Väkeä on kuin SaiPan pelissä, satunnainen huutokauppakävijä totesi Ypäjällä viime perjantaina. Paljon vai vähän kävijän mielestä, sitä ei tarina kerro. Tilasto viime kaudelta kielii SaiPalla olleen Liigan pienin yleisökertymä, 91 611 katsojaa. Se tarkoittaa keskimäärin reilun 3000 hengen yleisöä per kotiottelu, vieraspeleissä tuhannen henkeä enemmän.

Vakiovieraan silmiin huutokaupan lehterit olivat tällä kertaa ilahduttavan täynnä. Syksyn 2017 varsahuutokauppa kirjasi historiassaan parhaat numerot reilun 7000 euron keskihinnalla ja hieman laskutavasta riippuen 59 myydyllä varsalla. Yhteensä kaupan olleista hevosista maksettiin 413 500 euroa.

Järjestelyt keräsivät kiitosta, mutta inhimillistä on, että myös rutistavaa jäi. Särön jättivät etenkin parin liigavarsan kaupat, jotka solmittiin vasta sisäänhuutojen jälkeen. Huonoin vaihtoehto olisi silti ollut, ettei kaikilla Raviliigoilla olisi ollut varsaa huutokaupan päätteeksi. Ostotapaan ei kannattaisi liiaksi takertua, sillä tärkeintä on, että kauppa kävi. Nyt jokaisella liigajoukkueella on varteenotettava ravihevosen alku, jolle isketään pian silat selkään ja matka kohti tarkoin seurattua kilpailu-uraa alkaa.

Derbyhuutokauppaa vuodelta 1997 voidaan pitää nykyisen Ypäjän hevoshuutokaupan alkusysäyksenä, toki unohtamatta huutokauppakulttuurin esitaistelija Veijo Toivosen vahvoja varhaisempia panostuksia. 20 vuotta sitten myytyjä ja sisäänhuudettuja varsoja oli yhteensä 39. Yhteishinnaksi saatiin lähes miljoona markkaa ja keskihinnaksi 25 400 markkaa. Pavarotti Laukosta maksettiin huutokaupan kallein hinta, 175 000 markkaa. Reima Kuislan ja Risto Vähätalon nimiin myydyn Pavarotti Laukon ura typistyi hyväksyttyyn koelähtöön ajalla 18,5ke.

Raviliigavarsojen starttiintulosta ei liene tehty virallista tilastoa, mutta pikaisella vilkaisulla vuoden 2013 liigavarsoista starttasivat kaikki kahdeksan, ja niistä seitsemän myös voitti. Vuoden 2014 liigasta ovat lähtöön päässeet yhtä vaille kaikki. Kaikki startanneet ovat lisäksi päässeet voittajakehään. Saldo on harvinaisen komea, ja samaa jatkumoa toivotaan uudelle liigajaksolle.

Huomionarvoista on, että ensimmäisessä derbyhuutokaupassa myytiin tuleva ravikuningatar Milia hintaan 10 500 markkaa. Kolmen myydyn suomenhevosen keskihinnaksi tuli vain 11 333 markkaa. Aiheesta puuskahti tyhjentävästi Hevosurheilulle Tero Koivisto: ”Ei voi olla totta. Noista kenokauloista maksavat kyllä kymmeniätuhansia.”

Tällä erää suomenhevoset eivät olleet huutokaupan halvimpia, joskaan eivät lähellä kalleimpiakaan. Piparminttu-Pipsa huudettiin uuteen kotiin 3500 euron hintaan ja Vilinän Varma 4000 eurolla.