Tornio juhlii kuninkaallisia

Jokivarren Kunkkua ja Saaga S:ää juhlitaan tulevana sunnuntaina Tornion raviradalla. Samassa yhteydessä Torniossa on syytä nostaa maljaa raviradalla viime vuosina tehdylle vireälle ja hyvähenkiselle työlle.

Vermossa keskiviikkona juostut Derbyn karsinnat ovat yksi ravivuoden hienoimmista kattauksista. Hienolla kaviouralla nähtiin upeita taistoja ja yllätyksiä, eikä karsintojen ohella todellakaan nähty täytelähtöjä.

Tähän kaikkeen nähden kauniin intiaanikesän illan yleisömäärä oli itselleni suuri pettymys. En etsi syyllisiä, ”Lahtinen ja konekivääri” ei ole sekään oikea ratkaisu.

Vermossa oli tarjolla suomalaisen lämminverikasvatuksen lisäksi myös poikkeuksellisen hienot suomenhevosten lähdöt. On vaikea kuvitella, miten itse ravitarjonta olisi voinut olla parempi.

Itse kaipaan ikäluokkakilpailujen karsinnoissa huomattavasti voimakkaampaa hevosten kasvattajien ja omistajien esiin nostamista. Yleisön joukossa kierteli jännittyneenä, helpottuneena ja raviurheilun nurjat puolet kokeneita kymmeniä ihmisiä, joiden tunteet ovat sitä parasta, mitä urheilu voi tarjota.

Jäin miettimään, onko olemassa jokin tapa tuoda heidät esille karsintapäivien koreografiassa. Olisiko jokaisen karsintalähdön hevosten kasvattajat ja omistajat mahdollisuus kutsua erilliseen aitioon loppusuoran varteen seuraamaan karsintalähtöä. Tällöin muulla yleisöllä olisi mahdollisuus seurata heitä ja kuulla kasvattajien ja omistajien kommentit. Draamaa kun ei keskiviikkonakaan puuttunut.

Tällaista vastuuta ei voi sysätä pelkästään järjestävän raviradan harteille. Derby-karsinnat ovat järjestävälle radalle itse finaalitapahtumaa työteliäämpi ja kuluttavampi tapahtuma. Ani harvoin paikalla on niin suuri joukko hevosten taustavoimia, niin suurella intohimolla varustettuna. Juuri tuon intohimon tuomisesta koko yleisön nähtäväksi voisi vuosien mittaan kasvaa yksi vetovoimatekijä lisää siihen, miksi paikalle lähdetään yhä suuremmin joukoin.

Karsintojen sääntömuutos on onnistunut. Kun heti saman päivän päälle tiedetään, mitkä hevoset ovat finaalissa, päästään tulevaa finaalikoitosta hehkuttamaan kunnolla. Jatkossa on vielä pohdittava, tulisiko saman valmentajan hevosia sijoittaa eri karsintoihin, mikäli pisteranking sijoittaa ne samaan lähtöön.

Derbykarsinnat olivat raviurheilua yllättävimmillään. Spekuloitavaa ajosuoritusten osalta jäi paljon, eivätkä kaikki ennakkosuosikit saaneet näyttää koko osaamistaan. Kyseessä on urheilun suola, ja haavoissa suola tunnetusti kirvelee.

Yleisössä Vermon iltaa seuraaville oli tarjolla sellainen tunteiden vuoristorata, johon oman kokemukseni mukaan kovin harva urheilulaji pystyy, raviurheilukin hyvin harvoin. Siksi olisin toivonut, että mahdollisimman moni suomalaisen raviurheilun ystävä olisi seurannut tapahtumia paikan päällä.

Jussi Lähde
päätoimittaja
jussi.lahde@hevosurheilu.fi