Lauantain Toto75-kierros ajetaan tällä kertaa Savon sydämessä, Mikkelissä. Kotiradallaan 75-pelin kolmannessa kohteessa starttaa Savon Kingi. Millainen isäntä pieksämäkeläisen Pertti Hakkaraisen valmennettava on?

Rauhakseen valmennettu 7-vuotias suomenhevosruuna otti ensiaskeleensa ravikilpailussa vasta viime kesänä. Uran avausstartti tapahtui Joensuussa kesäkuun lopussa ajettujen maanantairavien avauslähdössä, jonka Savon Kingi voitti keulajuoksun päätteeksi. Tuon illan jälkeen hevoselle on kertynyt kisastartteja yhteensä 13, joista kymmenen kertaa Savon Kingi on ylittänyt maalilinjan ykkösenä ja kaksi kertaa kakkosena. Jälki on ollut vakuuttavaa.

”Menestys on yllättänyt. Hevonen oli jo kolmevuotiaana hyvän tuntuinen ja ravi kävi. Lahjat se näytti kotona jo silloin. Ihan tietoisesti venytimme uran alkua, eikä aloitettu sen kanssa ihan nuorena. Hyvin on tämä systeemi näyttänyt toimivan”, Pertti Hakkarainen sanoo ja jatkaa, että Savon Kingi oli ennen koelähtöä ja ensimmäistä kilpailua käynyt kertaalleen tutustumassa rataan ja osallistunut yksiin harjoitusraveihin.

”Kotona hevosta ajetaan aina yksin, joten siinä mielessä myös hevosen lähtönopeus yllätti.”

Viimeisin osoitus Savon Kingin starttinopeudesta nähtiin Tampereen tiistai-illassa helmikuun alussa, kun hevonen rynnisti kärkeen ja karkuun, ja sai juosta ylhäisessä yksinäisyydessään yli kierroksen. Loppusuoralla hevonen vastasi vielä Porissa 75-lähdön viime lauantaina voittaneelle Eetille.

”Suoritus oli siihenkin nähden hyvä, että hevosella oli puolitoista kuukautta taukoa alla. Tarkoituksella pidettiin pieni hengähdystauko, koska vuoden lopussa tuli monia kovia startteja lähekkäin.”

Savon Kingi on viihtynyt starteissaan lähes aina keulapaikalla. Poikkeuksen tekee ruunan tähänastisen uran ainoa ryhmäajo, johon se starttasi radalta kahdeksan, lähti matkaan hyvin ravilla ja oli maalissa ensimmäisenä.

”Ravi on Savon Kingille helppoa. Sillä on hyvä juoksupää, ja se vastaa, kun tullaan rinnalle. Lähtönopeus on myös yksi ratkaisevimmista tekijöistä hyvän juoksupaikan tavoittelussa. Näiden lisäksi hevonen on kevytrakenteinen ja urheilullinen tyyppi”, Hakkarainen luonnehtii.

Pari vuotta sitten ruunattu Savon Kingi ei voi tulevaisuudessa tavoitella kuninkaallista titteliä, mutta ruhtinaallista kylläkin. Hakkarainen sanoo, että haaveilla saa, mutta pitkälle ei hevosten kanssa voi suunnitella.

”Pyritään ajamaan ensisijaisesti 75-lähtöjä, ja todennäköisesti ilman mitään haavereita osallistumme kylmäverihevosten Suomen Cupin karsintoihin. Toivotaan, että hevosella riittää terveyttä. Nautitaan näistä ja katsotaan, mihin asti hevosen kyvyt riittävät.”

Hakkaraisella on valmennuksessaan toinenkin 7-vuotias I.P. Lennon poika. Panthera näytti kykyjään tiistaina Kuopiossa, jossa vei lähdön nimiinsä murskaavalla ylivoimalla. Eroa seuraavaan syntyi 30 metriä. Oriilla on nyt kahdeksan starttia, joista neljä voittoa. Onko Hakkaraisella tallissaan tulevaisuuden ruhtinas ja kuningas? Sitä on vielä aikaista sanoa, mutta yksi kingi on. Savon Kingi.

Savon Kingillä on lauantaina vastassaan muun muassa mukavasti talvella menestynyt Lennon Rapina sekä vahvasti Suomessa uransa aloittanut Troll Sterk Viking.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet