Sunnuntai 31.7. 2016 piirtyy Suomen romanien historiaan. Svartin perheen omistama Vitter on ensimmäinen romanien omistama ravikuningas. Asialla on heimokansalle suuri merkitys.

Romanien vuosisatainen hevosmiestaito on toki ollut merkittävä tekijä monen ravikuninkaan ja -kuningattaren matkassa. Puhetyttö ja Patrikin Muisto ovat monen muun huippuhevosen tavoin kulkeneet taitavien käsien kautta eteenpäin. Kun kaupanteko on ollut toinen luonto, ovat hyvät hevoset vaihtaneet omistajaa.

Hevosurheilussa julkaistiin 8.5. 2015 Kuukauden hevonen -artikkeli Vitteristä. Toimittaja Harri Lindin kirjoittama artikkeli oli saanut enteellisen otsikon ”Kuningastien kulkija”. Artikkeli kertoo sekä hevosen että sen valmentajan Jalmari Svartin tarinan.

Tuolloin, viime vuoden toukokuussa, tarina kulki seuraavasti:

Jalmari Svart on kätellyt eteenpäin mm. Amerikasta varsana ostamansa Smooth Blendin, josta jatkossa kehittyi nelivuotiaiden ME-ori. Olisiko tänä vuonna 60 vuotta täyttävän miehen jo aika ottaa palkinto pitkästä hevosmiesurasta myös tunnetasolla, kun Vitter siihen tarjoaa mahdollisuuden.

”Elämän perusasiat ovat suunnilleen kohdallaan”, Jamma myöntää. ”Luoja on suonut, että meillä on katto pään päällä ja leipää pöydässä. Ehkä nyt on viimeinkin aika nauttia näistä huippuhetkistä, eikä vaihtaa niitä rahaksi.

Romaneille suku on perhe. Hevosilla ja hevosmiestaidolla on suvuissa merkittävä rooli. Menneistä sukupolvista kerrotaan tarinoita eivätkä hevoset ole niissä suinkaan sivuroolissa. Miesten osaaminen näkyy ja kuuluu laajalle, merkittävä rooli pohjimmiltaan perin matriarkaalisessa kulttuurissa on myös naisten osaamisella.

Jalmari Svartilla on ilmeisen suuri sydän kaikkia Vitterin ystäviä kohtaan. Hän kertoo ravikuninkuuden jälkeen saamistaan yhteydenotoista tunteella, erityisen sydämeen käypä oli ollut Kemijärveltä tulleen arviolta nelivuotiaan romanitytön puhelinsoitto.

Suomen romaniyhteisölle Vitterin tarina on yhdistävä tekijä. Jos Vitterin voitolta voi jotain toivoa, se olisi kantaväestön asenteiden muuttuminen nuorten romanien työllistymismahdollisuuksiin hevostalouden parissa. Taloudellisesti ankarat ajat koettelevat koko nuorisoa. Erityisen karulla kädellä lama on osunut romaninuorten työmahdollisuuksiin.

Svartin perhe ja Vitter ovat mukana Romaniassa asuvien romanien aseman parantamiseen pyrkivässä hyväntekeväisyydessä. Kun Svart kertoi Turun kuninkuusravien lehdistötilaisuudessa siitä, miten kurjissa oloissa Romaniassa asuvat romanit elävät, koettiin hetki, jossa sanat urheilu ja arvot elivät harmoniassa.