Saara Mäkisen valmentama Varsova kärsii lähtöpaikastaan keskiviikon viidennessä lähdössä, mutta tilaa saadessaan nousee varmasti korkealle.

9-vuotias tamma tunnetaan verkkaisena kiihdyttäjänä, joten arvonnasta putkahtanut ykkösrata ei suinkaan ole hevoselle etu. Hevosen myös omistava Saara Mäkinen tiedostaa tilanteen ja myöntää tehtävän olevan keskiviikkona hankala, vaikka Varsova teki etenkin talvella loistavia suorituksia.

”Monilla muilla hevosilla toivoisi tuota paikkaa, mutta tämä saa ykkösradan vähän turhan usein”, Mäkinen naurahtaa. ”Siitä varmaan jäädään ihan hännille, kun se ei pääse pätkällä oikein mihinkään. Pitäisi päästä ajamaan pitkä kiri. Vastuskin on kova, joten sillä lailla on tuurista kiinni, mutta hevosena Varsova riittää tässäkin lähdössä.”

Vajaat kaksi viikkoa sitten pieneltä paussilta palanneen tamman kanssa tähtäin on loppukesässä, joten suuria menestyspaineita Mäkinen ei keskiviikon startista ota, vaikka Varsova kuuluukin enintään 42 000 euroa tienanneiden kylmäveristen 2120 metrin kisassa suosikkeihin.

”Parhaimmillaan se ei vielä ole. Tyydyttäisi, kun päästäisiin ravia ja hevonen tekisi hyvän suorituksen.”

Talvella tamma napsi kärkipään sijoituksia jatkuvasti, eikä Mäkinen lähde lyötynä matkaan, vaikka haastetta piisaa. Vastustajat saavat etenkin loppumatkasta painella täyttä vauhtia, jos meinaavat pitää Varsovan ja tuttuun tapaan rattaille hyppäävän Mäkisen takanaan.

”Jos sen saisi samalle mallille kuin talvella, sen pitäisi mennä aika kovaa tänä kesänä.”

Varusteisiin ei tule muutosta, mutta pientä balanssiviilausta voi olla luvassa.

”Viimeksi jouduttiin tekemään pientä säätöä, kun on ollut ravin kanssa ongelmia. Hevonen lämmitettiin kahteen kertaan, ja lisäiltiin painoa pikkuhiljaa starttia kohti. Startissa se ravasikin hyvin. Pitää pikkaisen etupään painotusta katsoa lämmityksen perusteella.”

Kilparadoilla Varsova on tullut tunnetuksi vauhdikkaista loppukireistään. Tamma tuntuu muutenkin viihtyvän raveissa hyvin, mutta kotona siitä on Mäkisen mukaan tullut melkoisen itsepäinen.

”Ravipaikalla se käyttäytyy paremmin, sehän seisoo katoksella ihan paikallaan. Jos kotona jokin asia sitä harmittaa, se kyllä kertoo sen. Periaatteessa se on tosi kiltti, mutta naamasta näkee heti, jos rouvalla on jotain hampaankolossa. Toisaalta minun 9-vuotias tyttönikin pystyy ratsastamaan sillä. Sellaiseen hommaan se asettuu hyvin kiltisti.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Toto65-ennakko