Kuka muistaa, että Suomen ensimmäinen Nuoret radalle -lähtö ajettiin Suonenjoella 11. heinäkuuta 2014? Silloin alettiin tarjota uudenlaista pehmeää mahdollisuutta varsojen uran avausstarteiksi. Lähtöön ilmoittautui viisi opetuslähdön suorittanutta suomenhevosta, Tähen Toivomus, Piivieska, Tulipetti, Savon Sanna ja Leevi Leijona.

Kaikki hyväksytyn juoksun tehneet palkittiin suorituksesta vähintään sadan euron korvauksella. Kuten kaikki tietävät, pisimmälle urallaan on ehättänyt tiistaina Joensuun raveissa tauolta palannut, kriterium- ja Suur-Hollola-voittaja Tähen Toivomus, 21,4aly, yli 160 000 euron voittosummallaan. Koelähdöstä käyneen suorituksen ajaksi kellotettiin laukan jälkeen 46,8. Pauli Raivio ilmoitti hevosen vielä toisen kerran Nuoret-lähtöön. 250 euroa heilahti tilille Mikkelistä, jossa taakse jäivät Carmikas, Dominantti ja Särmikäs, kaikki tunnettujen suomenhevoslaittajien varsoja.

Nuoret radalle -lähdöt saivat vain 3,5-vuotisen historian, kun ne joutuivat vuoden alussa väistymään uuden kilpailuohjelman tieltä. Sinä aikana lähtöjä järjestettiin 756 kappaletta, startteja kertyi yhteensä 4161. Niissä jaettiin 582 600 euroa, lisäksi totolähdöistä Nuoret radalle -palkintoja jaettiin 162 500 euroa.

Nyt 31. toukokuuta mennessä hyväksytystä koelähdöstä maksetaan 3-vuotialle Suomessa syntyneille lämminverisille ja 4-vuotiaille suomenhevosille 600 euron korvaus. Raviuran alkumetreille tarjotaan lisäksi Hippos-sarjoja, joita on tarkoitus ajaa vuoden aikana noin 50. Ne ajetaan jo siinäkin tapauksessa, että osanottajia on vain viisi.

Osa raviväestä jäi kaipaamaan totuttua Nuoret radalle -systeemiä. Muutosta vastustavien uhkakuvana vaikuttaisi olevan, että rahasarjoina ajettavissa Hippos-sarjoissa varsoilla on riski joutua liian varhain liian lujille. Sellainen ei tietenkään olisi kenenkään etu. Hippos-sarjojen puolustajat taas kokevat nuorten kilpailumahdollisuuksien kohentuvan oleellisesti, lisäksi nuorten lähtöjen ongelmaksi koettiin riittämätön korvaus.

Kilpailurutiinin hakemiseen rahasarjojen rinnalle olisi nyt syytä kehittää järjestelmä, jossa ei tarvitsisi ajaa vimmatusti kelloa vastaan, kaikilla radoilla kun ei edelleenkään ajeta säännöllisesti harjoitusraveja.

Lisäksi sarjamääritystä sietäisi tarkastella uudemmalti varsinkin suomenhevosten kohdalla. Oli erikoinen veto määrittää se enintään 2 000 euroa ja enintään 5 000 euroa ansainneille suomenhevosille, kun koko viime vuonna nelivuotisikäluokasta yli 2000 euroa tienasi vain 44 varsaa, joista 28 ylsi yli 5000 euron tienesteihin.