Jokainen meistä tietää, että hevosten kanssa eläminen on vaarallista. Kuinka moni sen kuitenkin oikeasti tiedostaa? Liian usein saa kuulla ja lukea onnettomuuksista, pienistä ja isoista. Ammattilaisillekin sattuu ja tapahtuu liian usein.

Mistä se johtuu? Johtuuko se ehkä välinpitämättömyydestä? Veikkaisin, että monet onnettomuuksista johtuvat silkasta huonosta tuurista ja ajoituksesta. Kun varoitan ihmisiä mahdollisesta vaaratilanteesta, niin liian usein vastaus on, että kun ei tää koskaan ja niin edelleen. Mutta koskaan ei saisi jättää huomioimatta ulkopuolisia tekijöitä, varsinkaan niitä, joihin ei osata varautua.

Autoilija ei välttämättä tahallaan ohita hevosta liian nopealla vauhdilla, mutta jos et hevosista mitään tiedä, sinun on vaikea tietää, mikä on liian nopea vauhti. Voi olla, että autoilija on ohittanut elämässään samalla vauhdilla useita hevosia ilman ongelmia. Hevoset ovat yksilöitä, tilanteet ovat aina yksilöllisiä.

Kaikkeen emme voi koskaan varautua, sillä hevoset ovat eläimiä, eivät koneita. Emme voi jäädä ratsastamaan pehmustettuun äänieristettyyn halliinkaan, mutta toivoisin, että jokainen yrittäisi minimoida riskit. Hevosihminen ei saisi koskaan leipääntyä tekemiseensä, sillä juuri silloin sitä tulee suljettua silmät kaikelta siltä, mistä koko lajissa on kyse.

Ainahan se on helpointa syyttää autoilijaa tai koiran-ulkoiluttajaa, jonka koirat olivat vapaana, metsässä. Hevosihmisten pitäisi kuitenkin itse tietää vastuunsa. Mitä milläkin hevosella voi tehdä, jotta se olisi mahdollisimman turvallista? Pahin vastustaja tässä lajissa on kyynisyys: se että vaan tehdään ja mennään, eikä ajatella ja yritetä tuntea. Ratsastus on fiilis, ei tekemistä, ei urheilua.

Yhtä ystävääni hevonen potkaisi rintaan niin, että rintalasta meni säpäleiksi ja potku osui sydämeen asti vahingoittaen aorttaa. Tästä selvittiin onneksi pitkällä sairaslomalla. Eräs toinen ystäväni tippui tutulta hevoselta aivan tavallisena päivänä kotikentällä. Hän putosi laukassa hevosen eteen, ja hevonen astui vahingossa päälle. Viikko teho-osastolla ei tuonut toivottua tulosta, ja nyt meillä on yksi ratsastava enkeli enemmän.

Älä koskaan aliarvioi hevosta ja sen voimaa.

Jonathan Silfver,
ratsastaja