Viimeistä edellinen Magic Monday -kierros tämän talven osalta ravataan Lappeenrannassa ja Tampereella. Teivossa Toto65:n päätöskohteessa voittajasuosikiksi nousee radalta viisi starttaava Indyana Joness.

Tiina Koskisen valmentamalla ja Hannu Hietasen ohjastamalla ruunalla on viimeisimmästä kilpailustaan Vermossa taulussaan ykkössija. Sitä edeltävä reissu Kaustisella pöperöityi pahoin pito-ongelmiin ja viidenteen tilaan.

”Kaustisella oli hieman lunta radan pinnalla, eikä hevonen saanut pitoa. Indyana Joness on niin valtavan suuren kokoinen, että vaikka sillä olisi minkälaiset hokit jalassa, se ei tahdo saada pitoa, jos radalla on irtopintaa. Silloin startti menee poskelleen. Rata ei ollut huono. Sellaiset olosuhteet eivät vain sovi tälle hevoselle, vaan niille vähän pienemmille ja tiheämpiliikkeisille”, Koskinen luonnehtii.

”Kun takajalka ei ota kiinni mihinkään, se tavallaan solahtaa läpi maasta, lyö kärryyn, eikä hevonen ota vauhtia ollenkaan. Ravi hajoaa.”

Koskisen leirissä Tampereelle toivotaan maanantaiksi pitävää rataa, jotta menestysmahdollisuudet säilyisivät.

”Jos vaan juoksu onnistuu, kaikki asiat ovat kohdillaan ja hevonen ravaa hyvin, niin kärjen tuntumassa ollaan. Ajettiin aiemmin viikolla sellainen reipas työskentelylenkki, hierotaan ja käytetään vielä valjaissa ennen maanantaita. Tuntuma on hyvä.”

Indyana Jonessin rattaille hyppää totuttuun tapaan Hannu Hietanen, joka on ohjastanut lähes kaikki hevosen startit.

”Hannu tuntee tämän hevosen ominaisuudet ja tietää, miten sillä pitää ajaa. Niillä kahdella synkkaa hyvin ja ne pelaavat hienosti yhtenä joukkueena”, Tiina luonnehtii kuskin ja hevosen yhteistyötä.

Koskisen valmennettava on juossut tähän mennessä urallaan 35 starttia, joista 15 on päättynyt voittoon. Kakkos- ja kolmossijoja on yhteensä seitsemän. Rahaa on kertynyt piirun alle 27 000 euroa.

”Tämä on pärjännyt hienosti ja pärjää jatkossakin. Pitää muistaa, että sarjat kovenevat ja sen myötä tehtävä tulee monimutkaisemmaksi. Hevonen on kuitenkin tienannut lyhyessä ajassa suhteellisen paljon. Tampereella on edessä sarjamääritykseltään ehdottomasti kovin lähtö, kun radalla on enintään 34 000 euroa tienanneet.”

”On mielenkiintoista katsoa, mihin asti Indyana Joness sarjoissa nousee. Se on kehittynyt tosi paljon starttien myötä. Nuorena poikana sillä oli terveysmurheita, ja olemme edenneet ihan hevosen ehdoilla. Ison harppauksen olemme ottaneet eteenpäin niistä ajoista. Treenissä ei ole ihan vielä viimeisiä pykäliä käytössä. Tulosta on tullut tälläkin tavalla, joten mitään ei ole ollut tarvetta muuttaa.”

Koskinen luonnehtii isoa valmennettavaansa kotiloissa kuin norsuksi lasikaupassa. Valtavan rauhallinen, kiltti ja erittäin hyvä käsitellä sekä ajaa. Radalla löytyy hevosen tulinen puoli.

Hevosen suuri koko aiheuttaa muutakin mietittävää kuin pito-ongelmat.

”Sille on pitänyt teettää omat kärryt. Peruskärryissä se ei mahdu edes hölkkäämään. Normaalit valjaat eivät mahdu ollenkaan. Kengityksen osalta pitää olla isot, paksut naulat, että ne kestävät yhden lenkin ajaa. Takajaloissa on voimakas potku, joten hokit pitää olla heti niin pitkät kuin valjasliikkeessä myydään. Silloin sillä olisi edes jotain toivoa saada otetta radasta”, Tiina listaa.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet