Tulevana viikonloppuna ravataan vuoden ensimmäinen Superlauantai. Toto75:n kohdelähtöjä ajetaan vuorotellen Kuopion ja Helsingin välillä. Ylimmässä voittoluokassa on jaossa 500 000 euron jackpot.

Kakkoskohteessa Vermossa kauttaan jatkaa Jasmiina Ahon valmentama Just A Flirt. Hevonen palasi kilparadoille maaliskuun alussa useamman kuukauden paussilta ja esiintyi Mikkelin kaviouralla heti väkivahvasti. Ruuna löysi loppusuoralla kiritilan johtaneen Nazarethin takaa, mutta maalipaalu tuli vastaan liian nopeasti. Aho oli suojattinsa kakkossijaan ja otteisiin enemmän kuin tyytyväinen. Just A Flirt suoritti heti tasollaan.

”Hevosella ei ollut takanaan mitään kovia treenejä ennen Mikkeliä. Se tuli starttiin käytännössä hankitreenistä, yksi 24-vauhtinen maili hiitattiin alle ja muutaman kerran rauhallisia vetoja. Olin ajatellut, että se ei pysy edes muiden mukana, mutta hyvin tuntui pysyvän. Olihan se uskomaton suoritus”, Aho sanoo ja jatkaa, että Just A Flirtillä ei ollut ennen Mikkeliä startattu koskaan aiemmin hokkikengillä, pitkästä hokista.

Hevoselle oli suunniteltu selkäjuoksua. Sellaisen Just A Flirt sai, vaikka seitsemänneltä radalta lähtöauton irrottua haastoikin terävästi numerolla neljä kilpailleen ja keulat ottaneen Nazarethin.

”Olimme sopineet Torvisen Hannun kanssa, että ajetaan sillä pitkän tauon jälkeen säästöjuoksu. Pyrittiin pääsemään sisäradalle, eikä niinkään satsattu lähtöön. Avaus mentiin ysiä, toisella puolikkaalla vauhti hiljeni huomattavasti, jolloin se meinasi mennä ihan väkisin Nasun päälle. Loppu kulki vielä 11-vauhtia”, Aho kertaa.

Vermon startissa Just A Flirtin lähtönumero on kolme.

”En tiedä syytä, mutta minua hirvittää aina keulajuoksut. Keulaanhan se luultavasti lauantaina pääsee, koska lähtee tosi kovaa. Hevonen voi olla vielä tauon jäljiltä paineissaan. Mietityttää, että jos ensimmäinen rinki menee ylivauhtiseksi, sittenhän siinä saattaa olla takaa tulevilla hyvät mahdollisuudet.”

”Väittäisin, että se olisi selkäjuoksulla parempi, koska spurttaa siitä kyllä, jos vaan saa tilat. Toisaalta tämä hevonen on niin rehti, että sillä voi ajaa myös kuolemanpaikalta tai keulastakin. Kuski saa tehdä oman työnsä. Katsotaan, mitä tulee ja otetaan, mitä saadaan,” Jasmiina miettii.

Just A Flirtin starttiväli on 11 päivää. Hyvän perusfysiikan omaava hevonen ei erityistä treeniä ennen Vermon starttia kaipaa. Tiistaina hevosella ajettiin vetoja, siinä kaikki.

”Hevosen voitontahto on uskomaton. Se ei suostu treeneissäkään juoksemaan toisen perässä. Lämmityksessäkin se haluaa aina olla muiden edellä. Sillä ei ole koskaan haettu mitään apuja korvien avaamisesta tai lappujen vetämisestä. Hevonen tekee aina parhaansa. Kaikesta huomaa, että sillä on iso ego. Jyrää kaikista ohi.”

Vaikka Just A Flirt on radalla taistelija, kotona ruuna ei osoita työmyyrän elkeitä.

”Hänen pitää saada aina ensin kaikki, mutta kun näkee tarhastaan, että äiti olisi lähtemässä tänään ajamaan, niin hetken päästä hevosta ei näy missään”, Aho nauraa.

6-vuotias hevonen on kilpaillut urallaan alle 40 kertaa. Tauko meni mahavaivaa parannellessa.

”Tarkoitus oli kilpailla jo viime vuoden puolella, mutta sitten se pikkuisen kolhi itseään hokeilla tarhassa. Kun tuli hyvät lumikelit, niin ajattelin käyttää sen treenaamiseen. Voimaa hevonen tulee tarvitsemaan ensi kesänä, kun mennään kovaa. Yritetään kilpailla säästeliäästi ja tehdä kaikki sen, eteen, että hevonen pysyy terveenä.”

Aho paitsi valmentaa Just A Flirtia on myös osakasvattaja ja -omistaja. Haaveita tulevaisuuden suhteen on, sillä hevonen pystyy vielä parantamaan huomattavasti.

”Tämä oli tavallinen varsa, joka ei vielä nuorena olisi riittänyt ikäluokkalähtöihin, eikä sitä niihin maksettu. Sellainen kaukainen haave meillä olisi, että pääsisimme joskus osallistumaan Sweden Cupiin, jos hevosella terveyttä riittää ja kaikki menee hyvin.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet