Suur-Hollola-ajo 2105

Lisätietoa Up-Date Hossin poisjäännistä täällä

1 Up-Date Hoss – JÄÄ POIS
2 Greenleaf Slim / Carl Johan Jepson
3 Express Duo / Pekka Korpi
4 Kiikku’s Lordi / Juha Utala
5 Rainbow Zet / Mikael Kopola
6 Wannabe Kemp / Esa Holopainen
7 Shadow Woodland / Jorma Kontio
8 Pike River / Hannu Torvinen
9 Jonesy / Tuomas Korvenoja
10 Jaguar Point / Ari Moilanen
11 Harmi’s Frido / Antti Teivainen
12 Aaron de Veluwe / Mika Forss

Jokimaan sunnuntain Toto65-kierros on jackpot-kierros. Jakosummaan lisätään keskiviikkona Vermossa voitto-osuudetta jääneiden 5-oikein -tuloksien jakosumma eli yhteensä 87 778, 50 euroa.

Jokimaan sunnuntai on kotimaisen kasvatustyön juhlapäiviä ja tarjoaa jälleen kerran huippuraviurheilua alusta loppuun. Yksi iltapäivän kohokohdista on suomenhevosten Suur-Hollola-ajo, vaikka muutama kova nimi valitsi pitkän 60 metrin takamatkan sijaan lauantain avoimen lähdön. Isoin syy tähän lienee paalun kova viisivuotiskaksikko, Säihkeen Säpinä ja Vitter, jotka voivat hätyytellä huippuolosuhteissa jopa SE-lukemia. Voimassa oleva 23,0-tulos on peräisin viiden vuoden takaa Suur-Hollolasta ja Pihlajan Aaronin nimissä.

T65-1

PÖRNÄ-TYTTÖ (2) kehittyy hyvää vauhtia kohti tammahuippua. Vermon maililla se kamppaili kuolemanpaikalta vahvasti toiseksi Mokomanin voittaessa ja on vastaavana  voittotaistossa. Viimeksi se ei jaksanut parantaa hänniltä ulkoratoja pitkin.

VIRIN CAMILLA (1) riuhtoi Mikkelissä avauskierroksen keulasta 1.22-vauhteja ja piti sinnikkäästi perille ykkösenä. JOIVIRI (9) on kukistanut viime starteissa monia avoimen tason tammoja ja on sopivista asemista taas varottava kirissä.

Hissun Virvalla sauma totosijalle

Mikko Väisänen: ”HISSUN VIRVAN (4) Vermon laukka oli vähän mysteeri. Tuomas Pakkasen mukaan hevonen ravasi hyvin, mutta sille radalle sekki oli ehkä vähän liian löysällä. Tamma kompuroi omia aikojaan viimeisessä kaarteessa ja kyllä siihen mitalisija saattoi mennä.”

”Tamma oli vielä seuraavassa hiitissä normaali, mutta myöhemmin jalka hieman reagoi ja pidettiin siksi taukoa. Siinä ei ollut mitään isompaa vikaa, nivel oireili jostain syystä, mutta hevonen on ollut jo pidempään harjoituksissa ihan normaali. Katsotaan sitten, miten on startissa kun ajetaan kovempaa. Jos Hissun Virva on entisellään, se pystyy olemaan kolmen sakissa hyvältä lähtöpaikalta. Tamma pystyy lähtemään reippaasti, mutta sitä ei tiedä miten kaverit siinä ajavat. Varmaankin yritetään nyt nättiä selkäjuoksua.”

”Lahden startti ajetaan normaalikengässä ja -varustuksella. Tarkoitus on ajaa nyt pari starttia, tämä ja Mikkelin lähtö, ja katsotaan kuinka paikat kestää. Väkisin ei Joensuun kuningatarkilpailuun yritetä, hevosen ehdoilla mennään.”

Näin ajetaan

Ravia lähtiessään Virin Camilla puolustaa johtopaikan ja pitää matkavauhdin kovana.

T65-2, Tro

Tammahambo on päivän vaikeimpia pelilähtöjä, sillä näistä lähtökohdista ei selkeää suosikkia löydy, kun arpa sysäsi monta lupaavaa tammaa huonoimmille lähtöpaikoille.

ARCTIC HELEN (4) on lähdön todennäköinen keulahevonen – ja menestyjä. Färjestadin E3-lohdutuslähdössä se latasi jälleen ensi metrit kovaa, mutta laukkasi kiihdytyksessä. Solvallan kolmevuotiaiden tammaeliitissä Arctic Helen sai vasta loppumetreillä tilaa keulasta voittaneen Tough Cookien selästä. Pienen kysymysmerkin aiheuttaa Rommen vaisumpi esitys, sillä tamma väsyi siinä pahoin maalisuoralla keulahevosen takaa.

