Jani Ruotsalainen suuntaa viikonlopuksi Kajaanin maisemiin, jossa juvalainen ahkeroi lainakuskina niin perjantai-illan Toto4-raveissa kuin lauantain 75-kierroksella. Viikon pääraveihin Ruotsalainen tuo myös kaksi omaa valmennettavaa. Molemmilla on lähdöissään erinomaiset saumat menestykseen.

Toto75:n toinen kohde on 2600 metrin tasoitusajo. Piirun alle 27 000 euroa urallaan tähän mennessä tienannut Rallston lähtee hakemaan juoksuasetelmia nelosradalta. Ruotsalaisen valmennettava omaa kovat starttilahjat. Siitä osoituksena viime lauantaina Vieremällä juostu mailin kisa, jossa Rallston irtosi auton takaa ensimmäisen viisisatasen aikaan 08,5. Ori teki voittojuoksussaan oman ennätyksensä 13,5. Kuinka vahvasti viisivuotias Rallston käyttää Kajaanissa starttinopeuttaan lähdön suosikiksi nousevaa paalupaikan Il Funny Litä vastaan?

”Meillä on eturivin paikka ja pääsemme vähän matkaa ajamaan eteenpäin. Katsotaan, mikä paikka siitä saadaan. Jos alkaa tuntua, että alku menee yltiöpäiseksi, niin ajellaan vähän varovaisemmin selissä ja vedetään henkeä. Matka on pitkä, mutta se ei varmaan mikään ongelma tule olemaan”, Ruotsalainen ennakoi.

”Takamatkalla on kisakuntoisia ja oikeinkin hyviä hevosia. Jos ne joutuvat juoksemaan liian kovaa alussa, se voi aukaista paremmin mahdollisuuksia. Sen näkee sitten. Riippuu ihan siitä, miten juoksu lähtee kulkemaan.”

20 metrin takamatkalta löytyy paalun haastajiksi muun muassa Umberto Croft, Danilo Brick ja Radetzky.

”En minä lapulta Rallstonia pois jättäisi, mutta matka on pitkä ja takana isorahaiset hevoset”, Ruotsalainen pohtii pelikuvioita.

Saman matkan Rallston juoksi edellisen kerran toukokuun alussa, jolloin palasi parin kuukauden starttitauolta. Vahva alku päättyi hylkäykseen väärästä askellajista.

”Hevonen oli pikkuisen liian kevyessä balanssissa, kun siirryttiin kesäkenkään. Se oli vaan vähän liian kevyt ja meni peitsille.”

Rallstonilla on alla lyhyt starttiväli ja Vieremällä viikko sitten juostu maili oli kovavauhtinen.

”Siitä tuli kova startti. Ainakin täällä kotona on tuntunut, että hevonen otti lähdön tosi hyvin. Toivotaan, että se ei paina jaloissa tulevana lauantaina. Tässä välillä on yritetty palautella sitä mahdollisimman hyvin. Perjantaina ajetaan vielä löysät vedot.”

Kolmannessa T75-kohteessa Ruotsalaiselta kilpailee Hambo. Suomenhevosori sai arvonnassa voltin vitosradan. Kahdeksanvuotias osallistuu nyt ensimmäistä kertaa 2600 metrin matkalle. Myös Hambo voitti viikko sitten Vieremällä ajetun lähtönsä.

”Hevonen kilpailee hyvässä kunnossa. Se on enemmän vahva kuin nopea, vaikka nopeuttakin tulee starttien myötä koko ajan lisää. Matka käy sille. Olisi yllätys, jos se tuottaisi ongelmia.”

Hambon rinnalla volttaa Hissun Turbo (6) ja kolmospaikalla Lennon Rapina. Molemmat vahvoja pelihevosia.

”Katsotaan, miten Hambo lähtee. Sisäpuolella on nopeampia starttaajia, joista voi olla vaikea tulla ohi ulkopuolelta. Pyritään saamaan hevoselle sievä juoksu. Kuolemanpaikkajuoksua yritän välttää kaikin puolin”, valmentaja pohtii.

Jani Ruotsalainen nähdään myös lainaohjastajana T75-4:ssa Tuomo Määttäsen valmentaman Jasmine Zonin kärryillä. Tamma on tehnyt viimeisissä lähdöissään huippuesitykset, mutta nyt hevosen tehtävä ei ole kadehdittava.

”Takamatkan suljettu rata (12) tuo vähän mustia pilviä matkaan. Hevonen kilpailee oikein hyvässä kunnossa ja pystyy sen puolesta kyllä pärjäämään. Huonolla tuurilla tuolta paikalta on hyvin paljon kiertämistä, mistä voi tulla isojakin probleemia. Toivotaan, että saisi jostakin vähän vetoapuja, että juoksu menisi suotuisasti”, Ruotsalainen sanoo.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet