Olen joskus aiemminkin kirjoittanut ihmisten asenteista montéa kohtaan. En ymmärrä, miksi se on edelleen niin monelle kuin punainen vaate? On yleensä kolme vakio syytä; pelivaihto, lähtöjen uusinnat ja vajaat lähdöt. Pelivaihdot ovat parantuneet huomattavasti, mutta tasokkaampiin lähtöihin tietysti pelataankin enemmän. Lähtöjen uusintoja tulee olemaan varmasti jatkossakin, niin kärrylähdöissä kuin raviratsastuslähdöissäkin. Mielestäni kuitenkin tarvitaan myös uudistuksia, esimerkiksi kymmenen hevosen autolähtö, jolloin kaikki ratsukot lähtisivät eturivistä.

Tänä keväänä kuitenkin monet ajetut lähdöt ovat olleet vajaita tai ne on ollut vaikea saada kasaan. Lähtöjen taso on ollut aika heikko ja yleiskuva on luhistunut. Miksi? Siksi koska tarvitsemme suurta muutosta. Monté kaipaa kasvojenkohotusta. Tarvitsemme mainontaa, jota juurikaan montén ympärillä Suomessa ei ole ollut, näkyvyyttä sekä enemmän profiililähtöjä.

Kun sanoin, että lähtöjen taso on ollut heikko, en tarkoita kaikkia hevosia. Joukkoon mahtuu monenlaista ratsukkoa, mutta on selvää, että lähtöjen tasoerot ovat isoja koska kirjo on suuri. Pienet palkinnot eivät kuitenkaan vedä puoleensa parempia hevosia. On päivänselvää, että lähdöt olisivat mielenkiintoisempia ja tasaisempia, jos kalusto olisi laadukkaampaa.

Koska meiltä otettiin pois ainoa kansainvälinen lähtömme Finlandia-päivältä, jää meille suurimmiksi lähdöiksi kummankin rodun Suomenmestaruudet. Kuten jo aiemmin palkintotasosta mainitsin, ei finaalin 5 000 euron ykköspalkinto ole riittävän kiinnostava ilmoittamaan karsintalähtöihin hevosia. Väitän, että jos finaalien ykköspalkinto olisi vaikka puolet enemmän, olisi siinä jo jotain järkeä. Tuleville vuosille ehdottaisinkin, että karsintalähdöt ajettaisiin 76-ravien yhteydessä paremmilla palkinnoilla. Tällöin karsinnat houkuttelisivat myös ammattivalmentajia ilmoittamaan hevosensa ns. vaihtoehtolähtöön kärrylähdön sijaan.

Tarvitaan myös enemmän profiililähtöjä, kuten Jokimaan Montétähti-kilpailu. Suur-Hollola-ajon yhteydessä ajettava finaali on juuri sellainen näyteikkuna mitä laji tarvitsee.

Montéohjastajia pitäisi tuoda myös näkyvämmin esille. Monet valmentajat eivät tunne tai tiedä käytettävissä olevia kuskeja. Aktiivisesti ajavista kuskeista olisi hyvä olla valmentajien ja omistajien käytössä oleva kattavampi ohjastajaesittely. Tämä olisi myös hyvä reitti uusille innokkaille kuskeille tulla tiedetyksi. Pelaajilta myös kuulee paljon sitä, että riittää kun pelaa kuskia. Vaikka se ei tietenkään ole koko totuus, helpottaisi kuskiesittely myös pelaajia.

Jos saisimme joitakin palikoita loksahtamaan paikoilleen, voisimme ajaa enemmän montélähtöjä, jolloin meillä olisi tarjota kaikille jotain. Montén ei pidä olla kenellekään kirosana! Sen kuuluisi olla hyvä mahdollisuus monipuolistaa hevosen kilpailutusta. Raviratsastus on hieno laji, missä hevosen suorituksen lisäksi todella iso merkitys on myös ratsastajalla. Minulla ei ole taikasanoja tehdä suomalaisesta montésta ammattimaista yhdessä yössä, mutta olen samaa mieltä, kuten kerran yksi ammattivalmentaja minulle sanoi: ”Jos tehdään, niin tehdään sitten kunnolla tai ei tehdä ollenkaan.”