Loistavassa vireessä kauden alkupuolen kisanneen Karlon kevääseen tuli ikävä keskeytys, kun huhtikuiseen Suomen Cupin lähtöön Lahden Jokimaalla valmistautunut hevonen jouduttiin jättämään pois juuri ennen omaa starttivuoroaan. Ruuna on toipunut kavionpohjaan ravipaikalla tulleesta vammasta rivakasti takaisin tuloksekkaaseen kisakuntoon.

”Lahdessa oli mennyt todennäköisesti kivimurskan pala kavionpohjasta läpi. Reikä oli niin iso, että se vuoti kunnolla verta. Kaikki epäpuhtaudet tuli pois, eikä se alkanut muhimaan paisetta. Luonto hoiti asian omalta osaltaan, mutta tärkeää oli saada pidettyä kavio puhtaana. Silloin tuollaiset vammat saattavat parantua nopeasti,” Karlon valmentaja Janne Bährend kertaa.

Huolellisen Betadine-haudehoidon ja tarhalevon jälkeen Bährend pääsi vähitellen liikuttamaan hevosta.

”Laitoin kavioon välipohjan ja tervat ja tappurat. Se ei enää arkonut jalkaa. Viikko ennen Forssan paluustarttia otin välipohjan pois ja kävin radalla ajamassa pienen hiitin.”

Karlon toipumistauosta tuli pelättyä lyhyempi. Kolmen viikon kuluttua tapahtuneesta hevonen starttasi Forssan Toto75-raveissa 3140 metrin tasoitusajoon, jossa sijoittui toiseksi.

”Forssan startissa hevonen on paineissaan. Kun sillä on liikaa virtaa, silloin varsinkin menee lähtö ihan pipariksi. Se ei pääse millään rytmiin ja jää lähdössä,” Bährend luonnehtii.

9-vuotias suomenhevosruuna on vahvimmillaan pitkillä matkoilla, mutta ei lukeudu starttiraketteihin.

”Sen fysiikka on omaa luokkaansa. Hevonen ei ole vielä ollut kertaakaan elämässään maalissa väsynyt ja tuntuu, ettei sen voimat lopu ikinä. Vauhtiakin on tullut, mutta lähdössä se on hidas. Kesäkeleillä ei viitsi edes katsoa 2100 metrin sprinttimatkoja.”

Bährend sanoo, että Karlo pystyy pruuveissa ja yksinään starttaamaan vauhdikkaasti, mutta porukassa se helposti arastelee ja jännittää.

”Hevosessa on kyllä sisässä lähtönopeutta, mutta starttitohinoissa se on liian tosissaan. Jos se vaan pystyisi siinä hetkessä rentoutumaan, niin sillä pääsisi matkaan aika lujaakin. Paremman lähtönopeuden myötä olisi mahdollista saada paremmat juoksupaikatkin,” valmentaja näkee suojattinsa kehityskohdat.

Vapunpäivän Pilvenmäen startin jälkeen Karlo on kisannut viimeksi reilu viikko sitten Vermon keskiviikkoillassa sijoittuen 2620 metrin ryhmäajossa kakkoseksi.

”Hevonen tuntui kyllä tosi hyvältä Vermossa, vaikka en itse ollut ensimmäiseen lämmitykseen täysin tyytyväinen. Mun mielestä se ei ollut ihan niin kuin pitäisi, mutta toisesta lämmityksestä Markkula (Seppo) sanoi, että on se huonompikin ollut, että rupeat liian kriittiseksi,” Bährend nauraa.

Tulevan lauantain Toto75-tehtävänä Karloa odottaa tutusti kolme kokonaista ratakierrosta. Hevonen starttaa kuudennessa kohteessa 20 metrin takamatkalta, ja kärjen tammoille se antaa tasoitusta 40 metriä.

”Killerille ollaan lähdössä viime esitysten jälkeen hyvillä mielin. Ainoa arvoitus on, että hevonen on viettänyt Vermon startin jälkeen yötä päivää vihreällä laitumella. Ruokinta on muuttunut jonkin verran, mutta luulisi, että se on ehtinyt jo tottua siihen. Laitumelta käsin sitä on nyt liikuteltu.”

”Voltin kakkosrata ei ole Karlolle ihan unelmapaikka. Ensimmäiset pari-kolmesataa metriä on sille kriittisimmät paikat. Jos selvittäisiin ne hyvin ja hevonen sattuisi lähtemään matkaan kohtuullisesti, luulen, että sen jälkeen ajetaan pikkuhiljaa eteenpäin tilanteen mukaan.”

”Jos kaikki on normaalisti, odotan Karloa kärkikahinoihin. Kyllä lähdössä vastusta on, mutta niin kuuluukin olla. Tinderi on kova, samoin Naputus ja tämä Karlon velipoika Hotlinki myös.”

Jyväskylän lauantaisen startin jälkeen Karlo vetäytyy suunnitellulle kesäpaussille.

”Karlo on enemmän talvihevonen. Vaikka kesällä olisi paljon mukavampi käydä raveissa, mennään täysin hevosen ehdoilla ja vahvuuksilla.  Katsoin, että tässä on kaksi pidempää kisamatkaa lähekkäin, joten ajetaan ne, ettei tauko veny ihan liian pitkäksi. Tämän startin jälkeen ollaan pari kuukautta pois ja ruvetaan pikkuhiljaa elokuun puolessa välissä suuntaamaan katseet Pilvenmäki Maratoniin. Se on meidän seuraava päätähtäin.”

Totokohteisiin