Pariisin kylmäveriottelun jälkeen voi kysyä, missä mennään suomenhevosten ja muiden kylmäveristen kilpajuoksussa. Kun lopputulemana Ruotsin ja Norjan tupsujalkoja vastaan on torstailta yksi maalilaukka kärkitaistosta, viides sija ja sunnuntailta neljäs sija muiden tultua hylätyksi, ei suurta aihetta kolminkertaisille hurraa-huudoille ole.

Tilanne on kuitenkin tuttu joka vuoden helmi- tai maaliskuulta. Vain pieni määrä suomalaisomistajia ja -valmentajia haluaa lähteä kokeilemaan hyppyä tuntemattomaan, vaikka tunnetasolla Vincennesistä on saatavissa paljon enemmän kuin ensipalkinnot antavat ymmärtää. Suomenhevosen ystävät muistavat suurella lämmöllä esimerkiksi Siporin (2003), Totemi Rokin (2004), Hovimäen (2011), Tähen Tuurin (2011) ja Suikun Rillan (2012) voittoja.

Menemättä pidemmälle keskiviikkolehden palstoilla puituun lajimme uudistuskyvyttömyyteen tai riskinottokykyyn, kyse on yksittäisen hevosen taustajoukkojen kohdalla loppujen lopuksi siitä, että jokainen tekee oman hevosensa kanssa mitä lystää. Kenenkään ei ole pakko lähteä alle 100 000 euroa tienanneella suomenhevosellaan Ranskaan ellei halua. Suurilla talenteilla halutaan pikemminkin olla riskeeraamatta ja keskittyä kotimaisen suven kilpailuihin. Kaikki kunnia Vippaskonstille, Aaron Hemille, Villikunkulle ja Tosi-Jänkälle taustajoukkoineen, suomenhevoset olivat viivalla kynnelle kykenevällä B-maajoukkueella.

Ellei huomioida suomenhevoskasvatuksen isossa kuvassa pienentyneitä strategisia lukuja, syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Tämä kausi tulee olemaan suomenhevosten. Suurten odotusarvojen suomenhevoset antavat odottaa kuluvasta kaudesta itsenäisyytemme juhlavuoden alla paljon. Odotusta käynnistyneelle kaudelle latasivat viime vuonna ME:n juossut Jokivarren Kunkku, SE-ori Vitter koko ikäluokkansa kerman voimin, tappioitta viime sesongin juossut Välähdys, kuningatar Saaga S, rahatilaston kakkonen Suivikas, veteraani-ikäisten suomenhevosten omistajille uskoa luova Vinkan Hovi, Kriterium-voittaja Tähen Toivomus, SE-ori Ellin Sisu, harvoin tappioihin tottuneet Polara, Costello ja monet muut.

Pitkää listaa suomenhevoshuipuista miettiessä ei tilanne vaikuta ollenkaan synkältä. Ehkä Pariisin kylmäveriottelu on väärä mittari suomenhevosen kilpajuoksussa norjalaisia ja ruotsalaisia vastaan. Tilaisuuksia kyllä tulee, muun muassa Elitkampenissa, Nordic Kingissä ja ainakin täksi kaudeksi ahvenanmaalaistuvassa Pohjoismaiden mestaruudessa.