Toto75-pelin avauskohteen ennakkosuosikki Whogonow on monella tapaa mielenkiintoinen tapaus. Hevosen valmentaja Mikko Koivu on tehnyt hienoa työtä oriin kanssa.

Whogonow aloitti uransa jo kaksivuotiaana, ja seuraavana kesänä ori rakensi Vieremän sekä kotiratansa Kajaanin raveissa kolmen voiton putken. Sen jälkeen laukat sotkivat lahjakkaan hevosen kehitystä, mutta nelivuotiaana Whogonow onnistui venyttämään uuden tolppaputkensa peräti viiden ykkössijansa mittaiseksi.

Välillä painittiin jälleen laukkapeikon kanssa, kunnes viime kesänä tärähti oikein kunnolla. Ensin tuli Toto75-voitot Ylivieskan ja Mikkelin kierroksilta, jonka jälkeen Whogonow juhli Tornion kierroksella Midnight Racen voittoa. Tulevana lauantaina hevonen palaa Laivakankaalle nousuvireessä.

”Hevosen rakentamista on jatkettu maltilla”, Mikko Koivu aloittaa. ”Siksi sillä ajettiin Oulussa tarkasti, kun oli tiedossa, että jo Kajaanissa kilpaillaan kahden päivän päästä. Tuossa tuoreimmassa Kajaanin startissa vastus oli sitten jopa kovempi kuin Oulussa, mitä ei olisi kotiradan iltaraveista heti uskonut. Djokovic oli niukasti parempi ja sehän kilpailee Torniossa Midnight Racessa.”

Valmentaja oli pienin varauksin tyytyväinen suojattinsa suoritukseen, eikä täyden matkan 13,6-tuloksella hopea ollut häpeä. Silti hän kokee, että parannettavaa jäi, mikä on vahvan esityksen jälkeen hyvä asia.

”Huugo oli pikkuista silausta vaille mainio. Kajaanin esityksestä hevosen pitäisi vielä parantaa otteitaan tulevissa starteissa, näin ainakin uskon. Viimeksi lähdössä oli erikoinen vauhdinpitäjä, jonka vuoksi tulostaso oli kova. En oikein ymmärtänyt, mikä siinä oli ideana. Huugo teki parhaansa, mutta Djokovic tuli päänmitan edelle.”

Kevään heikompi kausi mietitytti valmentajaa. Lopulta alisuorittamiseen saattoi löytyä erikoinen syy, joka vahvisti ajatuksen, ettei Whogonow ole mikään varsinainen seuramies.

”Huugolla on isot tarhat ja 12 hevosen talli, jossa se on ollut välillä yksin ja välillä kaverin kanssa. Tallin kuningas se on ollut aina, mutta starteissa meno ei sujunut, kun ostimme erään tamman sille kaveriksi. Mietin kovasti, mistä alisuorittaminen voisi johtua ja kun päädyimme myymään tamman pois, alkoi Huugo jälleen kulkemaan. Se viihtyy ja pärjää isoissa tiloissaan parhaiten ollessaan yksin.”

Huugon emä Pike’s Pine on Mikko ja Pirjo Koivun kasvatti. Emätamma myytiin toisen varsan syntymän jälkeen pois, mutta Huugon menestys on vauhdittanut kiinnostusta sisaruksia kohtaan. Kaksivuotiaaksi varttunut Blameitfortherum onkin pariskunnan nimissä.

”Ensin myytiin tamma pois ja viime syksynä ostettiin sitten sen varsa takaisin itselle”, Koivu nauraa. ”Ainakaan vielä sitä ei ole otettu kotitalliin juuri siitä syystä, että Whogonow saa viihtyy paremmin yksikseen.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Toto75-ennakko