Sunnuntaina Suur-Hollola-ravien päätteeksi järjestettiin Jokimaan raviradalla toimittajille lehdistötilaisuus, johon osallistuivat päälähtöjen voittajahevosten omistaja-valmentajat, Venicen Heikki Korhonen ja Tähen Toivomuksen Pauli Raivio.

Hyvin nopeasti kävi ilmi, että tilaisuus olisi pitänyt ehdottomasti saada heti julkiseen levitykseen vaikkapa kiitellyllä ja parjatullakin, suorat videolähetykset katsojille mahdollistavalla Periscope-sovelluksella.

Sillä kahden hevosmiehen kohtaamisesta välittömästi suurkilpailuvoittojen jälkeen syntyi monipolvinen, raviurheilua syväluotaava keskustelu, jonka paino oli aluksi siinä valtavassa yhteisöllisyydessä, joka parhaimmillaan hevosihmisten keskuudessa vallitsee.

Heikki Korhosta lämmitti erityisesti Markku Niemisen kaunis ele lainata ravikärryt Venicelle päälähtöön, eikä hän säästellyt sanojaan suitsuttaessaan pitkäaikaista kilpa- ja yhteistyökumppaniaan. Samaa vilpitöntä auttamisen halua Korhonen on kohdannut raviurheilussa useasti. Tunnettu on tarina, jossa Pekka Korpi oma-aloitteisesti ojensi auttavan kätensä Korhoselle, kun tämän hevonen kärsi jalkaongelmista. Seurauksena tästä Heikki Korhosen hevonen voitti seuraavan lähtönsä, Korven hevonen oli sen perässä toinen.

Pauli Raivion kokemukset hevospiireistä olivat hyvin samankaltaiset. Eräs tuttu oli esimerkiksi maksanut varsansa tiettyyn ikäluokkalähtöön, vaikka jo etukäteen oli tiedossa, ettei se sinne ehdi. Raivio sai tuttavaltaan viestin, että ”maksoin nyt kumminkin, kun sinullehan se palkinto kuitenkin tulee”.

Ystäviä paljon, kateutta vain vähän, molemmat summasivat. Aihetta oli jo aiemmin liipannut Veniceä ohjastanut Mika Forss lämminveristen Suur-Hollola-ajon seremoniakehässä. Hän totesi voittajahaastattelussa, etteivät netin ilkeilijät ole oikeita ravi-ihmisiä. Oikeat ravi-ihmiset seisovat toistensa tukena.

Kuulostakoon nyt miten pateettiselta tahansa, mutta ystävällinen kohtelu antaa ihmiselle väistämättömän tunteen siitä, että hän on arvokas yhteisönsä jäsen. On syytä uskoa, että raveissa ihmisten moninaisuuden hyväksyvä yhteisöllisyys lisää lajin vetovoimaisuutta. Vähempää ei kannata tavoitellakaan, mutta sitä kannattaa koko ajan ruokkia.

Nyt sopii vain toivoa, että lehdistötilaisuudessa paikalla ollut kourallinen toimittajia saa välitettyä tilaisuuden kaiken lämmön, tiedon, taidon, kiitokset ja kannustuksen hevosihmisille niin autenttisesti kuin mahdollista.