CALLELA LADYBOSS (2) saa loistopaikalta mainion sauman vaikka voittoon. Heikki Korhosen tallin kolmevuotias on vielä hieman kääntämätön kortti näihin lähtöihin, mutta voittostartti Kasvattajakruunun alkuerässä osoitti, ettei se väsy kovassakaan vauhdissa ensimmäisten joukossa. Callela Ladyboss kiersi kolmannesta ulkoa viimeiset 600 metriä ja kukisti maalisuoralla kuolemanpaikan ANGRY LADYN (9) ja johtaneen LADY REDCAPIN (8).

ARCTIC MADONNAN (12) E3-karsinta pilaantui rajun revityksen ja keulapaikan puolustamisyrityksen jälkeen ensimmäisen kaarteen laukkaan. Tammaeliitissä Arctic Madonna oli kuolemanpaikalta vahva kolmas ja kuuluu nykyisillä näytöillään ikäluokan parhaimmistoon, mutta takaa voitto on tiukassa.

Kuopion yllättäjällä hankala tehtävä

Juhani Laukko: ”GISELA LUXILLE (7) kuuluu hyvää. Hevonen sai Kuopion jälkeen hengähtää viikon verran ja sen jälkeen on ajettu ihan normaalitreeniä. Vermossa on käyty pari kertaa hiitillä, kerran ennen juhannusta ja viikko sitten torstaina. Kummallakin kerralla ajettiin 1.20-vauhtinen maili.”
”Kova lähtö on taas, mutta kiva olla mukana. Seiskarata on hankala paikka ja paljon on tuurissaan, kuinka tamman juoksu lähtee sieltä sujumaan. Gisela Luxi lähtee hyvin auton takaa, siinä ei ole ongelmaa, hyvin se lähti Vermossa eturivistä kurakelilläkin. Jos vaikka jotain reikää kiihdytyksessä löytyisi kärjen tuntumasta, mutta Seppo saa päättää sen puolen.”

”Aika haipakkaa siinä varmasti mennään heti alusta lähtien. Jos tamma olisi neljän-viiden joukossa, niin ollaan tosi tyytyväisiä.”

Näin ajetaan

Arctic Helen on alussa nopein, mutta muutoin vaikeasti arvioitava kiihdytys. Ainakin Arctic Passion, Amelie Forst ja Gisela Luxi pyrkivät sen taakse sisäradalle.

T65-3, Duo-1

Kriterium-voittaja SÄIHKEEN SÄPINÄ (1) palasi ryminällä tauolta ja tuli päätöstuhannen alle 1.23-vauhtia, kun Antti Teivainen halusi samalla testata hevosta tätä lähtöä silmällä pitäen. Oriin ravi oli ajoittain kulmikasta, mikä saattoi johtua taukokankeudesta. Säihkeen Säpinä todennäköisesti parantaa vielä tähän ja on siten vaikea tavoitettava.

JOKIVARREN KUNKKU (7) puolustaa viimevuotista voittoaan, mutta on vuoden vanhempana myös 20 metriä taaempana. Takamatkaa viisivuotiaisiin lienee siten liikaa voittoa ajatellen, eikä tehtävä ole kilpailun sarjamäärityksellä kadehdittava TAPSAN TAHDILLEKAAN (11).

Vitterin entistä ehompana

Jalmari Svart: ”VITTER (2) on ollut valmennuksessani kaksi ja puoli viikkoa. Hevosesta löytyi Teivon klinikalla pikkuvaivaa useasta kohdasta, mutta ne kaikki on saatu hoidettua pois. Hevosen lihaksistoakin on hoidettu ja hierottu. Hannu Javanainen, joka on hoitanut mm. Erkki-Pekka Mäkisen hevosia, on tehnyt siinä tehokasta työtä. Hevonen tuntuu  notkealta. Viime viikon torstaina ajettiin Teivossa hiittiä, ja myös Mika Forss kehui hevosen tuntuvan nyt tosi hyvältä.”

”Ensimmäisessä hiitissä ajettiin toisten hevosten kanssa 2100 metriä 1.40-vauhtia läpi ja toisessa 1.28-vauhtia. Mikan ilmeestä näki, että hevonen teki siinä kuskin mieleisen esityksen. Muutoin olen käynyt ajamassa oriilla säännöllisesti lenkkiä Kangasalla, missä se on Annamari Sipilän tallissa. Viikolla ajettiin vielä viimeistelynä teräviä vetoja.”

”Etukäteen ei lähdetä lyötyinä matkaan, mutta jalat maassa tottakai tällaiseen lähtöön. Treenien perusteella en osaa odottaa huonoakaan esitystä. Kun Vitterin kasvukivut on saatu hoidettua pois, tämän kapasiteetin hevoselta voi aina odottaa menestystä. Säihkeen Säpinän kuuluu varmaan olla siinä ykkössuosikki. Kuskit päättävät lähdössä taktiikan, mutta luulen että Antti (Teivainen) yrittää ajaa Säihkeen Säpinällä tasaista kovaa keulassa, etteivät takahevoset pääse iholle. Niitä ei parane nyt aliarvioida yhtään, kun lähtö on noin pieni ja kierrettävää vähemmän kuin monta kertaa aiemmin.”

