Vermossa ravataan keskiviikkona todella kovatasoiset ravit. Helsinki-ajon lisäksi huomio kiinnittyy nuoriin hevosiin, kun ohjelmassa on Derbyn kevätsuosikki, Breeders Course –karsinta sekä Arvid Åvallin Tammaderbyn karsinnat.

Kaviouralla tullaan näkemään toinen toistaan mielenkiintoisempia nimiä, mutta yksi illan seuratuimmista hevosista tulee Ruotsista asti. Timo Nurmoksen valmentama Chicharita kohahdutti viime vuonna pyyhkäisemällä nelivuotiaiden tammojen täyden matkan tasoitusajon Suomen ennätyksen, jota se vielä paranteli selvästi heti seuraavassa lähdössä lukemiin 12,4ke.

Viisivuotias tamma on syntynyt Suomessa, mutta kilpaillut kaikki tähänastiset starttinsa Ruotsissa. Jalkapalloilija Javier ”Chichárito” Hernandezilta nimensä saanut Chicharita on voittanut 12 startistaan yhdeksän. Tänä vuonna Mikael Koposen ja Teemu Parttimaan omistama ja kasvattama tamma ei ole vielä kilpaillut.

”Talvi on sujunut ihan hyvin, ei mitään ihmeellistä. Hevonen on saanut treeniä ja vahvistunut sekä fyysisesti että henkisesti. Olen tyytyväinen hevoseen”, Nurmos raportoi.

Tamma avaa kautensa keskiviikon kuudennessa lähdössä, Tammaderbyn karsinnassa. Valmentaja ei ole ladannut vielä keskiviikkoon suuria odotuksia, vaikka tämän tason tammalta on toki aina lupa odottaa hyvää suoritusta. Finaalipaikka on selvä tavoite.

”Tämä on karsinta, eikä hevonen ole startannut vielä tänä vuonna. Vielä ei tarvitsekaan olla huippukunnossa, kunhan finaaliin päästään. Toivotaan, että finaalissa hevonen on hienossa kunnossa, jos sinne pääsee. Tässäkin on vastassa hyviä hevosia. Tämäkin on mielenkiintoinen hevonen, jolla on tulevaisuus edessä.”

Valmentajalle ominaiseen tyyliin Chicharitaa on kilpailutettu varsin maltillisesti. Kolmivuotiaana se starttasi vain kolme kertaa ja nelivuotiaana yhdeksän. Hevosta on haluttu rakentaa rauhassa tulevaisuutta ajatellen.

“Kaikkiin ikäluokkalähtöihin se oli maksettu, mutta derbynkään aikaan se ei ollut vielä valmis, joten Timo tuumi, ettei pilata sitä sillä, että ruvetaan keskeneräisenä ajamaan”, toinen omistaja-kasvattaja Mikael Koponen muistelee.

”Varsinkin viime vuoden loppupuolella meno oli oikein hienoa. Hevonen jäi oikeastaan täydessä kunnossa tauolle, joten tuskin se ainakaan viime vuodesta huonontaa. Onhan meillä tietysti odotuksia. Mukava tulla Suomeen kilpailemaan.”

Nurmos vahvistaa, ettei hevosta ole vielä laitettu koville.

”Sitä on nätisti matsattu ja laiteltu. Vaikea sanoa, kuinka lahjakas se on, mutta hyvin hevonen on kehittynyt koko ajan. Se kehittyy edelleen koko ajan, sehän tässä on tärkeintä. Chicharita on mennyt koko ajan eteenpäin ja uskon sen jatkavan myös sillä tiellä.”

Tammalla on melko vähän kokemusta matkustamisesta. Varsana se reissasi rauhallisesti Suomesta Ruotsiin, mutta sen jälkeen kilpailumatkat ovat olleet lyhyitä.

”Toivotaan, että menee yhtä hyvin kuin silloin. Tämä on kuitenkin rento tamma.”

Rento Chicharita on myös kotona.

”Ihan mukava hevonen, ei tee itsestään isoa numeroa. Tammat voivat olla vähän kovaluontoisia, mutta tämä on rauhallinen. Alkuun näytti varsana, että kumpaan päin se kääntyy, kun se oli vähän kuuma ja totinen, mutta siitä se alkoi rauhoittua. Se on kaikin puolin mukava.”

Toto-kohteisiin