Qepe Pointti havittelee paluuta voittokantaan edellisen kisan viitossijan jälkeen.

Qepe Pointti on Pia Huusarin oma kasvatti, mutta uran alku sujui Antti Tupamäen valmennuksessa. Maaliskuussa ori siirtyi takaisin haminalaistreenarin talliin. Qepe Pointti aloitti Huusarin valmennuksesta kolmossijalla, jota seurasi kaksi peräkkäistä ykkössijaa. Viimeisimmässä Vermon kisassa orastava voittoputki katkesi, kun hevonen sijoittui laukan jälkeen viidenneksi.

Keskiviikkona ori kilpailee Vermon yhdeksännessä lähdössä, joka on enintään 60 000 euroa tienanneiden kylmäveristen 2620 metrin tasoitusajo. Qepe Pointti starttaa paalun kakkosradalta.

”Akun (Ari Moilanen) mukaan voitot tulivat niin, että varaakin jäi. Niissä olisi ollut vielä varaa kiristää, mutta tässä lähdössä pitäisi mennä ravia, laukkaan ei ole varaa”, Huusari sanoo.

”Se jaksaa kyllä mennä, se on sen vahvuus. Vielä se on tietysti vähän kokematon ja epävarma. En tiedä, mistä se juontaa juurensa, että laukkoja meinaa tulla. Ainakin ensimmäisessä startissa sillä lensi pumpulit pois, että onko siitä siksi tullut vähän hätähousu, kun on kuullut liikaa.”

Qepe Pointti on isokokoinen hevonen, jonka käytöksessä ei ole juuri moittimista, vaikka se omaakin oriille ominaisia piirteitä.

”Se on kiltti ja iloinen, vaikka vähän huutelee. Se on hyvätapainen ja nöyrä hevonen. Antti on tehnyt hyvää työtä ja vienyt hevosta hienosti eteenpäin”, Huusari kiittelee Tupamäen työtä. ”Koitetaan saada sillä tavalla niistä vähän parempia hevosia, että niille ei jäisi radalta ikäviä muistoja. Qepe Pointti tekee mielellään työtä. Se on hyvä, koska laiskoja suomenhevosia on vaikea työntää eteenpäin.”

Kaikkiaan Qepe Pointti on voittanut uransa 19 startista kuusi. Muita totosijoja on kertynyt neljä ja voittosumma on ehtinyt kasvaa 17 640 euroon. Huusari näkeekin hevosessa potentiaalia myös tulevaisuutta ajatellen.

”Se on saanut viime vuodesta vauhtia lisää. Kuusivuotias on vielä melko nuori suomenhevoseksi. Toiveissa on, että se kehittyy vielä jonkun matkaa. Aika näyttää, missä kohtaa rajat tulevat vastaan. Suomenhevosille vauhtia meinaa kuitenkin tulla vanhempana enemmän.”

Keskiviikon kisasta Qepe Pointti hakee menestystä todennäköisesti samoilla varusteilla, joilla se kisasi viimeksikin.

”Katsotaan jatkossa, missä kohtaa tiputetaan lappuja pois, mutta toistaiseksi jatketaan niillä.”

Qepe Pointin lisäksi Huusari tuo Vermoon kaksi muutakin hevosta. Illan ensimmäisenä lähtönä ravattavassa enintään 30 000 euroa tienanneiden lämminveristen kisassa on mukana Mary Hotshot. Ensimmäistä kertaa montéssa kilpailevan tamman menestys on tämän kauden osalta ollut toistaiseksi vaatimatonta. Viime vuonna Mary Hotshot kuitenkin väläytteli osaamistaan useampaan kertaan.

”Vähän se on tietysti meillekin arvoitus. Kerran sillä on ratsastettu kotona, kun testasimme vain, että se hyväksyy ratsastajan. Se on ollut ehkä vähän pettymys, joten päätimme kokeilla piristyisikö se montésta”, Huusari kertoo. ”Se treenaa kumminkin hyvin kotona. Mikään pätkänopea hevonen se ei ole, ennemmin jaksava menijä. Tänään katsoin, että tamma on kiimassa.”

Huusarin trion täydentää kuudennessa lähdössä kilpaileva Extrem Brodde. 6-vuotias ruuna starttaa 2620 metrin matkalle 20 metrin pakilta. Viimeisimmästä startistakin on kulunut puolitoista kuukautta, mutta valmentaja vaikuttaa varovaisen toiveikkaalta.

”Se on nyt tuntunut taas paremmalta. Viimeksi sillä oli ilmeisesti virtsakiviä. Treeneissä se on ollut nyt pirteämpi ja tuntuu olevan menossa parempaan suuntaan. Voltti on ollut sille aiemmin hankala, mutta jos se pysyy rauhallisena, on siinä matkaa kiriä. Varusteisiin ei tehdä muutoksia, mutta viimeksi se tietysti juoksi hokkikengästä, nyt on kesäkengät.”

Toto-kohteisiin