Hevosurheilu-lehdessä on perinteisesti julkaistu Viikon vahvat -palstaa. Vaihtuvat asiantuntijat seuraavat valikoituja raveja ja poimivat onnistujien joukosta ne hevoset, jotka kulloinkin tekevät arvioijaan suurimman vaikutuksen.

Onnistujien joukkoon lienee ilo päästä. Tätä iloa höystämään päätimme kehittää lehdessä uuden käytännön: lähetämme Viikon vahvaksi -valitun hevosen yhteyshenkilölle kahvipussin. Yhteyshenkilö on se taho, joka on nimellään merkitty Heppa-järjestelmään. Ensimmäiset lahjat lähtivät matkaan perjantaina.

Eihän se vastaanotto tietenkään niin kuin Strömsössä mennyt. Joku tulkitsi eleen kuittailuksi, kun kahvit menivät perille ennen kuin ravien palkintorahat olivat tilillä. Että kahvipaketeistako tässä kilpaa ruvetaan ajamaan?

Voihan sen tietysti ajatella noinkin, mutta ele on ihan vilpitön. Kaikki hevosten kanssa pelaavat ovat kahvihetkensä ansainneet.

Ja tietenkin myös palkintorahansa.

Jos kohonnutta palkintotasoa tarkastelee raviratojen näkövinkkelistä, se on tuonut tyytyväisiä osanottajia raveihin, mutta myös lisähaasteita. Rata saa Hippoksesta tarkan ohjeistuksen jokaisen ravipäivän palkintopotista. Palkintokakun on pysyttävä koko vuoden ajan tietyissä raameissa, jotta motivointimittariston ehdot täyttyvät. Se on hyvä uudistus, siten eivät palkintoihin varatut eurot kulkeudu vahingossa tai tarkoituksella muihin kohteisiin. On tietysti haasteellista, että niitä muitakin maksukohteita radoilla on viljalti.

Joulukuussa ravikilpailuista maksettiin palkintoja yhteensä yli 1,7 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaava summa oli noin 1,4 miljoonaa. Nousu on merkittävä, ja siinä saattaa jollakin radalla kassanpohja ammottaa tyhjyyttään, kun palkinnot pitäisi heti alkuvuodesta tilittää. Asiaa ei helpota, että maa- ja metsätalousministeriön palkintosuoritus tilittyy kuluvana kuukautena tavanomaista hitaammin. Tämän hetkisen tiedon mukaan palkintotuet tulisivat vasta ensi viikon aikana. Esimerkiksi vuodenvaihteessa ekstrapotteja maksaneet radat ovat jo saattaneet joutua turvautumaan lainanottoon.

Ruletin pyöriessä viipeitä tulee, ja se on ymmärrettävää. Vieläkin ymmärrettävämpi tilanne olisi, kun siitä tiedotettaisiin kunnolla.

Se kahvinsa ja palkintorahansa ansainnut hevosenomistaja tai -valmentaja sitoutuu tuomaan valmennettavansa hyvin tarkalleen määriteltyyn aikaan suorittamaan työnsä ravikilpailussa. On vähintäänkin oikeus ja kohtuus, että pääosanesittäjän ravikilpailuihin hoitanut tietää, milloin hänen mahdollinen palkintonsa tupsahtaa tilille.

Nykypäivän teknologialla se vaatisi ainoastaan pientä viitseliäisyyttä.