Vermon keskiviikkoravien kaikki kylmäverilähdöt ovat Talvicupin karsintoja. Teemu Okkolin tuo tammojen toiseen karsintalähtöön kaksi kovavireistä hevosta.

Talvicup-sarjoja on sekä oriille ja ruunille että tammoille kaksi: molemmille on tarjolla enintään 30 000 euroa tienanneiden sekä enintään 18 000 euroa tienanneiden sarja. Orimattilasta maan pääradalle saapuvat Teemu Okkolinin valmentamat Maatian Tähti ja Arkenttiina, jotka hakevat finaalipaikkaa enintään 30 000 euroa tienanneiden sarjassa.

On syytä huomioida, että kaikki Talvicup-karsinnat ajetaan tasoitusajona, vaikka koko porukka starttaakin samalta paalulta. Okkolinin hevosilla ei käynyt paras mahdollinen tuuri rata-arvonnassa, sillä Maatian Tähti arvottiin voltin takarivin sisimmälle ja Arkenttiina uloimmalle radalle. Ensin mainittua ohjastaa Vermon ohjastajaliigan moninkertainen voittaja Ari Moilanen, kun treenari puolestaan ajaa itse Arkenttiinaa.

Maatian Tähti lähtee kisaan kaksi peräkkäistä voittoa alla.

”Se on tosi hyvällä mallilla. Tamma on tehnyt viime starteissaan tosi hyvät esitykset ja voittanut hienolla tyylillä”, Okkolin kehuu. ”Eihän tuo lähtöpaikka ole mikään ihanteellinen, kun hevonen lähtisi kovaa matkaan, mutta odotan silti tammalta paljon. Jossain kohtaa, kun kiriluukku aukeaa, siltä irtoaa tosi kova kiri tällä hetkellä.”

Arkenttiina puolestaan palaa vajaan kuukauden mittaiselta huoltotauolta. Se on napannut viidestä viime startistaan kaksi kakkossijaa ja voiton, mutta kaksi viimeistä kisaa on päättynyt hylkäykseen.

”Sillä on kaikki hyvin. Se on todella lahjakas hevonen, jolla on vielä reservissä paljon annettavaa. Jos se pysyy terveenä, se tulee mielestäni nousemaan ilman muuta ihan tammaparhaimmistoon.”

Kyseessä on siis kyvykäs kaksikko, joka on tottunut menestymään. Ratojen ulkopuolella tallikaverukset ovat kuitenkin kuin yö ja päivä. Arkenttiina ei turhia stressaa, kun taas Maatian Tähti on treeneissä jakilpailuissa kuin tulta ja tappuraa.

”Maatian Tähti on miellyttävä hevonen. Sen kanssa kaikki hoitotoimenpiteet ja muut sujuvat vaivatta, mutta sitten, kun se on valjaissa, siinä on temperamenttia”, Okkolin kuvailee. ”Toki tammahevosessa pitääkin olla vähän temperamenttia, mutta tuollaisella hyvällä tavalla. Maatian Tähti on lahjakas hevonen, jolle juokseminen on todella helppoa. Se on vasta nuori hevonen, kuusivuotias tamma, niin ilman muuta sen kanssa on odotukset korkealla tulevaisuutta ajatellen.”

Arkenttiina puolestaan käyttäytyy kotona rennon letkeästi. Se meinaa aiheuttaa välillä jopa päänvaivaa valmentajalle, kun hevosen vireestä ei meinaa ottaa selvää.

”Arkenttiina on oikein lunki kaveri. Starteissa se on kyllä esiintynyt tosi hyvin edukseen. Luotan siihenkin paljon.”

Kaksikko jatkaa Vermossa samoilla varusteilla kuin viime kisoissaan. Okkolin arvioi hevosten olevan melko tasavertaisia tällä hetkellä, joskin tammojen vahvuudet ovat luonteiden tapaan varsin erilaisia.

”Molemmilla on huonot lähtöpaikat, mutta siitä on ajettava. Juoksunkulku ratkaisee paljon. Menestysmahdollisuuksia on vaikea arvioida, koska Maatian Tähdellä on tosi hyvä spiidi, mutta Arkenttiinalla taas vahvuus on ehdottomasti sen etu.”

Totokohteisiin