Kylmäveriravureiden Pohjoismaiden mestaruus kisataan tulevana sunnuntaina Maarianhaminassa. Edessä on varmasti ikimuistoinen kokemus kaikille osanottajille sekä raviyleisölle.

Maarianhaminan raviväki ansaitsee suuren kiitoksen tartuttuaan Turun kuninkuusravien takia kuluvana vuonna ilman isäntärataa jääneen suurkilpailun järjestelyihin. Kauniin kesäkaupungin kaunis ravirata on idylli, jonka äärelle PM-kilpailu on sympaattista viedä täksi kesäksi.

Suuren kiitoksen ansaitsevat myös Maarianhaminaan saapuvien hevosten taustavoimat. Pohjoismaiden parhaan kylmäverisen tittelistä kilpaillaan tänä vuonna totuttua pienemmällä palkintosummalla. Tämä ei ole syönyt paikalle saapuvien valjakoiden kunnioitusta mittelöä kohtaan. Lähdön parhaat hevoset ovat kylmäveristen ehdotonta huippua.

Pohjoismaiden mestaruus on ollut hankala järjestettävä. Vuosina 1978–1997 kilpailu kiersi Suomen, Ruotsin ja Norjan raviratoja. Vuosina 1998 ja 1999 ajettiin maiden pääradoilla osakilpailut, joiden voitto ratkaisi mestaruuden. Sitten tuli seinä vastaan.

Kilpailulle ei löytynyt vastuullista järjestäjää, osin tähän saattoi vaikuttaa Vieskerin ja Kaarlo Ahokkaan viisi peräkkäistä voittoa. Saattoihan tuo harmittaa, yhdessä muiden Norjassa ja Ruotsissa juostujen voittojen kanssa Viesker toi Suomeen mukanaan palkintorahoja 350 000 euron edestä.

Joka tapauksessa kilpailun historiassa seurasi hiljaisuus.

Vuodesta 2006 PM on järjestetty Turun Metsämäen raviradalla. Palkintotaso on ollut kylmäverisille hyvää suurkilpailutasoa, myös urheilullinen taso on ollut kova. Ruotsin Hallsta Lotus on vienyt kisan nimiinsä kolmasti ja Järvsöfax kahdesti. Norjalaisvoittajia uuden ajan PM-kisassa ovat olleet kahdesti kisan voittanut Mørtvedt Jerkeld ja kertaalleen nimensä kunniataulukkoon saaneet Åsajerven ja Särpefanten.

Vain yksi on joukosta poissa. Kunniataulukkoon ei ole ilmestynyt suomalaisnimiä sitten Vieskerin vallan päivien. Tänä vuonna kilpailuun osallistuvat Vitterin ja Suivikkaan lisäksi Mikkelissä 20-rajan tuloksellaan 19,9a rikkonut vauhtiruuna Nopsan Vauhti. Kuninkuuskisoista rannalle jätetyn Virijorin taustajoukot haluavat varmasti myös esitellä oriinsa osaamista.

Ruotsista ja Norjasta saapuu kilpailijoita, joilla on sanansa sanottavana. Månprinssen A.M. otti juuri uransa viidennenkymmenennen voiton. Tappio Härmän Nordic Kingissä syntyi juoksussa, joka ei onnistunut joka metrillään.

Yksi on varmaa. Maarianhaminan raviradan rataennätys tullaan kirjoittamaan ensi sunnuntaina uusiksi. Nykyinen kylmäveristen noteeraus on näet Sundets Zebin nimissä oleva 30,3.