Erilaisten viestinten kehityksestä on tullut jatkuvaa. Ennen riitti, kun tarjottiin lehden lukijalle jonkinasteinen uudistus yhden kerran vuosikymmenessä, mutta nyt lukijoiden toiveisiin vastaaminen on jatkuvan kehitystyön kohteena.
On myönnettävä, että lehdistö on osannut käyttäytyä median kultakausina turhan ylimielisesti. Nykyisin lukijoiden aliarviointi kostautuu, ja entistä useampi media on ottanut tähtäimekseen aiempaa paremman vuorovaikutuksen lukijoiden kanssa. On tajuttu niinkin yksinkertainen asia, että sisältöjä tarjotaan taholle, joka lystin rahoittaa, eikä vain toisille toimittajille tai oman egon ja valta-aseman pönkittämiseksi.
Tänä vuonna lukijapalautetta on tullut Hevosurheilu-lehteen muun muassa kannen päivämäärien epäselvyydestä ja pääkirjoituksen paikan heittelehtimisestä sivulta toiselle sekä uusien palstojen kaipuusta. Tähän huutoon vastataan perjantaina 17. marraskuuta ilmestyvästä lehdestä lähtien, jolloin mainituilta osin hiottu lehti on valmis levitykseen.
Lukijalähtöiseen ajatteluun kuuluu myös se, että vastaanottaja voi arvioida edessä olevia muutoksia. Siksi tämän lehden keskellä on mallisivuja, joiden myötä lukija pääsee jyvälle tulevista hienosäädöistä.
Pääkirjoitussivu siirtyy takaisin sivulle 2, jossa se sijaitsi ennen vuonna 2013 tehtyä lehtiuudistusta. Keskustelusivu muuttuu areenaksi, jossa kolumnien ja näkökulmien lisäksi vaihtelevat tiede-, hevostalous- ja niksipalstat. Tallin arkeen liittyvää niksipalstaa ylläpitää kirjailija Veera Ahlgrén lukijoiden myötävaikutuksella. Tiedepalstaa koordinoi erikoistutkija Markku Saastamoinen ja hevostalousosiossa esiintyvät vaihtuvat asiantuntijalähteet.
Osastokohtaisia värejä on myös lisätty, jotta lehden aihealueet erottuisivat entistä selkeämmin. Muilta osin lehden rakenne pysyy ennallaan.
Mainittakoon vielä, että koko Hevosurheilu-lehden hienosäätö on tehty palautteen pohjalta oman henkilökunnan voimin, ilman ulkopuolisia konsulttiyhtiöitä. Mallisivuihin on jo aiemmin päässyt tutustumaan toistasataa lukijaa, joukossa muun muassa hevosystäväinseuroja. Palaute on ollut rohkaisevaa.
Lukijoiden juttuvinkkejä on tullut kuluneena vuonna kiitettävästi, ja niistä jokaiseen olemme pyrkineet vastaamaan ennemmin tai myöhemmin. Sitä työtä jatketaan. Uusimpaan lehteen lukijan vinkin pohjalta on syntynyt artikkeli hevosmies Kauko Toroskasta, jonka sympaattiseen lähikuvaan voi tutustua sivuilla 6–7.