Tämän talven viimeinen Magic Monday ravataan Joensuussa ja Porissa. Valmentaja Aatto Silventoinen matkaa Savonlinnasta Linnunlahdelle kahden Toto65-hevosensa kanssa. Viidennen kohteen Rebel Rapid on suoriutunut pitkään tasaisen vahvasti kärkiporukkaan, ja voitto roikkuu ilmassa. Saako totosijojen rivistö Joensuussa kirkkaimman kruununsa?

Rebel Rapid kilpaili viimeksi tammikuun lopussa Jyväskylässä, jossa keulajuoksun päätteeksi jäi niukasti toiseksi Piteraqin voittaessa. Sitä edeltävässä startissa Lappeenrannassa Rebel Rapid veti joukkoa, mutta maalissa 2609 metrin jälkeen sijoitus oli niin ikään kakkonen.

”Hevonen on tehnyt hyviä juoksuja, ja hävinnyt voittajalle tosi pienellä marginaalilla, mutta hävinnyt kuitenkin. Aina joku on ollut parempi. Voitto tulee, jos on tullakseen. Se riippuu niin monesta pienestä jutusta kuitenkin. Totosijoille hevosta odottelen tälläkin kertaa”, Aatto Silventoinen sanoo maltillisesti.

Rebel Rapidia ohjastaa Henri Bollström, jolle hevonen on tuttu pitkältä ajalta.

”Vaikka voitot ovat jääneet uupumaan sitten viime vuoden elokuun, niin hevonen on oikein rehti työmies ja tulee aina maaliin saakka. Kovia startteja on ajettu, joissa kiertämällä on vaikea voittaa, mutta uskon, että tämän kanssa ollaan ykkösiä vielä monessa lähdössä”, Bollström luonnehtii.

Valmentaja vahvistaa, ettei oma suojatti ole niinkään antanut periksi loppusuoralla, vaan kaveri on ollut selkäjuoksun päätteeksi parempi.

Viimeisimpiin startteihin Rebel Rapidille on arvottu lähtöpaikoiksi muun muassa radat seitsemän ja yhdeksän. Joensuussa 8-vuotias ruuna pääsee starttaamaan radalta kolme, mikä näyttää Bollströmin mukaan siltä, että keulajuoksua on taas vahvasti tarjolla.

”Hevonen starttaa kovaa ja protestoi, jos sitä pitää ottaa lähdössä kiinni”, Henri tietää.

”Se on avannut viime startit kovaa ulkoradoilta keulaan, ja toinen on päässyt kuittaamaan lopussa. Erityisen kranttu se ei ole juoksunkulusta, jos vaan muuten kaikki sattuu hyvin kohdalleen”, Silventoinen otaksuu ja jatkaa, että hevoselle sopisi keulan lisäksi toisenkin radan juoksupaikka lähellä kärkeä.

”Rebel Rapidilla on vähän omintakeinen ravityyli. Suorilla se toisinaan, ei aina, mutta välillä, puoltaa ulospäin, jolloin jo kurvissa on yritettävä saada kova vauhti päälle. Nyt on tultu selästä parissa startissa ohi”, Bollström kertaa.

Silventoinen kertoo, ettei hevoselle ole löytynyt sopivia sarjoja läheltä, joten starttiväli on venähtänyt.

”Hevosella on ollut muulloinkin pitempiä pausseja, mutta se on niiden jälkeen ollut ihan yhtä hyvä kuin lyhyemmälläkin starttivälillä. Selkä on toisinaan rempannut. Viikon väleillä en tohdi sillä muutenkaan startata, jotta hevonen pääsee palautumaan kunnolla. Normaalisti olemme nyt kotona treenanneet.”

Lempinimeä Kusti varsasta saakka kantanut Rebel Rapid on Silventoisen mukaan kotioloissa puolilaiska, hälläväliätyyppinen velikulta.

”Jos treenilenkillä on kaveri rinnalla, se syttyy. Viimeistely vedettiin Ghaliya Webin kanssa.”

Ghaliya Web on Silventoisen toinen valmennettava, joka kilpailee Joensuussa. Toto65:n avauskohteessa starttaavalla tammalla on alla neljä keulajuoksua, joista kolmessa tuloksena on ollut voitto. Kuopion lumisateessa juostun startin kahdeksas sija johtui pito-ongelmista.

”Rata kahdeksan mietityttää, koska hevonen on nopea avaaja. Jospa porukka hajoaisi sen verran, että pääsisi toiselle radalle selkään. Siitä hevonen olisi parhaimmillaan”, Silventoinen pohtii.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet