Laukaa, Sipoo ja Lieto. Niille on yhteistä muun muassa se, että jokaisella paikkakunnalla ratsastuskäyttöön suunnitellun maneesin katto on romahtanut. Sipoossa jo vuonna 1999, Liedossa 2010 ja Laukaassa vuonna 2013.

Laukaassa lapsen hengen vaatineen maneesiturman jälkeen säädettiin hallilaki, joka velvoittaa kiinteistön omistajia selvittämään hallien turvallisuuden. Samaan syssyyn käynnistettiin massiivinen selvitystyö, jonka tulokset on nyt saatu. Tutkimuksissa selvisi, että noin 400 hallissa on vakavia turvallisuuspuutteita.

Iltalehti julkaisi tiistaina linkin Rakennustarkastusyhdistys RTY:n listoihin turvallisuusriskin sisältävistä kiinteistöistä. Mukana on esimerkiksi 90 maneesia, jotka on toimittanut Laukaan turmahallinkin taustalla oleva Nordic Hall. Maneesit sijaitsevat eri puolilla Suomea. Lehden artikkelissa kritisoidaan sitä, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on lähettänyt tiedot viallisista halleista ainoastaan kuntien vastuuhenkilöille eikä ole laatinut aiheesta avointa tiedotetta.

Lista on kuitenkin harhaanjohtava, sillä ennen sen julkistamista osa nimetyistä maneeseista on jo ehditty korjata. Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwallin mukaan lähes kaikkien liiton jäsentallien maneesit on tarkastettu ja korjattu tai niitä ollaan korjaamassa. Korjauskustannukset ovat enimmillään nousseet 200 000 euroon ja keskimäärin ne ovat olleet 50 000–100 000 euron välillä. Lisäksi rakennetarkastajien veloittamat palkkiot voivat nousta 10 000 euroon. Useita ratsastusseuroja ja -yrittäjiä on laitettu taloudellisesti ahtaalle, eikä heidän tilanteensa kohene julkistamalla niiden maneesien nimiä, joissa vaadittavat toimenpiteet on tehty.

Hallilaki on hyvä uudistus, eikä turvallisuuden kustannuksella sovi missään nimessä leikkiä. Jokaisen on saatava harrastaa turvallisissa olosuhteissa. Selvää on, että Suomen vuodenajat vaativat rakentamiselta ja rakenteilta paljon, ja vastuiden pitäisikin olla suunnittelijoilla ja rakennusalan yrityksillä. Niiltä tulisi kerätä eräänlainen riskirahasto, josta korjaustukea voisi anoa.

On kohtuutonta odottaa, että maneesi-investoinnista kalliisti maksava kantaa vastuun isojen satsauksiensa paikkauksista. Hevosyrittäjyys tuntuu tänä päivänä vaativan lähestulkoon sosiaalipsykologin ja eläinlääkärin taidot, ilmeisesti myös kattorakenteiden asiantuntijuus olisi suotavaa.