Toto65-kierros palaa tutulle radalle eli Vermoon keskiviikkona. Tapio Mäki-Tulokas tuo maan pääradalle kaksi hevosta, joilla molemmilla on mahdollisuus menestykseen.

Yksi kierroksen avainhevosista on illan kahdeksannessa lähdössä, T65-pelin viidennessä kohteessa, kilpaileva Leemark’s Ghost. 6-vuotias ruuna pääsee enintään 33 000 euroa tienanneiden lämminveristen mailin pikamatkalle loistavista asemista, kun rata-arvonnasta putkahti ykköskaista. Paikka sopii Leemark’s Ghostille mainiosti, sillä se pääsee reippaasti matkaan.

Toissa kerralla ruuna otti kauden avausvoiton juuri keulapaikalta, mutta viimeisin kisa puolitoista viikkoa sitten Porissa jätti toivomisen varaa, vaikka hevonen sijoittuikin kolmanneksi.

”Se meni jostain syystä oikeaohjaiseksi, eikä ollut parhaimmillaan”, Mäki-Tulokas toteaa. ”Ari (Moilanen) joutui aika laillakin vetämään sitä oikeasta ohjasta, kun se oli sisäänpäin vino. Se hukkasi siihen vauhtiaan. En tiedä, oliko Porin kova rata syynä siihen vai mikä. Siihen paloi ainakin yksi sija, mutta Wide Gamelle ei välttämättä olisi muutenkaan mahdettu mitään.”

Keskiviikon kisaan valmentaja suunnittelee varustemuutoksia, että vastaavalta vältyttäisiin. Vielä Mäki-Tulokas ei kuitenkaan tiedä, minkälaisia muutokset tulevat olemaan.

”Täytyy Moilasen kanssa vielä jutella. Jotain lappuja kuitenkin luultavasti laitetaan päähän tähän starttiin.”

Kilparatojen ulkopuolella Leemark’s Ghost on varsin virkeä ruuna. Treeneissä se juoksee usein toisen hevosen selässä, jossa se pysyy huomattavasti rauhallisempana.

”Se on kaikin puolin kiltti ja mukava hevonen, mutta kun kärryt laitetaan perään, sillä on pikkuisen ylimääräistä virtaa aina välillä. Siksi se menee usein porukan takana.”

Leemark’s Ghost on voittanut lähes kolmanneksen kaikista uransa starteista. Nykypäivän raviurheilussa marginaalit ovat hyvin pienet, joten juoksupaikat ovat suuressa roolissa menestystä ajatellen. Mäki-Tulokas nostaakin yhdeksi Leemark’s Ghostin menestyksen avaimeksi lähtönopeuden, jota se pyrkii hyödyntämään keskiviikkonakin.

”Lisäksi se on suhteellisen ravivarma ja muutenkin varma suorittaja.”

Leemark’s Ghostin lisäksi Mäki-Tulokkaan tallista Vermoon matkaa William Birdland, joka kilpailee T65-pelin avauskohteessa. Se starttaa kolmen kierroksen kisaan 40 metrin takamatkalta.

Jo 10 vuoden ikään ehtinyt ori koki viime kisassaan tappion Jack Vaderille, mutta saa silti suorituksestaan aivan puhtaat paperit. Lähdössä alku mentiin hölkkää, ja vasta viimeinen puolikas tultiin täyttä vauhtia, eikä William Birdland pystynyt ohittamaan keulassa juossutta Jack Vaderia.

Toissa kisassaan vauhtikestävä ori kukisti juuri pitkällä matkalla väkivahvan Don Williamsin, joten valmentaja on luottavaisin mielin senkin vireen suhteen.

”Kaikki on ollut kotona hyvin. Viimeksi tiesi jo etukäteen, kun asetelmat olivat sellaiset, että Jack Vaderia tuskin pystytään lyömään. Samoilla varusteilla jatketaan nyt, mutta katsotaan vielä hieman hokkien pituutta. Joka tapauksessa se juoksee varmaan pienillä hokeilla, koska niistä ei ole tälle haittaa.”

Toto-kohteisiin