Istahdin lähipubin sohvalle Teivon Toto76-raveissa viettämäni työpäivän jälkeen. Kaverini kysyi, missä olin ollut koko päivän, ja vastasin, että raveissa.
“Mitä, eihän hevoset voi talvella juosta kilpaa!” huudahti kaveri vieressä.

Silmäni muuttuivat lautasen kokoisiksi. Miten ihmeessä tämä ihminen ei voi tietää, että raveja juostaan melkein vuoden jokaisena päivänä ja että hevosilla on kengissään hokit?

Hetken puuskahtelin kaverini tietämättömyyttä. Sitten puuskahtelin sitä, miksei ravit lajina ole onnistunut markkinoimaan itseään siten, että näin yksinkertainen asia olisi tiedossa ihan jokaisen ihmisen päässä. Muistan mieleni puuskahdelleen ainakin johonkin Hippoksen, Veikkauksen ja raviratojen suuntaan.

Ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun olin jo häpeäaallon kourissa. Jos minun ystäväpiirissäni on ihminen, joka ei tiedä edes sitä, että raveja järjestetään ympäri vuoden, se ei silloin ensisijaisesti ole kenenkään muun kuin minun oma vikani.

Kyllähän sitä monessa muussakin asiassa tulee välteltyä peiliin katsomista viimeiseen asti. Silloin tulee äyskähdettyä, että tehkää nyt joku jotain, joku muu kuin minä.

Minun kaverini kyseenalaisti sen, pysyvätkö hevoset talvella raveissa pystyssä, kun on niin liukasta. Se on yhden ihmisen yhdenlainen ennakkoluulo, ja tuntuu, että tällä hetkellä ennakkoluuloja vastaan saadaan pyristellä ehkä kovempaa kuin koskaan aiemmin. Viimeksi tämän viikon keskiviikkona törmäsin Twitterissä mediapersoona Iida Ketolan twiittiin: “Onko ravit eläinrääkkäystä? Mietin tätä aina.”

Erityisesti siksi raviurheilu tarvitsee nyt kaikkia ystäviään. Hevosurheilu, Hippos ja raviradat lähtivät toteuttamaan Ystävä raveihin -tempausta, jossa halutaan herätellä lajin ihmisiä siihen, mitä yksittäinen ihminen voi lajikuvan eteenpäin viemiseksi vielä tehdä.

Väitän, että jokaisen meidän kaveripiirissä on vielä joku, jota ei ole koskaan tullut vietyä raveihin. Miettikää, jos jokainen meistä veisi ystävänpäiväviikolla yhden uuden tai edes harvemmin paikan päällä käyneen ihmisen raviradalle, vastaisi tyhmiinkin kysymyksiin ja rikkoisi yhdet ennakkoluulot, mitä ne ikinä ovatkaan. Parhaimmassa tapauksessa raviurheilulla olisi ystävänpäiväviikon jälkeen aika monta uutta ystävää.

Raviradat tarjoavat kaverille ilmaisen sisäänpääsyn 11.–16. sekä 18.–19. helmikuuta. Hevosurheilu arpoo tuotepaketteja Twitterissä ja Instagramissa kuvan itsestään ja kavereistaan raveissa hashtagilla #ystäväraveihin jakaneiden kesken. Hippoksen Facebook-sivulla on lisäksi käynnissä kilpailu, jossa kysytään, millainen olisi paras ystävän kanssa vietetty ravipäivä. Vastanneiden kesken arvotaan Elitloppet-matka.

Minä vien ystäväni Teivonmäelle katsomaan hokkeja. Kenet sinä otat mukaan?

Hanna Laakso
Toimittaja
hanna.laakso@hevosurheilu.fi

#ystäväraveihin