Hevosurheilu kirjoitti perjantaina 9.9. otsikolla ”Kaviovamman dokumentointi epäonnistui Vermossa” Derby-kilpailua ja sen jälkeisiä tapahtumia koskevan artikkelin.

Kommenttina voin sanoa, että otan syyn tapahtuneesta niskoilleni, koska en ollut osannut kouluttaa avustajiani tarpeeksi hyvin. Olen koko tämän kauden lähettänyt avustajat tarkistamaan kavioita aina, kun se vain on muilta töiltä mahdollista. Olen ilmoittanut heille, että minulle pitää soittaa heti, jos kaviossa näkyy verta.

Olemme tarkistaneet satoja kavioita, ja tämä oli niistä ensimmäinen, josta tuli verta. Moni valmentaja on jopa valittanut sitä, että kavioita tarkastetaan Vermossa niin ahkerasti. Nyt yksinkertaisesti kävi sellainen onneton yhteensattuma, että kyseinen hevonen oli joutunut dopingnäytteeseen. Avustajani ei tämän vuoksi ymmärtänyt soittaa minulle, sillä hän oli ajatellut, että ehdin katsoa kavion silloin kun hevonen tulee näytteenottoon.

Kuulin tapauksesta vasta viimeisen lähdön jälkeen. Hevosen kavio oli tällöin jo pesty, puhdistettu ja kääritty, eikä kengitysseppä enää silloin ollut paikalla. Näin kuitenkin, että hevonen ei varannut painoaan kyseiselle jalalle. Soitin tuomaristolle ja Hippoksen eläinlääkärille ja kyselin toimintaohjeita, koska tilanne oli näin karannut käsistä. Tässä vaiheessa asialle oli kuitenkin jo liian myöhäistä tehdä mitään.

Tapahtunut oli onnettomien sattumien summa. Jotta vastaisuudessa näin ei enää koskaan pääsisi käymään, avustajani on nyt ohjeistettu siihen, että yhteydenotto eläinlääkäriin tapahtuu heti, mikäli kaviovamma havaitaan.

Kirjoittajan tiedot

Pirkko Valmari

Kirjoittaja on Vermon kilpailueläinlääkäri.