Tervetuloa Hevosurheilun nettisivuille

Arpa on heitetty eli tervetuloa Hevosurheilun verkkosivuille

Ero-Lohkon ja Kaarlo Partasen aikakausi oli päättynyt ja Suomessa kuninkuusravikansa kohisi Lauri Kokon ja Helättimen kolmesta peräkkäisestä kuningatartittelistä. Kyösti Keskinen ja Namjek juoksivat kolme Suomen mestaruutta, ei toki perättäisinä vuosina. Lämminveriravurit olivat kuuma uutuus, mutta niin oli ratsastuskin. Lajin kasvua siivittivät ihaillut ja menestyneet Brita Dahlström, Silja Pursiainen, Hertta Upari, Wilhelm Stewen ja Christopher Wegelius. Nuorten ikäluokissa kilpaili kaksi ratsastajaa, joista tulimme vielä kuulemaan paljon, Kyra Kyrklund ja Pekka Korpi.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa tapahtui jotain, mistä ei hiiskuttu. 4. lokakuuta 1957 taivaalle ammuttu neuvostoliittolainen Sputnik-tekokuu oli järkytys amerikkalaisille. Valtiojärjestelmien voimanmittelössä länsi pelästyi ja aloitti lukuisia sotilaallisia hankkeita. Yksi niistä oli nimeltään ARPA. USA:ssa haluttiin rakentaa hajautettu ydiniskun kestävä tietoverkko. Keskusjohtoinen ajattelu oli johtanut siihen, että silloinen tietohallinto olisi voitu tuhota täsmäiskulla. Syntyi ARPAnet. Loppu on internetin alkuhistoriaa.

Kun merkittävä yhteiskunnallinen muutos tapahtuu, se näyttää usein päällepäin tarkasteltuna nopealta ja jopa yllättävältä. Tarkemmin katsottuna kyse on kuitenkin hyvin usein pitkään meneillään olleista kehityskuluista, joissa yllätys on ollut kenties vain se tapa, jolla ne ovat voimistuneet. Harva suomalainen on kuullut 1960-luvun projektista nimeltään Xanadu. Silti se vaikuttaa jokaisen meistä arkipäivään.

Internetin esiasteet syntyivät 1960-luvulla, kaukainen Suomi liitettiin internetiin vuonna 1988. Black Laukko otti tuolloin toisen perättäisen Suur-Hollola voittonsa, jota seurasi Speedy Butchin kolmivuotinen valtakausi. 1988 ja 1989 Finlandia-ajon voittivat Napoletano ja Stig H. Johansson. Elitloppetin voitti Mack Lobell. Seoulin olympialaisissa Suomen kouluratsastusjoukkue sijoittui kuudenneksi oppimestarinaan Kyra Kyrklund. Suomenhevostammoissa oli meneillään Valomerkin nelivuotinen kuningatarkausi, Forssan Kuninkuusraveissa Patrik aloitti oriiden keskuudessa vastaavan valtakauden. Meni kuitenkin vielä viisi vuotta ennen kuin netti tuli ensimmäisiin suomalaiskoteihin vuonna 1993.

Kaikki edellä esitetty tieto löytyi ja oli varmistettavissa hyvin nopeasti internetistä, mistäpä muualta. Xanadun kohdalla Google tosin tarjoaa ensimmäiseksi syliisi Olivia Newton-Johnia, joka tuli tunnetuksi saman nimisestä vuonna 1980 julkaistusta elokuvasta. Tiesittekö muuten, että tuo elokuva on oikeastaan uudelleenfilmatisointi ja että alkuperäisessä vuoden 1947 elokuvassa ”Down to Earth” pääosaa esitti itse Rita Hayworth.

Tarkkaavainen lukija saattaa jo huomata yhden internetin kirjouksista. Kun tietoa löytyy helposti, kirjoittajalle iskee kiusaus kertoa kaikki mahdollinen kaikkine kenties jopa kiinnostavine yksityiskohtineen. Ai että mikä hevonen voitti Elitloppetin 1947? Ei tietenkään mikään, kisahan alkoi vasta Helsingin Olympiavuonna 1952, jolloin voitto meni Permitin ja Walter Heitmanin toimesta Länsi-Saksaan voittoajan ollessa 17,3a. Vuonna 1947 Prix d´Ameriquen puolestaan voittivat Mistero ja Romolo Ossani. Kyseessä oli ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeinen italialaisvoitto. Suomessa ravikuninkuuden voitti tuona Rita Hayworthin vuonna Eri-Vili ohjaksissaan Jalmari Haaja. Valjakko uusi voittonsa seuraavana vuonna eli 1948, jolloin Kuninkuusraveja isännöi nyt elettävän vuotemme tavoin Joensuu.

Piti vain sanomani, että myös verkossa journalismin vanhat hyveet tiedon etsintä, sen kriittinen analysointi ja tiivistäminen ovat tärkeitä. Me hevosurheilun toimituksessa haluamme tarjota kaikille raviurheilusta, ratsastuksesta ja hevosen hyvinvoinnista kiinnostuneille lukijoille journalismin parhaita hyveitä myös uusilla verkkosivuillamme. Vaikkakin tekniikka mahdollistaa nyt sen Rita Hayworthin elokuvaklipin asettamisen tähän tämän jutun jatkoksi.

Eli lyhyesti, tervetuloa Hevosurheilun uusille verkkosivuille. Kertokaa meille miten voimme palvella teitä yhä paremmin.

Jussi Lähde
päätoimittaja
jussi.lahde@hevosurheilu.fi

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi