Ensimmäisen kisapäivän jälkeen kakkosena kokonaispisteissä ollut Veli-Matti Kangasluoma nappasi amatööriohjastajien Suomen mestaruuden tyylikkäiden ajosuoritusten päätteeksi.

Räntäsadetta, kuraa ja jännitystä, siinä tiivistettynä toisen kilpailupäivän anti Ylivieskassa. Olosuhteet eivät kuitenkaan nousseet pääosaan ravipäivän edetessä, sillä kaviouran kurapinta kuorittiin aamupäivällä pois, ja kova pohja kesti lähes ravien loppuun saakka.

Amatööriohjastajien SM-finaalit tarjosivat loppuun saakka pistenikkareille laskemista. Johtopaikalla maanantain neljän osalähdön jälkeen keikkunut Janne Räisänen näytti jo putoavan ulos voittotaistossa, sillä rantasalmelainen aloitti toisen kisapäivän sijoilla viisi ja seitsemän.  Atos Palmen kiri kuitenkin toiseksi viimeisessä osalähdössä takajoukoista ykköseksi ja toi Räisäselle täyden pistepotin.

Ennen viimeistä osalähtöä keulilla oli kuitenkin Veli-Matti Kangasluoma kaksi pistettä Räisästä edellä. Hänelle riitti mestaruuteen käytännössä viimeisessä lähdössä se, että Räisänen jää taakse. Tosin jäännöspiteille jäädessä muillekin avautuisi vielä rahkeita ohitukseen.

Kangasluoma ei jättänyt mitään sattuman varaan. Hän iski Felippe Starin rattailla 800 metrin kirillä lähdön voittoon. Maalin kohdalla nähtiin riemukkaat tuuletukset.

”Raviurheilu on yksinkertaisesti niin mukavaa hommaa”, Veli-Matti Kangasluoma tiivisti ajatuksensa lajista. ”Aamulla mennään töihin, sitten nukun 15 minuutin tirsat, jonka jälkeen lähden tallihommiin. Siinä ei päivään paljon muuta mahdu.”

Kangasluoma, 54, ajoi ensimmäisen kerran kilpaa vuonna 1979.  Siitä saakka hän on muutamaa välivuotta lukuunottamatta ollut lajin parissa aktiivisesti mukana. Siviilityössään mies on cnc-koneistaja.

”Raudan kanssa painiskellaan päivät. Tehdään osia laivoihin ja esimerkiksi Ponsselle. Ravit on hyvä vastapaino työlle”, Kangasluoma selvittää.

Kultori muistetaan miehen menestyhevosena 2000-luvun alussa.

”Mysteerio on tallin hevosista mennyt hyvin, mutta Kultori oli niin kova hevonen, että sellaista on talliin enää vaikea saada.”

Hannu Korpi nousi tasaisen varmalla työllään SM-kisassa kolmanneksi.

Amatööriohjastajien SM-finaalien mitalistit:

  1. Veli-Matti Kangasluoma 85p.
  2. Janne Räisänen 75p.
  3. Hannu Korpi 65p.

Lisää teemasta: Amatööriohjastajien SM-liiga