Yksitoista karsintaturnausta ja kolmenkymmenen viiden pelaajan finaali Tampereen Teivossa toivat selvyyden totopelien maan valtiaaasta. Toton Suomen mestari 2015 on rakennusalan ammattilainen Juho Mantere Hollolasta.

Kisa säilyi loppuun asti poikkeuksellisen tiukkana. Ennen finaalin viimeistä osalähtöä johdossa oli Juho Mantere (lunastukset 3150e), toisena Markku Puhtimäki (1620e)ja kolmantena Markku Kiviharju (1224e). Neljäntenä ja yhdeksätenä sijoitustaulukossa olleiden osallistujien ero oli tuossa vaiheessa vain 600 euroa.

Viimeisen lähdön kaksari Kleine MariaPolly nosti Jussi Sarakiven kakkoseksi, Mantereelle hänkään ei mahtanut mitään. Markku Puhtimäki oli kolmas, Janne Kiviharju neljäs, Antti Mäki viides ja Erkki Virtanen kuudes.

Mantereen lunastukset 4149e toivat hänelle kilpailusääntöjen mukaan 7 561,52 euron ykköspalkinnon. Jussi Saraikivi palkittiin 5270,15 eurolla ja Markku Puhtimäki 3 666,19 eurolla.

Vasta toista kertaa Toton SM-kisaan osallistunut Mantere piti kärkipaikkaa nimissään lähes koko finaalin ajan. Ensimmäisessä T76-kohteessa suuryllätyksen tehnyt Teemu Okkolinin Palomestari oli Mantereen avain voittoon. “Okkolin on tekijämies ja olen seurannut hevosta, se on parantanut”, Mantere kertoi peli-ideastaan. Mantereen tapana on tehdä pelit ennen ravien alkua, kertoimia vastaan hän ei pelaa.

Lue lisää Toton uudesta Suomen mestarista ensi keskiviikon Hevosurheilusta.