Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, on tanskalainen fyysikko Nils Bohr todennut jo 20-luvulla. Kokeillaan silti, vähän kieli poskessa. Mistä tuleva vuosi 2018 tullaan hevosalalla muistamaan?

Alkuvuosi kuluu Veikkauksen lanseeraaman Magic Mondayn pelivaihtokäyriä tutkaillessa. Kahdella paikkakunnalla ajetaan Toto65-tasoisia lähtöjä peräkanaa. Ennustetaan, että ainakaan muutama ohjastaja ei pysy kärryillä siitä, kummissa raveissa on lupautunut ajamaan ja harhautuu väärälle radalle. Povataan myös, että pelikansan tohkeus vaihtuu kiinnostuneen alun jälkeen ihmiskunnalle tyypilliseen vätystelyyn. Toivotunkaltaisen pelihurmion luomisessa riittää työtä, mutta se ainakin toteutuu, että ravien katsojat pysyvät kotisohvilla.

Uusi eläinsuojelulaki surraa lausuntokierroksella. Keskustelupalstoilla ja eri medioissa nousevat keskiöön tallin tai muun hevossuojan rako- tai verkkopohjaisen lattian aukot, joiden reunoille on asetettu sileysvaatimus. Sileyden vaatimustasoa perustetaan arvioimaan erityinen työryhmä, joka päätyy riitaisten kokousten jälkeen suosittamaan lattioiden soveltuvuuden arviointiin maaperätutkimuksissa käytettävää topografista mittausmenetelmää. Työryhmä saavuttaa harvinaisen ykseyden siinä, että mittauskulut maksaa tallinpitäjä.

Enontekiön kunta suunnittelee poliisivoimien puutteessa kunnallisen sheriffin toimen perustamista, ja ratkaisu kaavailuille saadaan heinäkuun lopussa. Kun Vermon sheriffi Köppinen nappaa ennen kunnanvaltuuston aikaansaamaa päätöstä vallan vähän eteläisemmässä Lapissa, se julistetaan samalla kustannussyistä ja lyhyen välimatkan (Rovaniemeltä vain reilut 300 kilometriä) vuoksi myös Enontekiön sheriffiksi.

SRL:n jäsenmäärä tuplaantuu, kun keppihevosharrastajille kehitetään pikasääntömuutoksella pakollinen kilpailulisenssi. Liitossa myös pohditaan, onko eläköityvä pääsihteeri Fred Sundwall eläköitymässä – vuonna 2028.

Loppuvuonna raviratojen totoluukuilla jaetaan slippien ja käsiohjelmien lisäksi nenäsumutteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa tammikuussa tutkimuksen naloksoni-nimisen lääkeaineen tehosta peliriippuvuuden hoidossa (HS 24.12.). Rahapeliongelmaisten tilanteeseen odotetaan apua nenäsuihkeena otettavasta opiaatinsalpaajasta, jonka avulla aivojen mielihyväkeskuksen toimintaa voidaan tasapainottaa.

Vuosi 2018 päättyykin siihen, ettei Toto76-finaaleihin lähtiessä laitetakaan suihketta kainaloon, vaan sierainkarvojen joukkoon.