Porissa Magic Mondayn Toto65-1:ssä starttaava kotiradan Redhot Tap Dancer on saavuttamassa virettään. Ruotsista viime kesänä kotiinsa Jouni Myllyharjun valmennukseen palautunut hevonen oli viime startissaan Seinäjoella hyvä kakkonen.

Valmentaja ja osaomistaja Jouni Myllyharjun mukaan Redhot Tap Dancerin kisahuumori on ollut hakusessa, mutta pikkuhiljaa selkäjuoksujen ansiosta kimon ruunan into on heräämässä ja itseluottamus löytymässä. Myös pieniä vaivoja on kotiutumisen jälkeen hoidettu. Porin startin suhteen odotukset ovat maltilliset, vaikka hevosen juoksulahjat tiedetään.

”Selkäjuoksuja on annettu tietoisesti, juuri siitä syystä, että huumoripuolikin korjaantuisi. Seinäjoella hevonen oli jo huomattavasti viime aikoja vahvempi. Vaikka kirimatka jäikin lyhyeksi, niin en usko, että se olisi vielä Seinäjoella voittoon riittänyt”, Myllyharju kertaa.

”Hevonen lähtee lujaa ja varmasti taistelee keulapaikasta myös Porissa. Kuski sitten katsoo, mitä tällä kertaa tekee. Sanoin jo viimeksi, että jos pääset keulaan, niin anna mennä siitä vaan. Hulluttelemaan ei kuitenkaan kannattanut ruveta. Excalibur It on kova hevonen, eikä me vielä oltu ihan siinä iskussa, että olisimme sitä lähteneet haastamaan.”

Redhot Tap Dancer tuli Myllyharjulle kahdeksan kuukauden ikäisenä Ruotsista.
”Haussa oli harmaa hevonen. Sellainen oli Ruotsissa myynnissä, koska myyjä oletti, että hevonen on jäämässä pienikokoiseksi. Mutta eipä tuo pieneksi jäänyt, vaan siitä tuli ihan hevosenkokoinen.”

Myllyharjun ja ”Hottiksen” raviharjoittelut, eivät aivan sujuneet oppikirjan mukaan, sillä ennen ruunausta Myllyharjua lukuunottamatta kukaan muu ei uskaltanut hevosta ajaa.

”Kahdet tai kolmet kärryt se laittoi pirstaleiksi. Loppuvuonna kaksivuotiaana tehty ruunaus kuitenkin ratkaisi ongelmat. Hevonen alkoi toimia, pelittää, käydä ja kukkua. Myös kilpahevosen kyvyt alkoivat tulla esiin.”

Redhot Tap Dancer juoksi Suomessa muutaman startin nelivuotiskauden alussa. Heti ensimmäisessä startissaan hevonen oli kuolemanpaikalta toinen.

”Se ehti olla kaikissa Suomessa ajetuissa lähdöissä totosijoilla. Ruotsissa syntyneenä sitä alettiin kuitenkin karsia kotimaan lähdöistä, koska Suomessa syntyneillä oli etuoikeus osallistua. Tunsin Haapakankaan Mikan jo entuudestaan ja kysyin ottaako hän hevosen Ruotsiin. Otti ja siellähän se menestyi aivan loistavasti. Ylitti kaikki odotukset.”

Redhot Tap Dancer esiintyi Ruotsissa kovissa 75-lähdöissä ja kasvatti voittosumman jo lähes 50 000 euroon.

”Hevonen on nopea lähtijä ja sai siellä lähes aina keulat, mutta alkoi vähitellen antaa periksi loppusuoralla. Aloin miettiä, että mistäköhän se voisi johtua. Hevonen tuli Suomeen. Sillä ajettiin muutama startti, mikä oli virhe. Olisi pitänyt tutkia se ensin. Mahassa oli ongelmaa ja etujalan hankositeessä rasitusvamma. Ne hoidettiin kuntoon, mutta kisavire ei ole vielä täysin löytynyt”, Myllyharju selvittää.

Myllyharju hiittasi hevosen torstaina, samalla sille vaihdettiin uudet hokkikengät.

”Laukkasi, kun ajoin vetoa, mutta se tekee sen aina kengien vaihdon jälkeen. En ole huolestunut. Sunnuntaina käyn vielä vetämässä lyhyen vedon tuolla meidän metsässä. Sen perusteella poika tietää, että seuraavana päivänä on startti. Se on oppinut nämä kuviot. ”

Valmentaja-omistaja aikoo laittaa hevosensa lapulle Porissa. Kolmannessa kohteessa on mukana vaimo Seija Myllyharjun valmennettava Francky Des Molles, joka tulee myös löytymään lapulta.

”Laitan molemmat varmaksi. Ranskan poika oli tänään todella hyvä. Sen lähtö on kuitenkin tosi kova. Hottis on sitten taas perushyvä hevonen. Jos suorittaa tasollaan ja starttaa keulaan, niin ei se kauaksi voitosta jää.”

Myllyharjujen on välillä vaikea katsoa valmennettaviensa startteja, jännitys on huipussaan.

”Kun Hottis juoksee, kävelen startin aikana missä sattuu ja Seija katsoo lähdön. Kun Rane juoksee, niin Seija kävelee ja minä katselen lähdön. Olenkin sanonut, että sitten, jos ei enää jännitä ja hermostuta, niin lopetan kokonaan. Siinä ei silloin sitten enää ole mitään viettiä.”

Magic Mondayta isännöin Porin ohella Mikkeli, jossa on ravattu viimeksi marraskuun lopulla.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet