Tulevana lauantaina ravataan Porissa perinteiset Kultaloimet. Lämminveristen osalta kilpailu on historiansa 50:s. Ennen päivän päälähtöä Toto75-5 kerää volttiin täydet 16 hevosta. Tasokkaasta lähdöstä löytyy useampikin mahdollinen menestyjä, joiden joukkoon lasketaan myös Teivossa viime viikolla voittanut Anni Sue.

Vaasalaisen Antti Lahtisen kasvattama, omistama ja valmentama Anni Sue palasi Tampereella lähes neljän kuukauden talvitauolta. Paluu oli tyrmäävä, sillä 10-vauhtisella avauspuolikkaalla Juha Länsimäen ohjastama hevonen kiersi keulaan ja hetkellisesti karkuun. Anni Sue piti paikkansa vakuuttavalla tyylillä maaliviivalle asti, vaikka Samurai Comery ja BWT Danger kirivät kovaa loppusuoran ulkoratoja. Kaksikko ehti puolen hevosen mitan päähän voittajasta.

”Kysyin Länsimäen Juhalta startin jälkeen, että saitko keulat suosiolla. Juha sanoi, että ei saanut, mutta Anni Sue halusi ottaa, eikä hänelläkään ollut mitään sitä vastaan. Pikkuinen merkki piti hevoselle antaa, että ei me kuolemanpaikalle olla tultu ajelemaan. Siitä jäi vähän liikaa virtaa päälle, mikä maksoi lopussa varmaan jonkin verran. Juhan mukaan Anni Sue oli kuitenkin voimissaan maalissa. Hän varmisti, että tuo sen ravilla maaliin, ajatuksella että parempi niukka voitto kuin reilu tappio”, Lahtinen kertaa.

Anni Suen onnistuneen paluun avain on Lahtisen mukaan talvitauolla tehdyssä työssä.

”Vanhan ajan konsteja, ei mitään ihmevirityksiä. Paljon liikuntaa, maltillisella vauhdilla, mutta kohtuu kovilla kuormituksilla kuitenkin. Hevonen on ollut 4-5 kertaa viikossa valjaissa. Yleensäkin treenaan aika paljon. En tiedä, onko se sitten hyvä vai paha, mutta minun hevosilleni se on tuntunut sopivan.”

”Hyvä talvi antoi mahdollisuuden kahlata jalaskärryillä lumihangessa. Sitä tehtiin paljon. Anni Sue tykkää treenata ja on innokas, joskus jopa liiankin innokas.”

Porissa hevonen lähtee matkaan 20 metrin takamatkalta, voltin kakkosradalta. Mukana on monta kovaa menijää, kuten Anni Suen tavoin Amour Amista oleva Mark More sekä Troopers, Fandango Brick, Shadow Leader ja Unbounded Stride.

”Anni Sue on mielestäni vähintään yhtä nopea volttistartista kuin auton takaa. En osaa pelätä laukkariskiä. Ollaan valmiiksi kakkosradalla, sitä raidetta uskoisin kuskin lähtevän ajamaan. Juoksunkulku tulee olemaan erilainen kuin Tampereella. Jos hyvät saumat käy, Anni Sue voi olla kolmas neljäs viides ulkopareissa. On ollut juoksuja, jolloin se on kiittänyt matkalla saadusta vetoavusta. Tämäkin hevonen tulee yleensä loppua hyvin, jos matkalla on säästelty.”

”Ei ole tiedossa mitään syytä, miksei Anni Sue olisi Porissa yhtä hyvä kuin Tampereella. Teivossa ajettiin ilman kenkiä. Poriinkin sen ilmoitin niin, mutta pitää vielä paikan päällä katsoa, minkälainen rata on. Kengättömyys tai kengät jalassa ei ole tälle hevoselle mikään ydinkysymys. Sille käy molemmat”, valmentaja sanoo.

Lahtiselle Anni Sue, kuten sen muukin sukulinja on läheisiä ja mieluisia hevosia.

”Voiko tammasta sanoa, että se on melkoinen velikulta, koijari. Jos se on sillä tuulella, että ei halua tarhasta pois, niin sen saa sieltä vain tyhjentämällä pellon muista hevosista. Kun kaikki on sisällä, Anni Suekin tulee. Kisapäivänä on parempi, ettei laita sitä aamulla ulos. En tiedä, mitä tuomaristo sanoisi, kun ilmoittaisin, että se tykkäsi olla tarhassa, enkä saanut sitä kiinni”, Lahtinen nauraa.

”Tampereen startin alla ajelin sitä aamulla, haukattiin happea ja otettiin molemmat pienet päikkärit. Samalla taktiikalla lähdetään Poriinkin.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet