammattiylpeyskin!

Kuten arvaatte, vastauksia ei ole tullut.

Miksi tämä on tärkeää? Siksi, että puutteellinen palvelu häiritsee juuri niitä, jotka ottavat asian vakavasti, joidenkin mielestä ehkä liiankin vakavasti. Nämä peleihin ja niiden toimivuuteen hurahtaneet ovat kuitenkin niitä, jotka pyyteettömästi markkinoivat lajia tavallisille ihmisille ja keräävät peliporukoita, joista myöhemmin voi löytyä uusia hevosenomistajia, valmentajia tai kasvattajia. Näitä esimerkkejä on useita. Juuri näiden ihmisten tyytyväisenä pitäminen on lajin jatkuvuudelle ja kehittymiselle oleellisen tärkeää. Puhun tietysti vain omasta puolestani, vaikka en uskokaan olevani ainoa.

Otan vielä yhden esimerkin Ruotsista. Haettaessa tuloksia ATG:n sivuilta, lähtöjen voittajat eivät ole heti nähtävissä. Vasta painettaessa ”Visa häst” -nappia kunkin lähdön voittaja paljastuu. Näin pelaajalle annetaan mahdollisuus live-tilanteeseen verrattavaan jännitykseen hänen sitä halutessa. Tämäkin yksityiskohta kertoo selkeää kieltä siitä, että siellä aktiivipelaajien tarpeet on ymmärretty ja niihin pyritään kaikin keinoin vastaamaan.

Sanon jälleen kerran: Oikotietä onneen ei ole. Siihen ei johda kuumat keskiviikot, ei superlauantait, ei yksittäisten lähtöjen bonukset. Nykyjärjestelmässä on selkeä valuvika. Sen haittavaikutuksista pääsee eroon vain romuttamalla se uuden ja oikean järjestelmän tieltä. Tämän korjaamatta jättäminen kertoo Veikkauksen piittaamattomuudesta ja Aamulehden otsikon mukaisen laji-ihmisten arvostamisen puutteesta, mistä ohjastajien maastamuutto kertoo karua kieltä.

Markku Hankanen

Seinäjoki

Kirjoittajan tiedot