Heikki Mikkonen tuo Vermon keskiviikkoiselle Toto65-kierrokselle menestymään tottuneen kaksikon. Kartier tuntuu olevan rautaisessa kunnossa, mutta Tinderin iskukyky on arvoitus.

Illan pääpelin avauskohteessa suosikin viitta asetellaan seiskaradalta kiihdyttävän Kartierin ylle. Tällä kertaa ori kilpailee enintään 120 000 euroa tienanneiden ryhmäajossa, kun viime aikoina se on kilpaillut valtakunnan huippuja vastaan avoimissa lähdöissä.

Vastus on kuitenkin Vermossakin kova, eivätkä viimeistelyt ole sujuneet aivan valmentajan toiveiden mukaisesti.

”Nyt on viimeisen viikon ajan ollut niin huonot kelit, ettei ole pystynyt ajamaan hevosella muuta kuin kävelyä. Viimeistelyt ovat jääneet ihan olemattomiksi”, Mikkonen harmittelee. ”Periaatteessa hevosen kunnon pitäisi kuitenkin olla hyvä. Kartier on esittänyt läpi talven hyviä otteita. Viimeksi se voitti Karjalainen-ajon, joten hyvillä mielin lähdemme Vermoonkin.”

Lähtöpaikka on melko ulkona, mutta Kartieria tuttuun tapaan myös ohjastava Mikkonen ei ole juoksunkulusta erityisen huolissaan, vaikka eturivissä on muitakin nopeita avaajia. Hän suunnittelee ajavansa alkumatkasta ainakin jonkin matkaa eteenpäin.

”Ei ole meillä eturivin nopein lähtijä, siinä on muutama nopeampi, joten suoraan keulaan ei päästä. En tiedä, millä hevosella halutaan tämä lähtö ajaa keulasta, että olisiko se jatkossa meille tarjolla vai joudummeko ajamaan johtavan rinnalta. Tälle käy kuitenkin kaikki juoksupaikat. Jos ei yhtään aja eteenpäin, niin varmaan siinä ajetaan hiljaa jonomuodostelmassa, ainakin sellainen riski on.”

Myös balanssimuutos voi tulla kyseeseen. Kenkäpakko poistui kaksi viikkoa sitten, ja Vermon rata todennäköisesti mahdollistaa kenkien riisumisen.

”Maanantaina löin sille sellaiset ihan pienellä nastalla olevat kengät taakse, mutta Kartier on juossut paljon ilman takakenkiä, joka on mahdollista myös keskiviikkona. Edessä kengät pysyvät joka tapauksessa.”

Kartier on tuttu nimi kaikille ravien seuraajille. Ori on voittanut lähes 40 prosenttia kaikista uransa kilpailuista ja on kehittynyt vuosi vuodelta. Tänä vuonna Mikkonen haaveilee osallistuvansa hevosen kanssa Seinäjoella heinä-elokuun vaihteessa ravattavaan kuninkuuskilpaan.

”Kartier on pärjännyt avoimissakin lähdöissä, niin sinne olisi mukava päästä, jos kaikki natsaa.”

Päivi Korvenrannan kasvattama ja omistama Kartier on piinkova kilpailija, mutta kilparatojen ulkopuolellakin sillä riittää virtaa. Mikkonen kuvailee sen olevan varsin virkeä ori.

”Sillä on hyvä juoksupää. Se todella haluaa voittaa. Voittoprosentti kuvastaa hyvin sen juoksupäätä”, Mikkonen ylistää oriin voitontahtoa.

”Se on päässyt muutamana vuonna astutushommiin, niin näin keväisin oriissa alkaa olla painetta, rupeaa hormonit hyrräämään. Muuten se on ihan hyväkäytöksinen ja oikein mukava ori. Kevät vain meinaa tuoda pikkuisen intoa.”

Vaikka Kartier on jo 11-vuotias ja kilpaillut menestyksekkäästi avoimellakin tasolla, ei Mikkonen olisi ällikällä lyöty, vaikka ori löytäisi menoonsa vielä lisävaihteen tulevaisuudessa.

”Se on mennyt mielestäni paljon eteenpäin vuoden aikana, kun se on saanut startata hyvin terveenä. Aiemmin sillä oli rikkonaisia kausia. Luulen, että se pystyy vielä kehittymään. Olisi mukava nähdä, jos se saa kilpailla ehjän kauden, että mihin se tänä vuonna ja tulevaisuudessa yltää.”

Toto65-pelin päättävässä yhdeksännessä lähdössä kylmäveriset kilpailevat kolmen kierroksen matkalla. Mikkosen Juankoskella sijaitsevasta tallista Vermoon suuntaa Kartierin lisäksi myös Tinderi, joka starttaa pitkälle matkalle pisimmältä eli 60 metrin takamatkalta. Treenari suhtautuu ruunan vireeseen epävarmoin miettein.

”Se on tehnyt kahdessa viime startissa heikot esitykset. En ole ollut hevoseen tyytyväinen. Se on laukannut molempiin, eikä ole ollut sen tuntuinen käteenkään kuin oli helmikuussa Vermossa, kun se meni kolmella kilometrillä 27,8. Siinä on pieniä kysymysmerkkejä, minkälainen se on nyt.”

Mahdollinen balanssimuutos voisi tuoda kaivattua piristystä Tinderin otteisiin.

”Se hyötyisi paljon, jos päästään riisumaan kenkiä. Uskoisin, että siellä on hyvä rata, ja silloin pidän aika todennäköisenä, että Tinderi juoksee ilman kaikkia kenkiä.”

Toto-kohteisiin