Mikko Väisäsen kisamatka Hissun Turbon kanssa on lauantaina lyhyt. Toto75-kierros ravataan kaksikon kotikunnassa Vieremällä.

”Hienoa, että kotikulmilla on hyvätasoiset 75-ravit. Ei tarvitse lähteä hevosen kanssa liikkeelle niin aikaisin. Käydään aamulla hölkkimässä ja radalla päästään yhdellä lämmityksellä”, Väisänen sanoo.

Viimeksi kolme viikkoa sitten Hissun Turbo kilpaili Vermon lauantairaveissa reipasvauhtisella mailin matkalla. Sisukkaasti kuolemanpaikalla puristanut ruuna sortui päätöspuolikkaan aluksi lyhyeen laukkaan, mutta paikkasi hyppynsä hienosti. Väisäsen valmentama ja Tuomas Pakkasen ohjastama hevonen kiri takajoukoista neljänneksi. Mailille kellotettu aika, 23,6, oli Hissun Turbon uusi ennätys.

”Paineissaan tuli laukka, mutta Turbo tuli sen jälkeen loppua hyvin. Ennätys parani huomattavasti. Ennen Vermoa se ei ollut mennyt alle 25:ttä. Hevonen on loikannut vauhdeissa ja sarjoissa tämän vuoden mittaan, mikä on vähän ollut itsellenikin yllätys.”

Päivää ennen Vermoa Hissun Turbo ”hiittasi” Vieremän T4-raveissa ykköseksi. Maltillisen alkuvauhdin jälkeen viimeinen viisisatanen kulki ruunan toimesta 21-vauhtia.

Hissun Turbo on kilpailut tänä vuonna ahkerasti ja säännöllisellä rytmillä. 8-vuotias on juossut 17 starttia, joista kuusi on päättynyt voittoon ja viisi kolmossijaan. Hevonen on parannellut ennätyksiään kevään mittaan jo useampaan kertaan.

Ravi ei ole Hissun Turbolle aina käynyt. Kasvattajana, valmentajana ja omistajana Väisänen on nähnyt hevosensa kehityskulun, jossa on ollut omat haasteensa.

”Jossain vaiheessa ajattelin, kun ravi ei alkanut sujumaan, että tuleekohan tästä mitään. Aina on kuitenkin tuntunut siltä, että hevosesta löytyy potentiaalia ja nopeutta, vaikka se ei ole sitä välillä näyttänytkään. Nelivuotiskausi jäi kokonaan väliin, kun se oli saanut varsalaitumella potkun etulapaan. Lihas oli jumissa, ja sen aukaiseminen vei pitkään.”

”Vuonna 2019 Turbo teki hyvän kauden, mutta viime vuonna se ei sarjojen noustessa päässyt oikein jyvälle. Hevonen ei ravannut puhtaasti ja siihen etsittiin syitä. Syksyllä Porthanin Hanna löysi, että kavionivel oli höltynyt. Sen jälkeen hevonen lähti parantamaan. Vuodenvaihteen jälkeen se ei ole oikeastaan huonoa starttia tehnyt. Muutamaan epäonnistumiseen on ollut syynsä”, Väisänen kertaa.

Valmentajan mukaan säännöllinen kilpaileminen on osoittautunut Hissun Turbolle hyväksi ratkaisuksi.

”Molempia, kovaa treeniä ja kilvanajamista, ei pysty tämän hevosen kohdalla tekemään. Toinen on pitänyt valita. Nuoruusvuodet treenattiin ja pidettiin kuntoa yllä. Nyt olemme ajaneet kilpaa säännöllisesti, eikä pitempiä treenitaukoja ole ollut.”

”Viime startin jälkeen se on ollut paljon laitumella vihreällä toisen ruunan kanssa nauttimassa elämästään. Kolmen viikon aikana ollaan muutamaan otteeseen ajettu ja kerran käyty radalla. Niveliä hoidettiin, mutta ei mitään isompaa. Perjantaina on tarkoitus käydä viimeistelemässä radalla.”

Hissun Turbo starttaa kolmannen Toto75-kohteen tasoitusajoon 20 metrin takamatkalta, voltin ykkösradalta.

”Takamatka ei haittaa. Hevonen lähtee voltista hyvin ja varsinkin, kun pääsee kiihdyttämään ykköseltä.  Siinä ei sinänsä pitäisi olla ongelmia. Aina se on kuitenkin haasteellinen paikka, että miten sieltä pääsee ulos. Juoksunkulku ratkaisee. Toivottavasti ei jäisi ihan umpipussiin sisälle, vaan pääsisi nousemaan ulommas sisäradan syövereistä”, valmentaja näkee ja lisää, että kaikki lähdöt pitää ensin ajaa, mutta viime juoksujen perusteella hevosen pitäisi riittää Vieremän lähtöön. Hissun Turbo ei ole nuuka juoksupaikoista.

Väisänen sanoo Hissun Turbon olevan oikein mukava hevonen ajaa ja käsitellä.
”On kevytohjainen, eikä paina päälle. Kilpailupää vaikuttaa olevan kova, ja vaikka se ei ole iso hevonen niin fysiikaltakin näyttäisi riittävän. Toivotaan, että hevonen pysyisi ennen kaikkea terveenä, niin Turbon kanssa on tulossa mielenkiintoinen kesä.”

Paperilla tasaiselta näyttävässä Vieremän lähdössä Hissun Turbo saanee vahvimman vastuksen hyviä juoksuja tehneestä Kleppe Spödåsta ja Villikutista. Sarja sopii myös Hambolle hyvin.

Totokohteisiin

Lisää teemasta: Pelivihjeet