Vermossa ravataan lauantaina uuden vuoden ensimmäinen Toto75-kierros, jossa yhdeksi avainhevosista nousee avauskohteen pieni ja pippurinen Look Complete.

Iikka Nurmosen valmennettava ja ohjastettava on syksyn mittaan kerännyt tauluunsa tolppia vakuuttavalla tahdilla. Pieni kauneusvirhe voittoputkeen tuli Kouvolassa joulukuun puolessa välissä, kun ruuna starttasi lyhyeltä tauolta ja sijoittui lähdössään viidenneksi. Reilu viikko sitten Lappeenrannan Magic Monday -illassa hevonen suoritti jo jälleen omalla tasollaan juosten helppoon voittoon. Nurmosen odotukset Look Completen suhteen ovat korkealla myös Vermossa.

”Hevonen on ollut varma suorittaja ja on yleensä tehnyt johtavan rinnaltakin hyvät esitykset. Kouvolassa se ei pystynyt ihan parhaimpaansa kyseiseltä paikalta. Look Complete palasi silloin pieneltä tauolta ja oli hieman tukevassa kunnossa, kun oli saanut olla helpommalla. Nyt valmistautuminen on sujunut normaalisti. Olemme päässeet hyvin treenaamaan, ja hevonen on ollut viimeistelyissä mukavan tuntuinen. Mitään negatiivista ei ole tullut esiin”, Iikka kertaa.

Lähtörata-arvonnassa Look Completea lykästi. Tummanpunarautias lähtee kakkosradalta matkaan.

”Hevonen starttaa kovaa, joten uskon, että lähdemme reippaasti liikkeelle. Keulasta olisi yksinkertaisin ajaa, ja siihen lähtökohtaisesti pyrin. Jos juoksu onnistuu, niin kaikki edellytykset menestykseen on olemassa.”

Lahden tallilla mietitään, kaipaako hevonen starttiin mitään erityisiä kikkakolmosia varusteiden osalta. Mitään päätöstä Nurmosen tiimi ei ollut asian suhteen haastatteluun mennessä tehnyt.

”Olemme kilpailleet tämän kanssa perusvarustuksella pumpulit korvissa. Vedettäviä naruja ei meillä ole Look Completella ollut pitkään aikaan käytössä. Tämän puolentoista vuoden aikana, kun hevonen on meillä ollut, olen vetänyt vain ensimmäisessä ajamassani startissa korvat auki. Silloin siitä ei tuntunut olevan mitään hyötyä, joten sen jälkeen en ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää niitä. Uskoisin, että jos ne nyt pitkän tauon jälkeen otettaisiin käyttöön, niistä saattaisi jotain hyötyä taas olla.”

Iikka Nurmonen kehuu suojattiaan vekkuliksi luonteeksi, jolta löytyy toki omiakin ajatuksia. Yhtä kaikki Look Complete tekee työtä iloisesti ja tykkää palvella ihmistä. Iikka naurahtaakin, että tämän hevosen kanssa ei saa riitaa aikaiseksi mistään. Look Complete pysyy tyytyväisenä, kun arki on yksinkertaista ja pääsee ulkoilemaan paljon tammakaverin kanssa.

Look Complete hankittiin pienelle porukalle puolitoista vuotta sitten, ja jo tässä ajassa se on tarjonnut omistajilleen runsaasti menestyksen elämyksiä. Yhdeksänvuotiaaksi kääntyvän ruunan taustalla on Punaisen ponin omistajat. Kimpan edustaja Joonas Teerikorpi valottaa, että nimi on lähtöjään osaomistajanakin olevan Nurmosen keksintöä ja juontaa juurensa hevosen kuparinpunaiseen, virallisesti tummanpunarautiaaseen, väritykseen. Jättiläinenkään se ei kooltaan ole. Ohjastaja-valmentaja Nurmosen tapaan Teerikorpikin odottaa lauantain lähdöstä voittoisaa juoksua.

”Moni seikka tuntuisi nyt puoltavan. Hevosen kuntokäyrä osoittaa ylöspäin ja lähtörata kaksi on iso etu. Ranskalaissukuisena Look Complete jaksaa pitää keulassa vauhtia. Juostava matkakin, 2620 metriä, sopii sille hyvin.”

Look Complete on elättänyt Teerikorven mukaan itsensä alusta asti ja juossut hintansakin pariin kolmeen kertaan. Se ei ole kuitenkaan osaomistajalleen homman juju, vaan hevosen tarjoamat sykähdyttävät kisahetket.

”Look Complete ei ole aina juossut niitä absoluuttisesti kovimpia lähtöjä. Yksi startti on kuitenkin erityisesti sytyttänyt. Kesäkuun lopussa Kouvolassa hevonen sijoittui pitkällä kolmen ratakierroksen matkalla Don Williamsin jälkeen kakkoseksi. Se oli upea juoksu ja arvokas sijoitus tasokkaassa lähdössä.”

Vermon Toto75

Lisää teemasta: Pelivihjeet