Tosi taisto

Suomen Hippoksen puheenjohtajuudesta käydään toukokuun 26. päivänä kokoontuvassa järjestön valtuuskunnan kokouksessa kova taistelu. Kaikki kolme ehdokasta ovat mukana vakavissaan, tällä kertaa yksikään kandidaateista ei ole ehdolla kerätäkseen kannatusta, jota voi puheenjohtajavaalin jossain vaiheessa kaupata eteenpäin.

Hippos ei ole järjestämässä ehdokkaiden julkista kohtaamista. Mahdollisuus tähän olisi ollut ainakin Seinäjoella lauantaina 30.4. koko ehdokaskolmikon ollessa paikalla. Tiukkoja katseita ja tiukkoja kädenpuristuksia nähtiin noissa raveissa niin ravintolakatsomossa, loppusuoran äärellä kuin tallialueellakin.

Hevosurheilu julkaisee tässä numerossa kaikkien kolmen ehdokkaan haastattelut sekä ehdokkaille annetun vapaan puheenvuoron. Ensi keskiviikkona 18.5. vuorossa ovat hallituksen jäseniksi ehdolla olevat kahdeksan henkilöä, jotka esitellään aukeaman juttukokonaisuudessa.

Valtuuskunta valitsee Suomen Hippoksen puheenjohtajan kaksivuotiseksi kaudeksi. Sen lisäksi kolmen erovuorossa olevan hallituksen jäsenen tilalle valitaan kolme hallituksen jäsentä niin ikään kaksivuotiseksi kaudeksi. Jälkimmäiseen vaaliin liittyy erikoisuus, jonka äärelle on syytä pysähtyä hetkeksi.

Jokainen valtuuskunnan jäsen voi äänestää hallitukseen kolmea henkeä. Merkitystä on sanalla voi. Valtuuskunnan jäsen voi näet äänestää vaalissa kolmen sijasta joko kahta tai yhtä ehdokasta. Vain yhden ehdokkaan äänestämisellä, erityisesti keskitettynä toimintana, pyritään takaamaan että kyseinen ehdokas saadaan mahdollisimman varmasti hallitukseen. Muut äänet jätetään käyttämättä siksi, ettei niillä vahingossakaan nostettaisi yhtäkään toista henkilöä ensisijaisen ehdokkaan ohi tai rinnalle.

Tällainen taktiikoinnin riemuvoitto ei ehkä aina ole demokratian toteutumisen kannalta paras järjestelmä.

Kun ehdokkaana on kahdeksan eri henkilöä, juuri nuo antamatta jäävät äänet saattavat nousta ratkaiseviksi sen suhteen, ketkä hallitukseen nousevat ja ketkä eivät. Valtuuskunnan on syytä pohtia mahdollisten tulevien sääntöuudistusten yhteydessä myös sitä, millaisen kuvan nykyisenkaltainen valintatapa järjestöstä antaa. Jos nykyistä äänestyskäytäntöä katsotaan parhaaksi jatkaa, sitä jatkettakoot tarkan harkinnan lopputuloksena.

Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valinnalla on suuri merkitys suomalaisen hevostalouden tulevaisuudelle. Toivotan kaikille ehdokkaille kiinnostavaa kampanjointiaikaa.

On todennäköistä, että puheenjohtajan vaali tulee lopulta ratkeamaan kokouspaikalla pidettävien ehdokkaiden omien puheenvuorojen voimalla.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi