Magic Monday ravataan tulevana maanantaina Oulun Äimärautiolla ja Tampereen Teivossa uudistetuin aikatauluin. Molemmilla ravipaikkakunnilla ajetaan jatkossa kahdeksan lähtöä, pääpelinä edelleen Toto65. Avauskohteessa Oulussa starttaava Tellmeastory on rankattu varmaksi niin Hevosurheilun kuin 7 oikein -lehden systeemeissä.

Ruotsissa syntynyt ja Ranskassakin menestyksekkäästi kilpaillut ruuna siirtyi vuoden 2020 maaliskuussa parantelemaan hyvin lievää hankosidevammaa Suomeen Mikko Kauhasen valmennukseen. Useamman kuukauden rauhaisan treenailun ja laittelun jälkeen hevonen oli valmis kilparadoille.

”Kokeilimme alkuun kyläkisoissa, vieläkö päästään ajamaan kilpaa. Kotona hevonen tuntui hyvältä, ja startit lähtivät viemään sitä koko ajan eteenpäin. Jalkojakaan ei ole sen jälkeen lääkäreiden tarvinnut hoitaa.”

Lokakuinen Tammer-ajon voitto yllätti myös valmentajan, vaikka Tellmeastory tiedettiinkin luokkahevoseksi. Hevonen kiri toisesta parista ulkoa ykköseksi ennen Grainfield Aidenia ja otti palkintotililleen 10 000 euroa.

Syksyn mittaan Tellmeastory on kilpailun kovissa lähdöissä, eivätkä juoksut ole menneet ihan suunnitelmien mukaan. Ennen joulua se starttasi Oulun Kavioliiga-lähdössä takarivistä numerolla 11. Tellmeastory kiri neljännestä parista ulkoa hyvin ja lähestyi maalisuoralla kärkeä askel askeleelta. Matka loppui ikävästi kesken, ja sijoitus oli viides.

”Hevonen tuntui jo viimeksi Oulussa hyvältä, ja sijoituskin olisi voinut olla kolmen joukossa, jos takasuora olisi mennyt jouhevammin. Todennäköisesti Don Williams ja Big Headache olisivat joka tapauksessa olleet silloin parempia”, Kauhanen kertaa.

Maanantaina tehtävän voisi olettaa olevan helpompi. T65-pelin avauskohteessa radalta 4 starttaava Tellmeastory saa vastaansa kuusi kilpakumppania, joista neljällä on edelliselle päivälle merkitty startit Ruotsin puolella Bodenissa. Onko nyt luvassa Tellmeastoryn kannalta optimaalisempi juoksunkulku?

”Ihan hyvillä ajatuksella olen maanantain startin suhteen. Lähtö on varmasti edellisiä helpompi, vaikka mukana on nytkin kyvykkäitä hevosia. Vaara on kuitenkin joutua kuolemanpaikalle. Radalta 2 lähtevä Minto’s Don Juan pyrkii varmasti keulaan, emmekä todennäköisesti pysty vastaamaan nopeimmille lähtökiihdytyksessä.”

”Listaa katsomalla en löytänyt kovasti halukkaita juoksemaan johtavan rinnalla. Jos jonossa mennään, niin ei kuitenkaan ole järkeä ajella viides – kuudes sisällä. Pakko jonkun on lähteä eteenpäin. Vaikka hevonen on jaksava ja hyvässä kunnossa, niin kuolemanpaikalta tämän ikäinen hevonen ei välttämättä suorita niin hyvin kuin jostakin muualta”, Kauhanen pohtii yhdeksänvuotiaan ruunansa mahdollisuuksia.

Viimeistelyt ovat Kauhasen tallissa sujuneet mukavasti. Tiistaina hevosella ajettiin reippaammin kotona, eikä valmentajan mukaan menossa ollut mitään moittimista. Todennäköisesti lauantaina on vielä muutaman kovemman vedon vuoro.

”Tellmeastorya on liikuteltu ahkerasti starttienkin välillä, aika usein se on valjaissa. Tuntuu pysyvän sillä tavalla paljon vetreämpänä.”

Vahva kilpailijaluonne näkyy kotioloissa leppoisana tunnetulla hevosella kisapaikalla lievänä jännittyneisyytenä. Tellmeastory tietää, mitä varten radalla ollaan. Kotioloissa, pienessä tallissa, kaikki tehdään hevosen ehdoilla ja pyritään pitämään sen mieli mahdollisimman virkeänä. Kauhanen sanoo, että vähäisemmälle kilpailemiselle jääneen kesän myötä ajetaan vielä muutama talvistartti, jonka jälkeen Tellmeastory jää pienelle tauolle.

”Muutamat viime startit on jouduttu ajamaan pitkillä hokeilla, joiden jälkeen hevonen on tuntunut vähän jäykemmältä. Sillä on kovasti voimakkaat takasen liikkeet, joten tuntuu että hokit, varsinkin pitkät, sitä jäykistävät. Mutta kun tauon jälkeen päästään kesäkenkään ja saa riisuttua kengät pois, se on varmasti hevoselle paras balanssi.”

Mikko Kauhanen uskoo vahvasti kansainvälisestikin kykynsä osoittaneen suojattinsa menestykseen tulevana kesänä.

”Hevosella ei ole ikäisekseen kovinkaan paljon startteja takana. Jos jalat kestävät terveinä, niin sen ei tarvitse Suomen lähdöissä mitään hävetä. Se on voittanut Solvallassa ja Vincennesissä, niin ei kai sitä hevoselta paljon enempää Euroopassa voi vaatia.”

Magic Monday Toto65

Lisää teemasta: Pelivihjeet