Näin ajetaan

Säihkeen Säpinä vetää letkaa kiihtyvän kovalla tahdilla Vitter tuntumassaan. Koivikon Kalle etenee pian näiden kannoille, jos selvittää ensimmäiset sadat metrit ravilla.

T65-4, Duo-2

VAGABONDO (4) otti arvovoiton jo kaksivuotiaana Kasvattajakruunusta ja on tehnyt nuoreksi hevoseksi muutoinkin harvinaisen varmaa jälkeä, mutta samalla hevosta on ajettu usein säästeliäästi. Hambossa voisi olla jälleen rohkeamman taktiikan vuoro. Viimeksi E3-karsinnassa Vagabondo jäi keulavoittajan taakse pussiin.

ARCHIE PRESS (1) ja GIAMPAOLO POOF (6) kohtasivat jo kuukausi sitten Jokimaalla. Giampaolo Poof veti tuolloin niukasti pidemmän korren ja ansaitsi täysin voittonsa, sillä matkavauhti oli raastavaa (09,5/500m, 13,5/1000m). Toisesta ulkoa rinnalle kiertänyt Archie Press oli hyvä kakkonen, mutta näistä asemista osat saattavat vaihtua.

Giampaolo Poofin uran ensimmäinen ulkomaan kilpailu ei tuottanut tulosta. Ori laukkasi Rättvikissä ensimmäisessä kaarteessa (merkintä puuttuu ohjelmatiedoista) ja kiersi kovassa lähdössä viidennestä ulkoa päätöskierroksen kolmatta rataa. Ruuna piti vauhtinsa hyvin perille, vaikka jäi kahdeksanneksi.
GRAINFIELD ACE (10) on aloittanut uransa hyvin Ruotsissa, mutta näistä asemista on vaikea yltää kärkeen. Rommessa ori sai nappijuoksun 1.16-tempoa matkalla pitäneen keulahevosen takana ja seurasi kolmanneksi.

Näin ajetaan

Vagabondo puolustanee alussa johtopaikan Giampaolo Poofia vastaan. Vauhti tasaantuu kovan avauksen jälkeen.

T65-5, T4-1

LIKE YOU (3) on huippuiskussa ja pitkästä aikaa sopivan paikan saatuaan selkeä suosikki. Kasvattajakruunun finaalissa tamma laukkasi maalisuoralla hyvän sijoituksen ja oli viimeksi yli kierroksen kirillä oikein vahva kakkonen.

FINALLY FAMOUS (2) on ottanut kahdessa tauon jälkeisessä kisassa hölmöjä laukkoja ja on sen vuoksi vaikea pelattava. Kyvyt riittävät voittoon, joka olisi todennäköisesti irronnut toissa kerralla ilman loppukaarteen kompurointilaukkaa. Viimeksi ruuna laukkasi kiihdytyksessä ensimmäiseen kurvissa ja uudelleen viimeisessä kaarteessa takajoukoissa.

ABSOLUTE RULER (5) kulki vahvasti lähtölaukkansa jälkeen Riihimäellä ja menestyy pian. PAZZO LINDY (9) tekee nykyiskussaan vahvan lopetuksen ja voi vaikka voittaa, jos selät vetävät matkalla. CAPONE BOKO (7) aloitti hyvin Markku Niemiseltä ja olisi voinut voittaa Riksussa ilman laukkaa maalisuoran alussa.

Näin ajetaan

Tiukka kiihdytys ratojen 2-5 hevosen kesken. Finally Famous puolustaa johtopaikkaa sisimpää.

T65-6, T4-2, Tro

EL CATWALKIN (2) tappiota on näistä asemista vaikea uskoa, vaikka se menettäisikin alussa johtopaikan. Viimekertaisessa SE-juoksussa 08-vauhtia avannut tamma jatkoi kovasta alusta huolimatta lennokasta menoaan perille asti.

Jokimaan Best Princess -lähdössä vastus on harvinaisen tuttu. KIIKKU’S CHANCE (1) avaa reippaasti ja totosija on taas ulottuvilla, vaikka se ei alussa saisikaan pidettyä suosikin selkää. Vermossa tamma esitti vakuuttavan 800 metrin kirin toisesta ulkoa. Turussa Kiikku’s Chance otteli kuolemanpaikalta rehdisti kärkitaistossa.

ARCTIC MODEL (4) oli yllättää EL Catwalkin Turussa, kun kilpakumppani joutui kiertämään päätöspuolikkaalla aivan ulkoa. Vermossa eroa syntyi kaksikon välille paljon. Kouvolassa Arctic Modelilla ei ollut keulasta vaikeuksia.

Näin ajetaan

Arctic Model pyrkii lähtökiihdytyksessä tiukasti ohi EL Catwalkin ja saattaa onnistua. (Hevosurheilu 3.7.2015)

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo