Olin vahvasti raviurheilussa mukana jo Tampereen vanhan Hippoksen elinaikana sekä Teivossa heti sen ensimetreistä alkaen. Muutto Hippokselta 1976 toi tullessaan jotain mahtavaa ja ennen näkemätöntä kuten lämpimät katsomot ja totohallin, ympärivuotiset ravit ja uudenaikaiset tallit. Lajin nousu oli lähtökuopissaan ja sinkosi pian historiansa huippuvuosiin.

Noista hetkistä on kulunut reilut 40 vuotta. Aika on ajanut nykyisen ravikeskuksen ohi ja nyt tarvitaan todellista näkemystä siitä, miltä lajimme näyttää vuonna 2030 ja sen jälkeenkin. On nimittäin vaarana, että ilman pitkälle kantavia visioita ja toimenpiteitä ravikeskuksen lisäksi aika ajaa koko lajin ohi.

Mikäli Suomessa ylipäätään järjestetään raveja vielä 2030-luvulla, on Tampereen seutu varmasti yksi aktiivisista toimijoista silloinkin. Nykyinen Teivo katsomoineen ja tallialueineen on tullut tiensä päähän, käyttöarvoa alueen rakennuksista on enää Suomen johtavalla hevosklinikalla. On siis loistava aika tarttua Ylöjärven kaupungin esittämään tarjoukseen rakentaa Teivoon uusi asuinalue ihmisille ja siirtää ravit ja hevoset muualle, esim. hyvien kulkuyhteyksien varrella olevalle Kolmikulman alueelle, jossa tilaa riittää. Pirkanmaalla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella ja rakentaa uusi hevosurheilukeskus täysin puhtaalta pöydältä vastaamaan tulevien vuosikymmenien vaatimuksia kaikille hevosurheilulajeille, miksei samalla myös muille lajeille.

Pohdittavaa riittää ja visioita kaivataan. Mitä harppauksittain kehittyvä digitalisaatio tarkoittaa tulevaisuudessa raveille ja raviradoille? Onko tarvetta kiinteille katsomoille ja ravintoloille ympärivuotiseen käyttöön? Voidaanko suuret tapahtumat hoitaa siirrettävillä katsomoilla? Kuinka pitkä ravirata on tarpeen, mitä resursseja muut hevosurheilulajit tarvitsevat? Miltä tallien ja valmennusolosuhteiden pitäisi näyttää ja miten niitä hallinnoidaan? Millainen infra palvelisi alueen kaikkia toimijoita parhaalla mahdollisella tavalla? Minkälaisia rahoitusmalleja rakentamiseen on tarjolla?

Ehdottoman tärkeää suunnittelussa on ottaa huomioon mitä kaikkea muuta kuin hevosurheilutoimintaa tukevaa alueella voisi järjestää.  Olisivatko tilat muunneltavissa jääkiekko- ja jalkapallo-otteluille vuodenajasta riippuen tai vaikkapa hiihdolle? Onko alueella muuta ympärivuotista toimintaa, esim. hotelli, kylpylä, kasino?

Kun raviväki aikanaan muutti Teivoon, tuli sinne valmentajiksi maamme kärkinimiä kuten Nyman, Keskinen, Kontio, Sarkola ja Heiskanen. Nähtäisiinkö uudessa ”Teivossa” Santtu Raitala, Iikka Nurmonen, Olli Koivunen ja Torvisen veljekset uudella kotiareenallaan?

Meillä on nyt ainutkertainen mahdollisuus tehdä jotain uutta ja henkeäkin nostattavaa tässä hiipuvassa lajissamme. Asia on elintärkeä lajillemme ja sen pitäisi kiinnostaa kaikkia osapuolia, niin Veikkausta ja Hipposta kuin myös koko Pirkanmaan talousaluetta ja sen kaupunkeja hevosväestä puhumattakaan. Alueen suunnittelukilpailu pitää julistaa pikimmiten. Uudesta Teivosta on nyt mahdollisuus luoda alue, jossa ajetaan viikoittain ympäri vuoden maan parhaista palkinnoista, harrastetaan hevosurheilua monipuolisesti  ja jossa hevosten lisäksi viihtyvät sekä yleisö että hevosväki.

Samalla, kun ympäri maailmaa raviratoja lopetetaan ja puretaan, tehkäämme täällä toisin. Tämä kortti kannattaa katsoa loppuun.

Julkista keskustelua ja ideoita odotellen,

Pasi Laakso
Hevosmies