Tällä kaudella suomalaishevosten kansainvälinen menestys ei ole ollut aivan samaa tasoa kuin huippuvuosina, mutta Elitloppet-viikonloppu saattoi olla käännekohta. Sieltä tulivat tämän kauden arvokkaimmat ulkomaan täysosumat Suomen kilpailurekisterissä oleville hevosille.

Vitterin voitto Elitkampenissa ja Ratu Royalen sykähdyttävä soolo tammojen 3-vuotiseliitissä olivat urheilullisesti ehkä koko vuodenkin kansainvälisiä huippuhetkiä. Rahallisesti ne ovat kuluvan vuoden suurimmat suomalaisten saavutukset ulkomailla tähän mennessä. Jokivarren Kunkku sai kakkossijasta saman verran kruunuja kuin Ratu Royale voitostaan, joten suomenhevoset ovat hoitaneet leiviskänsä tänä vuonna jo nyt paljon paremmin kuin viime kaudella.

Elitkampenista tuli 48 465 euroa. Helmikuussa suomenhevoset kävivät 4 hevosen joukkueella Vincennesissä, mutta siellä ne jäivät sivurooleihin, kun vain Vippaskonsti ja Tosi-Jänkä ylsivät rahasijoille. Kaikkiaan kansallisrotumme edustajat ovat hakeneet ulkomailta tänä vuonna 51 065 euron ansiot.

Se on moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna, jolloin 8 ulkomailla vieraillutta suomenhevosta ansaitsi yhteensä vain 11 655 euroa. Enää hirveän paljon lisämahdollisuuksia niillä ei ulkomaan tienesteihin ole, kun Oslon kylmäverilähdössä ei ensi sunnuntaina ole suomalaisedustusta. Loppuvuoden aikana ei suomenhevosille avoimia lähtöjä Norjassa ja Ruotsissa juurikaan ole.

Toukokuun loppuun mennessä Suomen kilpailurekisterissä olevista hevosista 300 oli kilpaillut ulkomailla. Ne olivat startanneet yhteensä 870 kertaa ja olleet kolmen porukassa statistiikalla 97-99-83. Ansiot näissä starteissa olivat yhteensä 617 877 euroa eli 710 euroa/startti. Pohjoisen Vermosta eli Bodenista suomalaisten saalis on ollut 30 voittoa ja rahaa euroissa 130 630. Starttia kohti keskiarvotienesti Bodenissa on ollut 510 euroa.

Epäonnistumisiakin on tullut, ja rahattomia startteja on 323 kappaletta. Se kuuluu pelin henkeen, siksi paljon muuttuvia tekijöitä ravilähdössä on. Vaikka palkintotaso kotimaassakin on nyt hieman noussut, kilpailumatkoja ulkomaille kannattaa kuitenkin edelleen harkita, kun hevonen on huippuiskussa ja sarja sekä palkinto ovat kohdillaan.

Viime vuonna ulkomailta tuli Suomen kilpailurekisterissä oleville hevosille lähes 1,5 miljoonaa euron ja kaudella 2014 3-vuotishuippujen johtamana peräti 2,1 miljoonan tuomiset. Tämän kauden kokonaisansioiden voi ennustaa nousevan johonkin tuolle välille. Ratu Royale, BWT Burnin Alive ja kumppanit voivat tuoda isommankin kruunusaaliin tammojen 3-vuotislähdöistä, mikäli ne pysyvät läpi kauden terveinä.