Hyviä(kin) uutisia

Melkoinen ensimmäinen työpäivä päätoimittajana: heti maanantaina pöydällä odottivat käsittelyä kolmen hevosen traagiset kohtalot. Kun soittelin kommenttien perään, minulta pyydettiin: ”Kirjoittaisit mieluummin positiivisia uutisia.” Miten mielelläni kirjoittaisinkin vain niitä.

On kuitenkin ehdottomasti toimittajan tehtävä avata lukijoille ensimmäistä siviilikannetta, joka kohdistuu raviohjastajaan ja tuomaristoon. Vaikka aihe olisi koko lajille epäkiitollinen, lehti on ensisijaisesti vastuussa lukijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Journalistin ohjeen sääntö numero yksi, ja samalla se tärkein.

Keskiviikon lehden sivuilla esiintyvän Katajan Kunnarin tapaus on murheellinen kaikille mukana oleville osapuolille. On vaikea löytää siitä voittajia, edes mahdollisen oikeusjutun jälkeen.
Ehdoton edellytys minkäänlaisen hevosurheilun olemassaololle on hevosen hyvinvointi. Siitä ei ole olemassa poikkeussääntöä. Urheilulliset tai kaupalliset tavoitteet eivät milloinkaan saa ohittaa hevosen etua, siksi aiheesta on syytä keskustella.

Jos prosessista seuraa jotain hyvää räikeimpien ajotapojen kitkemiseen, hyvä niin. Tapauksen vain tekee erityisen mutkikkaaksi se, ettei kanteeseen johtaneessa tilanteessa ole osoittaa tuomaristonkaan silmissä selviä rikkeitä.

Tässä lehdessä on onneksi hyviäkin uutisia, sillä Suomen Hippos tiedotti perjantaina korkeamman profiilin arkiraveista. Tänä vuonna ajetaan eri puolilla Suomea yhteensä 33 iltaravit, joiden palkintotaso on selvästi tavallista suurempi. Ensimmäiset hyötyjät ovat Kuopion ja Kaustisen ravit tammikuussa. Niissä jaetaan palkintorahaa yhteensä 68 200 euroa.

Jo viime vuonna kilpailutoiminnan palkinnot nousivat 14,3 prosenttia edellisvuoteen nähden. Totopelien kasvu oli 1,9 prosenttia, ja yhteispoolien vaihdot Suomeen kasvoivat 34,5 prosentilla. Kokonaistotovaihdon nousu oli 3,4 prosenttia.

Nousseista vaihdoista huolimatta pientä miinusta tuli yleisömääriin, jotka kutistuivat 5,1 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Positiivisiin pilkahduksiin kuuluu ehdottomasti Koskelan Akseli, Suomen ja samalla suomenhevosen juhlavuoden kimppahevonen, jossa hyväntekeväisyyden kohteena ovat lapset ja nuoret. Siivun hankkiminen hevosesta on tehty vaivattomaksi ja pienellä sijoituksella on mahdollista tukea raviurheilun nuorisotoimintaa ja parhaimmillaan saada uusia harrastajia lajin pariin.

Moittia ei sovi uuden Veikkauksenkaan avaamia mahdollisuuksia, joista Kaviovakion tulo kuplettiin on vain yksi esimerkki.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi