Kouvola kerää lauantaina yhteen sekä kotimaiset että kansainväliset ravitähdet, kun Kymi GP:n sankari ratkaistaan 24. kerran. Toto75-kierrosta maustaa päälähdön lisäksi kilpailullisesti tasokkaat kohteet ja pelillisesti 75 000 euron jackpot+.

Pia Huusarin tallista kotiradalla on tulessa T75:n avauskohteen viisivuotislähdössä Night Hall sekä kakkoskohteen nuorten kylmäveristen kapinassa Qepe Pointti.

Suvukas Night Hall on verrattaen uusi tuttavuus Huusarille. Yhdysvalloissa syntynyt ja uransa avannut Muscle Hillin poika siirtyi haminalaistalliin Ruotsin ja Tanskan kautta viime vuoden loppupuolella. Ori tuli Huusarille Tanskan Odensessa 13,5-ajalla juostu täyden matkan ryhmäajon voitto allaan. Saman ajan hevonen kellotti Turussa pari viikkoa sitten.

”Metsämäen startissa pisti silmään, että 13-matkavauhti oli hevoselle hyvin helpon näköistä. Uskon, että se pystyy vielä parantamaan ennätystään (11,0aly) oikeanlaisilla juoksuilla toiselle sekuntiluvulle. Ori juoksi Turussa rahallisesti ylisarjassa ja teki siellä oikein positiivisen startin kuukauden paussilta.”, Huusari luonnehtii Turussa kakkoseksi Joseph Bokon jälkeen ravannutta suojattiaan.

”Pitempi starttiväli johtui siitä, ettei oikein ollut sopivia sarjoja. Halusimme ensin antaa hevoselle nätimpiä lähtöjä ennen kuin alkaa kilpailla kovimpia vastaan. Nyt starttiväli on lyhyempi ja uskon, että hevonen on Kouvolassa vielä pykälän parempi.”

Kaiken kaikkiaan Night Hall on kilpaillut Huusarin käsistä neljä kertaa ja taulu on nousujohteinen. Onni ei ole ollut myöden rata-arvonnoissa. Ori on ryhmittynyt Suomessa juoksemissaan kilpailuissa aina lähtöauton taakse ulkoradoille. Kouvolassa tuuri kääntyi ja hevonen pääsee matkaan ykkösradalta.

”Kun näin lähtöpaikan, mieliala nousi. Hevosella on ollut huonot lähtöpaikat ensimmäisiin kilpailuihinsa täällä. Lähtöihin ei olla satsattu ollenkaan, kun sisäpuolella ovat olleet suosikit ja nopeat lähtijät. Aina on joutunut juoksemaan häntäporukoissa, eikä sieltä ole pystynyt nousemaan kärkisijoille. Nyt päästään ajamaan kilpaa.”

Huusari kertaa, että tammikuisessa Lappeenrannan startissa rata murtui alta ja Night Hallin juoksu epäonnistui. Muissa starteissa hevonen on ollut valmentajan mukaan hyvä.

”Maaliskuussa Vermon avoimessa 5-vuotislähdössä hevonen oli vielä viimeisessä kurvissa pussissa, pääsi vasta loppusuoralla vapaalle radalle ja tuli juosten maaliin, mutta kärki oli jo mennyt. Seuraavassa Lappeen startissa lähtöpaikka oli taas ulkona ja Aku (Ari Moilanen) pakitti sen viimeiseksi, josta pääsi sisäkautta puikkelehtimaan lopussa. Hevonen oli maalissa täysissä voimissa.”

”Night Hall on juossut meiltä selistä kaikki lähdöt, mutta en usko, että keulajuoksut tuottavat sille ongelmia. Hevonen kilpailee mielellään ja tekee työnsä rehellisesti. Turussa sitä ohjastanut Torvisen Jukka sanoi, että hevonen meni aina, kun siltä pyysi. Toivotaan, että juoksunkulku Kouvolassa onnistuu, eikä alku mene ylivauhtiseksi. Meillä on mielestäni mahdollisuudet menestyä. Ranskalaishevosta en toki tunne, mutta mieli maassa ei tarvitse lähteä. Hevonen alkaa olla kivalla mallilla.”

Toto75-2:ssa kilpailee Huusarin oma kasvatti kuusivuotias suomenhevosori Qepe Pointti, joka palasi valmentautumaan kotiin maaliskuussa. Hevonen on voittanut kolme viimeistä starttiaan.

”Hevosen harppaus eteenpäin tämän kevään aikana on yllättänyt erittäin positiivisesti. Se oli tässä välissä Tupamäen Antilla, joka on tehnyt hyvää työtä ja osannut viedä hevosta eteenpäin. Hevoseen on tullut aika tavalla vauhtia, ja se on starttikokemusten ja -rutiinin myötä kehittynyt”, Huusari sanoo.

Qepe Pointti on selvinnyt laukkamerkinnöittä kolme peräkkäistä voittostarttiaan.

”Pieniä varustemuutoksia tehtiin muutamien laukkastarttien jälkeen. Jätimme laput pois ja laitettiin himmennin. Se välillä vähän katselee maassa olevia jälkiä. Nyt sen ei ainakaan tarvitse sotkeutua jaloissaan sen vuoksi, että näkee varjon maassa tai pyöränjälki on väärässä kohtaa”, Huusari valottaa.

”Hevonen on saanut onnistuneiden juoksujen jälkeen itseluottamusta ja alkanut huomata itsekin, että helpommalla tässä pääsee, kun ravaa. Laukan jälkeen joutuu aina tekemään kovempia juoksuja. Mutta kyllä sieltä laukkaa tulee varmasti vielä jatkossakin, kun on nuoresta suomenhevosesta kyse.”

Qepe Pointti starttaa Kouvolassa 40 metrin takamatkalta voltin nelosradalta.

”Se on iso hevonen, joten kolmonen olisi ollut nelosrataa parempi. Voltti on ollut sille aikaisemmin vähän kompastuskivi, ja hevonen tuppaa yliyrittämään ja ryntäämään voltista. Viime startissaan Jyväskylässä se oli Akun mukaan oikeinkin rauhallinen. Rutiinin myötä rentous alkaa löytyä. Toivotaan, että se lähtisi lauantainakin ravia.”

Kouvolan ravikesän ykköstapahtuma juostaan yleisön edessä, mikä lämmittää myös Haminassa talliaan pyörittävän Huusarin mieltä.

”Kyllähän yleisö ravitapahtuman luo. Toki olemme tottuneet puolessatoista vuodessa yleisön puuttumiseen, eikä se meitä varikolla samalla tavalla häiritse, kun on paljon tekemistä. Suuret kilpailut vaativat ehdottomasti yleisön, joka luo tunnelman. Olen kokenut yleisöttömän Elitloppetin. Se ei tuntunut yhtään miltään.”

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet