Tulevana viikonloppuna suomalaisen raviurheilun suurimmat toiveet kohdistuvat Solvallassa juostavaan Elitkampeniin. Jokivarren Kunkku ja Vitter taustavoimineen saavat kantaa viikonlopun suurimmat sinivalkoiset menestyspaineet kohdatessaan Ruotsin ja Norjan kylmäverihuiput sunnuntaina. Kyseisessä kilpailussa on aiemminkin kirjoitettu suomalaista ravihistoriaa.

Suomalaista lämminveriedustusta ei nähdä sen paremmin Elitloppetissa kuin Sweden Cupissa. Hyviä hevosia Suomella on toki lähettää Solvallaan, mutta ei sellaisia lämminverisiä, joista etukäteen kohistaisiin. Jokaisen urheilulajin kansallinen näkyvyys on riippuvainen kansainvälisestä menestyksestä.

Suomalaisessa raviurheilussa ei ole nähty kuin harvakseltaan sellaisia satsauksia, joihin ruotsalainen ravikulttuuri, hevosenomistajat ja osaltaan myös maan hyvässä vauhdissa oleva kansantalous ovat pystyneet. Suomessa hevosenomistaminen ei kiinnosta raharikkaita vastaavassa määrin kuin Ruotsissa.

Elitloppet itsessään on kehittymässä maailman ehdottomien huippujen kohtaamiseksi. Ennakkosuosikit ovat pääasiassa Yhdysvalloissa syntyneitä ja sittemmin ruotsalaisomistukseen siirtyneitä huippuravureita. Elitloppet karsintalähtöineen on kisana yhä kansainvälisempi. Rima suomalaisten osallistumiselle tulee nousemaan.

Nyt tehdyt satsaukset suomalaisten kasvattajakilpailuiden palkintotasoon ovat kotimaisen kasvatuksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Suomalaishevosten mahdollisuus kilvoitella Elitkampenin voitosta ovat hieno osoitus suomenhevosjalostuksen ja valmennuksen tasosta. Samaan aikaan on pohdittava, onko suomalainen Elitloppet-voittaja saavutettavissa oleva unelma. Jos unelma on mahdollinen, miten se todennäköisimmin saavutetaan?

Jokivarren Kunkun ja Vitterin takana tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Itse toivon näkeväni mahdollisimman paljon suomalaisyleisöä Solvallassa juostavien ponilähtöjen aikana. Suomalaisten laajaa edustusta ja menestysmahdollisuuksia ei kannata vähätellä millään tavalla. Toivon osallistujien saavan vastaavan kannustuksen kuin nuorten maajoukkue on saanut osakseen suomalaisessa jääkiekossa.

Solvallan superviikonlopun suomalaisosallistujia voi laskea monin eri tavoin. Yksi tapa on tutkailla kuinka moni hevonen on ohjastuksen, valmennuksen ja hevosenhoidon osalta osaavissa suomalaiskäsissä.

Solvallassa on edessä maailmanluokan urheilujuhla sekä kylmäveristen että lämminveristen osata. Huippuraviurheilusta voi nauttia kansallistunteella ja ilman.